Bezbednost bebe prilikom spavanja veoma je bitna a na nama je obezbediti sve uslove za bebin miran san. Malim bebama potrebno je dobro bezbedno mesto za spavanje. Najbolji način da bebe budu bezbedne dok spavaju je u sopstvenom krevetiću. Bebe su najviše izložene riziku od gušenja kada spavaju.

Mnogi roditelji vode bebe u krevet sa sobom, posebno u prvih nekoliko meseci kada se čini da se bude svakih pet minuta. To nije dobra odluka, pokazala su mnoga istraživanja vršena o uzrocima gušenja kod jako malih beba.

Evo nekoliko saveta kako sprečiti gušenje i davljenje bebe:

Beba ne treba spavati sa vama

To nije dobro rešenje jer u nekim slučajevima beba se slučajno ugušila. Krevet za vašu bebu znači da i vi možete mirno da spavate, znajući da su bezbedni. Bebe su slabe i ne mogu da se kreću na isti način kao starije dete. Bebi je potrebno samo nekoliko minuta da se uguši, a ona je preslaba da se pomeri iz položaja u kojem ne može da diše.

Birajte pokrivače koji su potpuno bezbedni

Male bebe nisu dovoljno jake da odgurnu ćebad sa lica, pa se ponekad mogu ugušiti ako se provuku ispod pokrivača. Stavljanje beba na dno krevetića (tako da im stopala dodiruju kraj) može ih sprečiti da se migolje. Pošto ne mogu da odgurnu posteljinu sa lica, jorgani ili ćebad ne bi trebalo da se koriste kod beba mlađih od 12 meseci – umesto toga koristite vreću za spavanje bebe. Ona nam omogućava da beba slobodno može da se pomera a da tako ne dođe do davljenja nekim komadom poseljine. Takođe, nikada ne koristite jastuk sa bebom mlađom od 12 meseci.

Obavezno koristite ogradice za krevece

Pored vreće za spavanje bebe neophodno je da krevetac bude opremljen ogradicom koja je vezana za delove kreveca. Bitno je uvek proveriti pre spavanja da li ogradica stoji čvrsto uz delove kreveca da bismo preventivno delovali na moguće neprijatne situacije. 

Ne držite ništa osim osnovnog

U krevecu za bebu ne bi trebalo da se nađe pelena, platnena pelena, velike igračke, jastuci i dr. jer u njenom pomeranju može joj nešto od navedenog pasti na glavu a ona mala i nemoćna neće moći brzo da odreaguje u toj situaciji. U krevecu pre spavanja samo treba da bude beba u svojoj vreći  za bebe.

Ne ostavljajte bebu da spava u njihalici

Dok njihalica može da obezbede umirujući pokret kako bi se smirila izbirljiva beba i podstakla san, nije bezbedno da bebe spavaju u njima duži vremenski period.

Pedijatri preporučuju da bebe uvek spavaju na leđima na čvrstoj i ravnoj površini bez ikakvih mekih predmeta ili labave posteljine kako bi se sprečio sindrom iznenadne smrti odojčadi (SIDS). Spavanje u njihalici za bebe može povećati rizik od gušenja i drugih poteškoća sa disanjem, posebno ako bebina glava padne napred i ograniči disajne puteve. Pored toga, nagnut položaj zamaha takođe može povećati rizik od pozicijske asfiksije, gde bebin disajni put postaje blokiran bradom ili grudima.

Važno je zapamtiti da su njihalice dizajnirane za igru pod nadzorom i nisu namenjene za produženi san.

Sofe

Često je zgodno staviti bebu na sofu da spava, ali to može biti opasno. Većina sofa ima velike praznine i prekrivene su jastucima. Sve ovo može izazvati gušenje ako se vaša beba zaglavi.

Kengur vreće

Nažalost, neke mlade bebe su se ugušile u platnenim vrećama za bebu takozvanim kengur vrećama.  Opasnost se javlja kada je beba u položaju u obliku slova C, sa bradom na grudima, jer im to može ograničiti disanje. Postoji povećan rizik ako su bebe rođene prevremeno ili sa malom porođajnom težinom ili imaju probleme sa disanjem ili prehladu. Ako koristite kengur vreću za bebe, pridržavajte se saveta strućnjaka da  bebu držite  čvrsto, da je često posmatrate dok je u vreći  i da joj brada bude na slobodi  a beba okrenuta leđima ka vama.

Vreme za jorgane 

Deca od 3 godine  su dovoljno stara da spavaju sa jorganima i jastucima. Još uvek postoji mala šansa da se uguše, zbog njihove radoznalosti i potrebe da se igraju ali tu ste vi da ih posmatrate i vodite računa o njima.