Kada prvi put ugledate zelenu stolicu u bebinoj peleni, to vas može potpuno iznenaditi, pa čak i zabrinuti. Ipak, razloga za brigu nema.

Zašto se javlja zelena stolica?

Pre svega treba da znate da je kod bebe sasvim normalno da povremeno nailazite na različite boje sadržaja u peleni.Zelenkasto-braon stolica se obično javlja kada beba počne sa uzimanjem čvrste hrane, ali moguće je da se zelena stolica kod beba primeti i ranije. Ova boja se smatra zdravom i normalnom. Ako uz zelenu stolicu primetite ipak i neke druge simptome, posavetujte se sa pedijatrom.

Tamno zelena stolica se može javiti kao posledica suplemenata gvožđa ili formule obogaćene gvožđem, i može biti jako tamna. U tom slučaju ova boja ne treba da vas brine, jer suplementi gvožđa ne smetaju bebinom digestivnom sistemu.Svetlo zelena stolica se može javiti ukoliko beba uzima više prednjeg mleka (mleka koje se prvo javlja), nego zadnjeg mleka koje nadolazi kasnije tokom podoja. To se najčešće dešava kada se beba previše brzo premesti sa jedne na drugu dojku.Pored toga, svetlo zelena stolica može biti i posledica virusne infekcije. Ukoliko je beba uznemirena ili primećujete druge simptome koji vas brinu, najbolje je da se posavetujete sa pedijatrom.

 

Ostale “normalne” boje bebine stolice

CRNA STOLICA

Prva bebina stolica, mekonijum, je crno-zelnkaste boje i po konzistenciji nalik katranu.Ova boja stolice je posledica bilirubina, ostataka razgrađenih crvenih krvnih zrnaca. Kolostrum koji beba pije u prvim danima života deluje kao laksativ i pomaže bebinom telu da izbaci mekonijum u prva tri dana života.Crna boja stolice u prvim danima života je normalna, zdrava i privremena. Ipak, ukoliko potraje duže od 3 dana, posavetujte se sa doktorom. Pedijatar će proveriti da li beba ima dovoljno obroka koji će joj pomoći da ovu stolicu izbaci iz digestivnog sistema.

 

ŽUTA I ZRNASTA STOLICA

Ovakva stolica je sasvim normalna. Kaka dojene bebe ima blagi miris (a izbacuje se uz snažne zvučne efekte).Žuta zrnasta stolica je potpuno normalna, reč je o uobičpajenoj stolici kod beba. Vaše mleko ima savršene nutrijente koji pomažu bebi da ostane zdrava i jaka.

 

BRAONKASTA I GUSTA STOLICA

Stolica vaše bebe je u redu. Trebalo bi jedino da proverite sa pedijatrom ukoliki stolica postane vodnjikava ili postane jako tvrda, naročito ako poprimi izgled malih tvrdih loptica.

 

SVETLO BRAON, VODNJIKAVA STOLICA

Nije neuobičajeno da ponekad primetite i ovakvu boju stolice. Povremena vodnjikava stolica nije razlog za brigu. Ali ako se nastavi u kontinuitetu bar 2 dana, moguće je da je u pitanju proliv.Proliv može biti opasan za bebu jer može izazvati dehidraciju, a obično je uzrokovan infekcijom. Stomačne infekcije najčešće nisu opasne, ali bi trebalo da se posavetujete sa pedijatrom oko mera kojim ćete izbeći dehidraciju, kao što su oralni rastvori sa elektrolitima. Svakako se trudite da češće dojite bebu kada ima proliv.

 

Kada do vodite bebu kod pedijatra?

Ako primetite sledeće simptome, odmah odvedite dete kod pedijatra:

  • Krv ili sluz u stolici
  • Povišena temperatura
  • Povraćanje
  • Izražena uznemirenost
  • Odbijanje hrane
  • Smanjeno mokrenje ili tamna boja urina
  • Smanjena aktivnost