Laptop računari su izuzetno popularni za upotrebu – bilo u poslovne ili privatne svrhe, usled mogućnosti da ih uvek nosite sa sobom. Upravo zbog učestale upotrebe, usporen rad računara ili kvar na laptopu vas mogu zadesiti kada vam je korišćenje uređaja hitno potrebno – što, jasno je, može biti vrlo frustrirajuće.

Ukoliko vas je zadesila takva sudbina, u nastavku teksta pronađite koje kvarove možete sami popraviti, a kada je ipak vreme da se, sa uređajem, uputite u servis laptopova u Beogradu ili servis u nekom drugom vama najbližem gradu, u kojem rade stručnjaci za popravku laptop uređaja u koje imate poverenja.

Najčešći kvarovi na laptopu – kako da uštedite novac i sami popravite kvar na laptopu?

Iako su laptop uređaji izuzetno praktični u mnogim prilikama – posebno kada je reč o poslovnom okruženju i hibridnom modelu rada, njihova velika mana je što ne podržavaju mogućnost lake zamene delova poput desktop računara.

Zato je samostalno majstorisanje kada je reč o popravci kvarova na laptopu značajno ograničena. Takođe, iz istog razloga je važno da budete oprezni kako ne biste napravili kvar koji će vas dugoročno mnogo više koštati – i vremena i novca.

Međutim, neki od kvaora su učestaliji od ostalih, pa je svakako korisno znati da i prepoznate – bez obzira na to da li se odlučita za popravku u servisu ili u samostalnom režiji.

U trenutku u kom prepoznate problem i utvrdite da se radi o nešto jednostavnijem rešenju, neće vam biti potrebno mnogo vremena da putem interneta istažite kako je tačno potrebno delovati u vašoj situaciji.

Laptop tastatura

#1 Ne možete da uključite laptop – kako prepoznati uzrok kvara na laptopu?

Uzroka toga da laptop ne reaguje na uobičajen način kada želite da ga uključite može biti nekoliko, pri čemu isti prethode i sporijem punjenu baterije ili pak nemogućnosti da se baterija napuni.

Zato je najpre potrebno da proverite stanje baterije vašeg laptop računara. Ukoliko utvrdite da je baterija neispravna, jednostavno je potrebno zameniti je novom. Baterija laptop računara ima svoj životni vek i protiv toga se jednostavno ne može sem kompletnom zamenom. Kako biste bateriju očuvali što duže – postoje trikovi kojih se možete pridržavati radi dužeg “životnog veka” baterije.

Ako je baterija potpuno ispravna, a ipak ne možete na uključite vaš laptop uređaj, razlog ovom oštećenju mogu biti neispravan DC konektor ili neispravan adapter – elementi laptop računara koje takođe možete samostalno zameniti.

Uzrok kvara na laptopu – kako ispitati ispravnost adaptera i DC konektora za laptop?

Ukoliko želite da popravite oštećenje na laptopu, morate biti uvereni o kojem kvaru se konkretno radi. Usled tipa uređaja i njegove strukture – vaše mogućnosti popravke u samostalnoj režiji su uglavnom ograničene na popravke u vidu zamene delova. 

Kako se kod različitih modela pravila razlikuju, jednostavno morate proveriti svaki element koji može imati veze sa kvarom. Kada je reč o nemogućnosti da računar uključite – ispravnost adaptera i DC konektora je praktično ispitati.

Neispravan adapter je najefikasnije ispitati tako da isprobate zagarantovano ispravan umesto njega. U tu svrhu jednostavno možete pozajmiti adapter ispravnog laptop uređaja od prijatelja. Ako vaš laptop sa novim adapterom regularno funkcioniše – potrebno je da vaš “stari” adapter zamenite.

Kada je reč o neispravnom DC konektoru, to znači da vaša matična ploča ne dobija struju potrebnu za pokretanje uređaja. Pokušajte da pronađete odgovarajući ugao utikača – ukoliko primetime bilo kakvu reakciju uređaja – zvuk, upaljena lampica i slično, pronašli ste uzrok oštećenja! Potrebno je da zamenite DC konektor laptop uređaja novim.

#2 Kvarovi na laptopu – šta raditi kada prospete tečnost po ekranu ili tastaturi?

Laptop uređaji će nam neretko biti potrebni tokom uživanja uz jutarnju šoljicu kafe ili ćete pak istom osvežiti svoju energiju tokom radnog dana. Zato nije neobično što prosipanje tečnosti po uređaju predstavlja jedan od najčešćih oštećenja laptop računara od strane korisnika.

Međutim, budite bez brige i pridržavajte se sledećeg uputstva kako biste sprečili ili pak umanjili nastalu štetu. Najpre je kao preventivnu meru potrebno isključiti laptop uređaj i izvaditi njegovu bateriju. Budite strpljivi i sačekajte dovoljno vremena pre nego što ponovo pokušate da uključite laptop. Stručnjaci najčešće preporučuju da se sa korišćenjem uređaja sačeka i do tri dana nakon prosipanja tečnosti.

Ukoliko primetime da je tečnost dospela do unutrašnjosti laptop uređaja, najbezbednije je da angažujete stručnjaka i odnesete laptop na popravku, jer je potrebno je rastaviti njegove komponente i dobro ih očistiti.

Oštećenja laptop uređaja zaista mogu izazivati glavobolju, posebno jer se možete osetiti zavezanih ruku. Iako će odlazak u servis najčešće biti potrebno, radi uštede vremena i novca – dobro je znati koje kvarove ipak možete da popravite sami, kao i kako da reagujete u nemilim situacijama koje vas mogu zadesiti sa vašim laptop računarom.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli, kao i da ćete u slučaju nekih jednotavnijih kvarova ispravno i efikasno reagovati na pravi način, kao i lako odrediti da li je angažovanje stručnjaka iz laptop servisa zaista potrebno.