Sa uvođenjem čvrste hrane u bebinu ishranu može se početi već od 4. meseca. Koje namernice odabrati za prve bebine kašice, najbolje je posavetovati se sa izabranim pedijatrom.

Roditelji koji se prvi put ostvaruju u ovoj ulozi, često imaju dilemu da li je bolje bebu hraniti kupovnim kašicama ili da sami pripremaju obroke.

U nastavku teksta pročitajte koje su prednosti i nedostaci domaćih i kupovnih kašica za bebe.

 

Domaće kašice za bebe – prednosti

Sigurnost u kvalitet sastojaka

Kada sami pripremate kašicu za bebe, možete apsolutno biti sigurni u kvalitet i poreklo svih sastojaka. Trudite se da birate namirnice iz organske proizvodnje.

Ušteda novca

Ekonomski je isplativije da hranu za bebe pripremate u sopstvenoj režiji. Poređenja radi, za cenu jedne kupljene kašice možete napraviti nekoliko obroka za svoje dete.

Porodični obroci

Nastojite da obroci za vašu porodicu budu od istih namirnica kao i bebina kašica. Ovo je posebno važno ukoliko u porodici ima još male dece. Na ovaj način razvija se kultura obedovanja i druženja porodice za stolom.

 

Nedostaci domaćih kašica

Duže vreme za pripremu

Priprema domaćih kašica zahteva izvesno vreme. Daleko je brže i lakše bebu nahraniti kupovnom kašicom.

Kraći vek trajanja

Kašice za bebe pripremljene kod kuće ne mogu dugo trajati. Ostaci hrane mogu se eventualno čuvati jedan dan u frižideru ali je ipak preporučljivo da hrana za bebe bude sveže pripremljena.

Veća opasnost od kontaminiranja hrane

Prilikom pripreme domaćih kašica treba voditi računa o higijeni i obradi namirnica. Hrana za bebe mora se kuvati u posebnim posudama a samo dodir bebine hrane za neopranim namirnicama ili posuđem može kontaminirati bebinu kašicu.

Kupovne kašice za bebe – prednosti

Praktičnost

Kupovne kašice daleku su praktičnije za upotrebu. Najčešće je potrebno samo otvoriti poklopac na teglici i obrok je spremna. Ovo znači i uštedu vremena što može biti veoma značajno kada su u pitanju zaposleni roditelji.

Takođe, kupovne kašice dostupne su u varijantama prema bebinom uzrastu, tako da roditelji ne moraju brinuti o vrsti namirnica i količini koja je pogodna za bebin obrok.

Kupovne kašice su praktičnije za putovanja i u svim prilikama kada je bebu potrebno nahraniti van kuće.

Duži vek trajanja

Neotvorene kupovne kašice mogu trajati i duže od godinu dana. Naravno, pre upotrebe uvek je potrebno proveriti rok trajanja utisnut na deklaraciji.

Bez dodatnih troškova za kuhinjsku opremu

Ukoliko se roditelji odluče da bebu hrane kupovnim kašicama neće im biti potrebna dodatna oprema kao što su štapni mikseri, blenderi i slično.

Nedostaci kupovnih kašica

Skuplje su

Kupovne kašice su skuplje u odnosu na obroke koji se pripremaju kod kuće. Pored toga, uvozne kašice za bebe su skuplje u odnosu na domaće proizvođače.

Smanjene nutritivne vrednosti

Kupovne kašice često sadrže više vode, skroba i šećera nego domaće kašice. Ovi sastojci nisu štetni ali utiče na smanjenje nutritivnih vrednosti obroka.

Geografsko poreklo hrane

Kupovne kašice koje dolaze iz uvoza mogu imati namirnice različitog geografskog porekla. Ovo naravno ne mora da znači ništa loše, ali nekim roditeljima je prihvatljivije da beba jede kašicu od bundeve, krompira ili šargarepe uzgajane u Vojvodini a ne u Južnoj Americi.

Ekološki neprihvatljive

Ostaci hrane koje vaše dete ne pojede se lako recikliraju u prirodu, ali kada je reč o staklenim teglama one će sigurno završiti na deponiji.

 

Izvor:
https://www.whattoexpect.com/first-year/baby-feeding/store-bought-vs-homemade-baby-food