Sasvim je normalno da računari usled korišćenja izgube svoju nekadašnju brzinu. Svakodnevnim skidanjem datoteka, pretraživanjem interneta i dodavanjem novih programa preopterećujemo hardver i softver našeg kompjutera.

Da bismo ponovo ubrzali rad računara, nije uvek potrebno trošiti pare na nove i skupocene komponenete, već je nekada sasvim dovoljno uraditi nekoliko minimalnih korekcija i promena koje će u velikoj meri poboljšati rad našeg uređaja.

Zbog toga smo odlučili da vam u ovom tekstu predstavimo najbolje savete kako da ubrzate rad vašeg računara. Ovi saveti uglavnom obuhvataju softverske, ali i po neke hardverske promene koje će zasigurno ubrzati rad vašeg računara.

#1 Nadogradnja memorije može da napravi veliku razliku

Ako vaš računar usporava u trenutku kada pokušavate da obavite više zadataka istovremeno na njemu, onda je to jasan pokazatelj da nemate dovoljno ram memorije. 

Ram memorija je privremena memorija koja se opterećuje kada otvaramo više prozora na pretraživaču ili kada radimo u dva programa istovremeno. Nadogradnja rama je jednostavna promena koja će vam odmah dati rezultate.

 

Da biste promenili ram potrebno je prvo da proverite koji tip rama vam je potreban, ako imate vindous 10 najlakši način da to proverite je klikom na desni klik i odabirom opcije task manager.

Tamo će vam pisati koliko rama imate na raspolaganju kao i koja je tip rama u pitanju. Ram je veoma lak za ugradnju i postoji mnoštvo tutorijala na internetu koji će vam u tome pomoći.

Ako ne želite da sami pokušavate, moguće je da to umesto vas urade u prodavnicama koje imaju sve za komp PC i laptop servis je takođe odlična opcija za tako nešto.

#2 Ogriničlite programe koji se sami startuju

Postoje mnogi programi koji se sami pokreću kada upalimo računar, većina od tih programa uopšte nisu potrebna računaru za normalno funkcionisanje. Zbog čega bi bilo dobro da ograničite njihov rad.

U poređenju sa Windows 7 operativnim sistemom, kada je to moralo da se radi preko komplikovanih alata, u novijim verzijama ovog operativnog sistema je to moguće uraditi u par klikova preko task menadžera.

Istovremeno na tastaturi pritisnite ctrl-shift-esc kako bi otvorili prozor task menadžera, kliknite mišem na startap tab kako bi videli sve programe koji se aktiviraju prilikom podizanja sistema i ograničite paljenje svakog koji ne koristite.

#3 Očistite vaš hard disk od nepotrebnih fajlova

U novim verzijama Windows operativnog sistema postoji opcija za čišćenje hard diska, ova opcija pronalazi sve nepotrebne datoteke, instalacije i podatke koje su se nakupile u memoriji vašeg računara.

Kada završi pretragu ponudiće vam opciju da vidite šta je sve pronašla, kao i mogućnost odabira da li želite da obrišete sve što je pronašla ili samo nešto. Pored automatskog čišćenja bi bilo dobro da i vi sami očistite memoriju računara.

Preporuka je da počnete od programa koje već neko vreme ne koristite pošto oni obično zauzimaju najviše memorije, nakon toga pređite na nepotrebne slike, datoteke i dokumente.

Videćete znatno ubrzanje u radu računara ako oslobodite dovoljnu količinu memorije.

#4 Uklonite sve viruse iz računara

Jedan od prvih znakova da je vaš računar zaražen je usporen rad. Kada primetite da vam se računar sporo gasi ili pali, da usporeno otvara datoteke ili da po nekoliko minuta učitava internet stranicu, znajte da je vreme da obavite čišćenje od virusa i drugih zlonamernih programa.

Za čišćenje računara od virusa možete da pokrenete već postojeći Windows defender ili da instalirate neki antivirus program koji je napravljen za čišćenje i zaštitu od virusa. 

Antivirus programi vam omogućavaju da skenirate vaš računar i pronađete da li je on stvarno zaražen. U slučaju da antivirus program pronađe nepotrebne viruse on će ih odma eliminisati.

Dobra strana ovih programa je što se nakon čišćenja njihov rad ne završava. Oni stalno funkcionišu u pozadini, prate šta radite i koje sajtove posećujete i obaveštavaju vas ako se nađete u ponovnoj opasnosti od zaražavanja.

#5 Očistite vaše kućište i komponente u njemu

Mnogi zaboravljaju da je prašina jedan od glavnih razloga zašto dolazi do pregrevanja i usporenog rada računara. 

Kakvo god kućište da imamo, računar je nemoguće u potpunosti zaštiti od prašine zbog čega je jako bitno da ga čistimo na svaka dva do tri meseca.

Računar je potrebno otvoriti sa strane što je kod mnogih kućišta izuzetno lako, komponente se čiste blagim pokretima uz pomoć suve krpe i komprimovanog vazduha.

Čišćenje vodom ili specijalizovanim sredstvima je strogo zabranjeno pošto time može doći do ozbiljnih oštećenja na računaru. 

Spor rada računara ume često da nas iznervira, pogotovo ako je potrebno nešto brzo završiti na njemu, zbog čega se nadamo da će vam neki od ovih saveta pomoći da ubrzate rad softvera računara.