Nema nikakve sumnje da su računari i mobilni telefoni, odnosno tablet uređaji postali sastavni deo života mnogih savremenih ljudi, bez obzira kojim se poslom oni bavili i bez obzira kog su uzrasta. Danas nije ništa neuobičajeno videti i mališane i starije ljude da koriste aktivno neke od pomenutih uređaja.

Samim tim što postoje mnogobrojni uređaji tog tipa na tržištu, nije tako jednostavno odlučiti da li je bolje kupiti stoni računar ili prenosivi uređaj, odnosno laptop ili tablet.

Da bi neko mogao da donese odluku o tome, prvo mora uzeti u obzir sve prednosti i mane i jednih i drugih uređaja, ali i njihovu cenu.

Zašto je dobro izabrati laptop?

U situacijama kada ljudi često ne borave na jednom mestu, a u isto vreme im je neophodan računar, definitivno su laptopovi bolja opcija.

Međutim, postoje i određene mane takvih uređaja, a to su prvo punjači. Naime, poznato je da na laptopovima punjači najčešće prvo stradaju, ali se ne tako retko događa da i baterija bude lošijeg kvaliteta. Da biste izbegli da često kontaktirate servis laptopova, neophodno je na prvom mestu da kupite naročito kvalitetan uređaj, a zatim i da o njemu posebno vodite računa.

Iako na svu sreću postoje brojni laptop servisi, svakako bi trebalo održavati ovaj uređaj na adekvatan način, kako bi vam što duže trajao.

Koji su najčešći kvarovi laptopova?

Kao što smo već pomenuli, ako zaista želite da dugo uživate u prednostima koje ovakvi uređaji nude i da vam laptop servisi ne budu često odredište, onda morate znati i da posebno treba da vodite računa o punjačima. U principu je najčešći problem da se baterija na laptopu ne puni, pa je i kupovina novog punjača najčešće i jedini i najčešći trošak, koji imaju korisnici laptopova, pod uslovom naravno da posebno vode računa o tome na koji način taj uređaj koriste.

Zašto je bolje odabrati desktop računar?

Svi oni ljudi, koji koriste računare u kancelarijama ili kod kuće znaju kolika je prednost korišćenja takvih uređaja. Jednostavno, sigurnija je opcija koristiti desktop računar, nego laptop, tim pre što možete da kupite uređaj sa upravo onakvim karakteristikama kakve vama odgovaraju, da biste mogli što lakše i brže da obavite sve što je potrebno. U tom smislu će svaki korisnik moći da ima uređaj, koji će u potpunosti odgovoriti svim njegovim zahtevima.

Najčešći kvarovi desktop računara

Isključivo u zavisnosti od toga da li ste sa puno pažnje odabrali sve komponente računara i naravno da li su one nove će zavisiti i trajanje takvog jednog uređaja. Mnogi korisnici stonih računara se žale na stradanje grafičke kartice, kao jedan od najčešćih kvarova, pa o njenom kvalitetu posebno treba voditi računa. Naravno da se može desiti i da drugi delovi stonih računara lošije rade, tako da je iz tog razloga njihovo blagovremeno servisiranje vrlo važno.

Upravo kao što laptop servisi treba da budu kontaktirani čim se pojavi neka poteškoća u funkcionisanju takvih uređaja, tako isto bi se trebalo obratiti i izabranom servisu računara, ukoliko primetite da ovaj uređaj na primer sporije radi ili da se pregreva, odnosno ako primetite bilo kakvu poteškoću u njegovom funkcionisanju. Jedino pravilnim održavanjem možete očekivati da će vam i laptop i stoni računar duže trajati.