Moderno uređene kuhinje sa savremenom belom tehnikom dovele su nekadašnja omiljena mesta porodičnog okupljanja takoreći do neprepoznatljivosti. Stari šporeti, kredenci sa posuđem ukrašeni čipkama, vezeni stolnjaci sa raznim šarama i bojama, pripadaju već starim vremenima. 

Estetika uređenja moderne kuhinje u domaćinstvu prati modne trendove i prilagođena je savremenim stilovima življenja

Osnovna funkcija kuhinje ostaje ista, ali se načini zadovoljenja potreba korisnika menjaju prema odlikama i bržem tempu življenja. Dizajn nove kuhinje je bliži minimalizmu u uređenju, sa ravnim linijama, jednostavnijim bojama, smanjenim brojem ukrasa.

U ovom tekstu bavimo se glavnim odlikama savremene kuhinje i posebno bele tehnike u njoj. Odgovaramo na pitanje dokle se stiglo u primeni pametnih tehnologija na kućnim uređajima, a stručnjake u Inelektroniku pitali smo koje su to specifične odlike i prednosti najnovijih modela svetskih brendova koji su u njihovoj prodaji. Pođimo tim redom. 

Odlike savremene kuhinje

Potreba, čak čežnja za prirodom u okruženju, za koju je sve manje vremena u svakodnevici, a i prostora u velikim gradskim aglomeracijama, nadomešćuje se u kuhinjskom opremanju upotrebom prirodnih materijala. 

Tako su drvene površine sve češće na kuhinjskim elementima, radne površine su od mermera, a pločice ili liče na kamen ili su zaista kamene. 

Vizuelni efekat postiže se kombinacijom kontrastnih boja i materijala, pa su na primer kuhinjski elemnti tamni, a radne površine svetle. Nestvarno i nekako kosmički deluju svetleći integrisani ekrani na visokotehnološkim uređajima, kojima se rukuje dodirom ili daljinski, pametnim funkcijama na aplikacijama mobilnih telefona, tableta i drugih pametnih uređaja.

Kuhinje više nisu male prostorije u kojima se boravi kada se priprema hrana i obeduje, već otvoreni prostori u konceptualnom pristupu integrisanih prostora u domu, sa trpezarijom u nastavku ili prostranim dnevnim boravkom.   

I sve je u spektru svetlih i pastelnih boja, umirujućih sivih i bledih nijansi plave, zelene ili roze. Naravno sve zavisi od ukusa domaćina, tačnije domaćice, koja tu ulogu deli sa svojom poslovnošću i društvenošću. 

Pritom joj funkcionalnost modernih uređaja bele tehnike, šporeta, frižidera, zamrzivača i drugih, olakšava organizaciju i izvršenje poslova oko čuvanja i pripremanja hrane, pranja sudova i veša, čišćenja, osvežavanja prostora i drugih aktivnosti, koje bi bez tih uređaja tražile mnogo više vremena, truda i rada. 

Uz sve trendove u estetici uređenja kuhinje, koji se i menjaju, ključno je urediti kuhinju prema svom ukusu i ličnim potrebama. Na taj način stvorićete ambijent u kome se osećate prijatno, sa porodicom, prijateljima, u odmoru i relaksaciji, potrebnim za novi dan i nove izazove.

Razvoj uređaja bele tehnike

Do današnjih modernih uređaja bele tehnike u domaćinstvima njihov razvoj prešao je dug put, ali sa izvanrednim rezultatima u brzoj primeni novih materijala i aktuelnih tehničkih mogućnosti. 

Cilj je uvek bio pomoći ljudima da olakšaju obavljanje kućnih poslova, kao što je priprema hrane, pranje veša, čišćenje i slično. 

Prvobitne verzije ovih uređaja imale su ograničenu efikasnost, ali je dolazak električne energije krajem 19. veka uneo pravu revoluciju u izradi uređaja bele tehnike, uvodeći brojne tehničke inovacije. 

Novi iskorak učinjen je posle Drugog svetskog rata kada se u proizvodnji električnih aparata – šporeta, frižidera, mašina za pranje veša, počela primenjivati masovna serijska proizvodnja, koja je ove uređaje učinila dostupnim širem stanovništvu. 

Ovo se najpre odnosi na razvijene zemlje, dok je u mnogim delovima sveta taj proces trajao sporije i duže. Današnja nejednakost i ogromne razlike u bogatstvu i mogućnosti pristupa dobrima čovečanstva, posebna su tema.   

Napredak krajem prošlog veka, uvođenjem digitalne tehnologije i aktuelnim unapređenjima takozvanim pametnim funkcijama, ispunila je belu tehniku u domaćinstvu visokotehnološkim uređajima, sa izuzetnim učinkom u olakšavanja pa i oslobađanja ljudi od brojnih aktivnosti u domaćinstvu. 

Karakteristike moderne funkcionalnosti 

Opšta odlika moderne funkcionalnosti uređaja za domaćinstvo jeste da ona nastavlja njihov dosadašnji razvoj, tako što tehnološkim inovacijama značajno unapređuje postojeće uređaje i što razvija nove, kao odgovor na potrebe modernog čoveka i njegovog brzog ritma života. 

To podrazumeva da izrada i dizajn modernih uređaja naglašava:

– praktičnost, 

– energetsku efikasnost, 

– povezivost,

– primenu pametnih tehnologija,

– ekološku odgovornost.

Praktičnost se manifestuje najpre mogućnostima fizičkog uklapanja u različite rasporede ovih uređaja, što je obično uslovljeno povezanošću poslova u kuhinji, kao što je pripremanje hrane, ili dizajnerskim rešenjima kuhinje i njene povezanosti sa ostalim prostorijama u domu. 

Dobro je da dok radite određene poslove imate sve takoreći na dohvat ruke, da ne morate svakog časa da hodate tamo i ovamo, gubeći vreme i strpljenje. 

Takođe je važno da ukupan izgled kuhinje odaje sklad uređaja i stvari, čineći ga prijatnom ambijentalnom celinom za sebe i u odnosu na trpezariju i dnevni boravak sa kojima je često u otvorenoj vezi.   

Praktičnost se ispoljava i ugradnjom digitalnih ekrana osetljivih na dodir, na kojima se može vršiti jednostavna navigacija i podešavanje različitih opcija.

Modularnost je još jedna odlika praktičnosti u izradi uređaja bele tehnike koja omogućava lakše održavanje, popravku ili zamenu pojedinih delova uređaja.

Energetska efikasnost je zahtev čije ispunjenje utiče na smanjenje potrošnje energije, vode, očuvanje resursa i manje iznose na računima za plaćanje. Tome doprinose programi štednje energije u raznim uređajima i ugradnja senzora za prilagođavanje rada uređaja prema stvarnim potrebama, kao što je automatsko podešavanje temperature, trajanje kuvanja ili program pranja veša, postavljanje rasporeda rada i odloženog starta.

Novijim uređajima u kući može se upravljati preko pametnih telefona, tableta ili glasovnih komandi. Povezivost s pametnim kućnim sistemima koje nude određene platforme, kao što je Google Home, omogućavaju nadgledanje i kontrolu rada automatizovanih kućnih uređaja, sa mnoštvom praktičnih i zabavnih funkcija.  

Posebna pažnja poklanja se korišćenju tehnologija koje smanjuju negativan uticaj na životnu sredinu. Deo tog nastojanja je i upotreba održivih materijala koji se po isteku radnog veka uređaja mogu reciklirati. 

Ovaj pregled modernih funkcionalnosti kućnih uređaja podrazumeva da su sve one podložne brzim promenama i unapređenjima, na kojima se intenzivno radi kako bi se odgovorilo na nove zahteve savremenog načina života. 

Specifične prednosti uređaja bele tehnike

Na pitanje koje su to specifične odlike najnovijih modela svetskih brendova koji su u njihovoj prodaji, stručnjaci u Inelektroniku su istakli prednosti Bosch sudomašina, Liebherr frižidera, Hansa indukcionog šporeta, Ariston bojlera, za kojima po svojim performansama ne zaostaju ni drugi proizvodi u bogatoj ponudi vrhunske bele tehnike.  

Bosch sudomašina ispunjava osnovni uslov savremene bele tehnike a to je vrhunski kvalitet. Time se odlikuju i Bosch frižideri, šporeti i drugi uređaji, a to podrazumeva visoke performanse, trajnost i savršenu estetiku koja može da krasi svaku kuhinju. Bosch mašina za pranje sudova je krajnje štedljiva, sa najefikasnijim programom kada se radi o kombinovanoj potrošnji energije i vode. 

Liebherr kombinovani frižider je energetski efikasan uređaj, sa automatskim otapanjem u delu frižidera, LED osvetljenjem, rešetkastom talasastom policom za boce. U delu zamrzivača omogućeno je održavanje temperature u slučaju kvara ili nestanka struje do 20 časova. 

HANSA električni šporet sa indukcionom pločom ima teleskopske vođice sa izvlačenjem, LED displej sa vremenskom kontrolom, brzo predzagrevanje, troslojno staklo na vratima, sistem na vratima za lako čišćenje i meko zatvaranje vrata. 

Ariston bojler ima mogućnost vertikalne ili horizontalne montaže, pametni ekran osetljiv na dodir, strukturu dvostrukog rezervoara i prefinjeni izgled italijanskog dizajna.

U Inelektroniku naglašavaju povoljnost relacije cena-kvalitet za ove i druge vrhunske uređaje bele tehnike vodećih svetskih brendova.