Moderne tehnologije u velikoj meri oblikuju svakodnevicu savremenog čoveka i predstavljaj osnovu uspešnosti modernog poslovanja. Iz tog razloga je stabilna internet konekcija i brzina razmene podataka od velikog značaja za sve segmente života, pojednostavljujući, ubrzavajući i naposletku čineći mogućim većinu procesa.

Danas internet obrazuje jedan novi način življenja, u okviru kojeg je mnoge sociajlne, poslovne i rutinske aktivnosti moguće obavljati bez fizičkog angažmana u smislu napuštanja doma i iz tog razloga su vid i uopšte karakteristike konekcije koju imamo u kući značajne stavke koje utiču na kvalitet našeg života.

Opredelite se za najbrži i najstabilniji vid konekcije

Prvi korak pri postizanju maksimalne brzine interneta u svom domu je svakako odabir oblika konekcije. Pred nama se danas ukazuje više opcija, među kojima možemo načiniti izbor spram naših potreba i mogućnosti. Kako ADSL predstavlja najpovoljniju soluciju, mnogi će se opredeliti za ovaj internet, dok njegova brzina neretko dovodi u pitanje ovu odluku, budući da je ona u skladu sa cenom.

Kablovski internet predstavlja nešto bržu varijantu, ali ne i u odnosu na optički internet, koji postiže brzinu preuzimanja u opsegu od 250 do 1000 Mbps. Ukoliko vaše potrebe zahtevaju maksimalnu brzinu interneta, možemo kostatovati da je za vas najbolji optički internet, budući da se on ispostavlja kao najbrži, ali i najpouzdaniji vid konekcije.

Uzmite u obzir ponudu paketa

Budući da je digitalizacija na snazi kao novo načelo modernog stila života, u okviru većine domova postoji potreba za različitim uslugama u ovom domenu. Ne biste li odgovorili na sve potrebe savremene svakodnevice, uzmite u obzir neke od dostupnih paketa, u koje je pored osnovne internet usluge uključena i kvalitetna digitalna televizija i fiksna telefonija. Na ovaj način možete ostvariti uštedu, a pri tome odabrati kvalitetan i brz vid konekcije i njime podržati svoje iskustvo televizije, odnosno imati na raspolaganju veći izbor sadržaja i zaista osetiti prednosti digitalizacije.

Jednaka brzina interneta u svim delovima vašeg doma

Čest problem sa kojim se susrećemo je manja brzina interneta u određenim delovima kuće, što može biti posledica nekih fizičkih prepreka signalu, dok takođe može biti i problem provajdera. Jedna od solucija je svakako promena mesta modema i prilagođavanje pomenutim fizičkim preprekama na ovaj način. S druge strane, kako se na tržištu prepoznaje ovo kao problem i uzrok nezadovoljstva mnogih korisnika, provajderi pronalaze rešenja, kao što je Hipernet koji nam nudi Telenor. Ovakvi paketi korisnicima omogućuju jednaku jačinu signala u svim delovima njihovih domova i istovremeno povezivanje svih pametnih uređaja, bez usporavanja interneta kao posledice.

ruter

Instalirajte pojačivač WiFi signala

Funkcija ripitera je da prima signal od rutera, pojačava ga, a zatim šalje u etar. Instaliranje i podešavanje pojačivača signala je prilično jednostavno i uglavnom slično kod većine ovih uređaja, te je u osnovi najvažnije pitanje njegovog mesta u vašem domu.

Pitanje optimalnog mesta pojačivača signala zavisi od toga u kojoj prostoriji vam je brzina interneta najvažnija, te i od toga u kojim delovima kuće se najčešće dešavaju problemi na ovom planu. Nakon što ga uključite u struju i povežete sa pametnim telefonom ili tabletom, ispratite uputstva proizvođača i ubrzo ćete primetiti delovanje ovog korisnog uređaja.

Proverite uređaje koje koristite

Problemi sa internet konekcijom ne moraju nužno biti posledica karakteristika vida konekcije koji koristite, već mogu biti vezani za vaš računar i pretraživače. Na prvom mestu je važno da proverite da li na vašem kompjuteru ima zlonamernih softvera, koji su veoma često uzrok sporijeg interneta, a koji se mogu skrivati i u keš memoriji vašeg internet pretraživača.

Menjanje pretraživača takođe može ubrzati vaš internet, važno je takođe i da proverite da li vaš računar ima jaku eternet odnosno wi-fi karticu, koja može da podrži maksimalnu brzinu interneta.

Kako je jasno da je brz i stabilan internet važan činilac kvaliteta svakodnevice i uspešnosti poslovanja, te i da on može značajno pojednostaviti pojedine aktivnosti, izvršavanje zadataka i obavljanje obaveza, potrudite se da obezbedite maksimalnu brzinu istog u vašem domu i to će svakako doprineti dobrom stilu života koji ćete voditi i kojim ćete moći da ispratite sve zahteve savremenog doba.