Jedna od alatki koja je našla svoju široku primenu u profesionalnim majstorskim poslovima jednako kao i u amaterskim poslovima svakog domaćinstva upravo su aluminijumske merdevine. Šta je to što ih čini tako jedinstvenim i praktičnim u isto vreme?

Moleri ne bi mogli da kreče bez njih, laici ne mogu da vrše popravke bez njih na visinama, neophodni su svakom domaćinstvu sa voćnjakom kao i svima onima koji obavljaju sitnije kućne popravke ili im treba da nešto dohvate, očiste, preslože.

JEDNOSTAVNOST

Čini se da bi svako odraslo lice moglo da koristi aluminijumske merdevine uz par kratkih saveta. Oni se pre svega tiču bezbedne upotrebe, jer su one samo po sebi izuzetno jednostavne.

Tome doprinosi i činjenica da su za razliku od tradicionalnijih drvenih modela one laganije i izdržljivije što olakšava njihovo učestalo korišćenje i transportovanje u mnogome. Tajna je u materijalu od kojeg su napravljene koji je lak, a sa druge strane izuzetno izdržljiv.

Superioran odnos snage i težine je najisticanija pozitivna karakteristika aluminijumskih merdevina.

Ako se pravilno koriste predstavljaju izuzetno sigurnu alatku za rukovanje. Ali sa druge stane i najmanji kvar, oštećenje ili naprsnuće mora biti znak da one više nisu toliko bezbedne i treba o tome obavestiti sve koji ih potencijalno mogu koristiti.

UNIVERZALNOST

Iako postoji nekoliko modela aluminijumskih merdevina, poput klasičnih ili višedelnih, njih karakteriše univerzalnost kada je upotreba u pitanju. To se ogleda u tome što se mogu isti modeli koristiti za više različitih poslova, zato se može reći da ih karakteriše višenamenska upotreba.

Ono što je takođe univerzalno svim modelima jeste materijal od kojeg su napravljene – aluminijum. Otporne su na rđu i koroziju što omogućava njihovo korišćenje kako u zatvorenom prostoru tako i na otvorenom.

PRAKTIČNOST

Za razliku od nekih drugih modela, aluminijumske merdevine su napravljene i dizajnirane tako da uz poštovanje osnovnih bezbedonosnih karakteristika može da ih koristi i samo jedna osoba, bez pomoći drugog lica.

Pored toga što su otporne na spoljne uticaje, treba napomenuti da nisu ni zapaljive, što govori o njihovoj otpornosti na vatru. Zato su sastavni deo svake vatrogasne opreme.

Sa druge strane aluminijumske merdevine nisu omiljeni izbor za električare jer one mogu sprovoditi električnu struju pa samim tim predstavjaju potencijalni rizik.

Treba napomenuti i da su ekološki potpuno prihvatljiv izbor jer se materijal od kojeg su napravljene lako mođe reciklirati.

Aluminijumske meredevine se osim gore pomenutih poslova koriste i u svakodnevnim aktivnostima domaćinstava, dvorištima, voćnjacima, molerskim poslovima, građevinskim poslovima itd.

LAKO ODRŽAVANJE

Već je pomenuto da se koriste i za unutrašnje prostore, ali da su veoma zahvalne i u praktičnoj primeni u spoljnoj sredini. Zbog materijala od kojeg su napravljene visoko su otporne na razne vremenske uticaje, od sunca i toplote, preko kiše do snega i niskih temperatura.

Zato ih možete skladištiti na bilo kojem mestu bez straha da će doći do propadanja zbog drugih spoljnih uticaja. Možete ih čuvati i na otvorenom, a u zatvorenom prostoru ne morate brinuti i zaštitnim folijama. Zauzimaju minimalno mesta.

Njihova cena je pristupačna, a ako uzmemo u obzir da ne zahtevaju nikakva dodatna ulaganja i da imaju dug vek trajanja, ovaj vid investicije je svakako isplativ dugoročno gledano.