Do sada smo svi već negde pročitali da postoji mnogo prečica koje će nam ubrzati metabolizam i ojačati imuni sistem na jednostavan i brz način. Postoje mnoge vrste čajeva ili biljaka za koje nam različiti stručnjaci tvrde da će preko noći istopiti masne naslage i učiniti nas vitkima. 

Međutim, problem sa svim savetima o konzumiranju određenih vrsta biljaka, čajeva i drastičnim dijetama je to što ni jedan od tih saveta nije praktičan i održiv, a na kraju dana može biti i opasan po naše zdravlje

Bilo da samo želite da se informišete o načinima da pojačate svoj imuni sistem ili ste već rešili da ubacite u vaš dnevni raspored neke zdrave navike, nastavite sa čitanjem kako biste saznali nekoliko zdravih navika za jačanje imunog sistema.

Povećajte unos proteina – vaše organizam će vam biti zahvalan 

Iako ste verovatno svesni činjenice da naš organizam dobija energiju kroz ishranu, možda niste znali da se ta energija i troši prilikom varenja hrane. Proces varenja hrane je poseban sistem o kojem nećemo mnogo pričati u ovom tekstu ali ukratko, naša tela troše kalorije da bi unela kalorije. 

Unos proteina pomaže jačanju imuniteta, naročito iz razloga jer nas proteini drže duže sitim, pa se na taj način lakše možemo odupreti grickalicama sa velikom količinom rafinisanih ulja i šećera.

Pored toga što ćemo se osećati sito dugo vremena nakon konzumiranja proteina, oni su i osnovni graditelj mišićnog tkiva, zato vam predlažemo da povećate konzumaciju hrane koje ih sadrže poput mesa, mlečnih proizvida i sočiva poput kinoe ili pasulja. 

Međutim, imajte na umu da prevelika konzumacija proteina može biti štetna po naš organizam zato se potrudite da većina vaših obroka ima izbalansiran odnos nutrijenata, odnosno proteina, ugljenih hidrata i masti. 

Budite hidrirani – biljni čajevi i voda su najbolji prijatelji našeg tela 

Potrudite se da nađete način da ubacite zeleni čaj (ili bilo koji drugi čaj od biljaka) u vaš u dnevni raspored. Nutricionisti i lekari su potvrdili da svakodnevnim konzumiranjem ovog napitka možemo poboljšati naš imuni sistem ali i, u velikoj meri, ubrzati svoj metabolizam.

Zanimljivost koja se vezuje za zeleni čaj je njegova sposobnost da pretvara ćelije sala (masne ćelije) u masne kiseline što može u velikoj meri doprineti sagorevanju viška kilograma

Međutim, mnogo važnije piće za naš organizam, od čaja, je voda. Čuvena izreka, sa kojom se u potpunosti slažemo, glasi da ukoliko osećamo žeđ da smo već dehidrirali. Optimalan unos vode kod odraslih ljudi iznosi između 1,5 i 2 litra na dnevnoj bazi.

Ne samo da će naš imuni sistem na ovaj način biti mnogo stabilniji, već se i konzumiranje ovog pića održava i na mnoge druge delove našeg organizma poput zdravog izgleda kože i kose, a dovoljan unos vode se čak održava i na mentalnu higijenu i poboljšava naše moždane funkcije.

Zato, trudite se da već danas krenete sa povećanjem dnevnog unosa vode, vaš organizam će vam biti zahvalan.

Povećajte fizičku aktivnost – malo vežbe čini čuda za naš organizam 

Savremeno doba sa sobom nosi gomilu posledica, od kojih su verovatno najveće konstantno sedenje i nedostatak fizičke aktivnosti. Razna istraživanja su pokazivala da moderan, zaposlen čovek, dnevno provede između 8 i 10 sati sedeći.

Mnogi fitnes eksperti govore da je sedenje novo pušenje kada je u pitanju količina štetnosti po ljudski organizam. 

Pored toga što usporava naš metabolizam i izaziva gojaznost, sedenje može biti i prilično opasno jer izaziva i niz problema na fizičkom ali i na psihičkom nivou.

Lakim i zanimljivim vežabama samo tri puta nedeljno, naš organizam počinje da radi većim intenzitetom nego inače. 

To znači da naši kardiovaskularni i gastro sistemi, pored ostalih, moraju da rade napornije, što dovodi da ubrzanja našeg metabolizma, a pored toga, naš imuni sistem takođe jača, pa se na ovaj način dodatno štitimo od virusa i sezonskih prehlada.

Jak imuni sistem omogućava dug i zdrav život 

Da biste živeli dug, produktivan, zdrav i srećan život, važno je da vodite računa o generalnom stanju vašeg organizma a da vaš imuni sistem održavate jakim u svakom trenutku.

Svi saveti koji smo vam dali u ovom tekstu padaju u vodu ukoliko ne vodite račune o dve najvažnije stvari, nivou stresa i količini sna. 

Veoma je važno da nivoe stresa svedete na minimum i da svako veče ostvarite bar 6-8 sati kvalitetnog sna kako bi vaš organizam svakog dana funkcionisao što kvalitetnije moguće.

Nadamo se da nakon čitanja ovog teksta imate jasniju sliku u glavi kada je u pitanju jačanje imunog sistema, i da ćete ispratiti savete koje smo vam dali. Zapamtite – ključ srećnog života je u zdravim navikama.