Kada govorimo o udobnosti smeštaja mislimo na udoban krevetac i tvrd dušek za bebe, upravo zbog činjenice da su bebine kosi jako meke. Ukoliko imate mogućnost opredelite bebi zasebnu sobu, time će postepenim razvojem uvesti pravila san. Budite skromni u odabiru nameštaja za bebe.

U pogledu odevanja potrebe bebe su veoma male upravo zbog uprošćene garderobe. Osnovnu kolekciju bebi opreme čine pelene, posteljina, pidžamica, benkice i ćebence. Celokupan izbor bebi odeće i opreme za povijanje spada u pamučne materijale. Prepovijanje je veoma važno u prvih nekoliko meseci bebinog razvoja. Obratite pažnju na odabr pelena koje možete pronaći u različitim materijalima. Neophodna je dobra upijajuća moć pelena, udobnost i lagodnost nošenja. 

 

Birajte ekonomična pakovanja bebi pelena

Bez obzira na izbor materijala pelena poput flaneta, pamuka ili tetra-platna, neophodno je najmanje tridesetak za osnovne potrebe. Bebe imaju osetljivu i nežnu kožu, stoga birajte bebi pelene sa dobrim apsorpcionim karakterom što će umanjiti pojavu osipa i crvenila. 

Imajte na umu da bebi neće biti hladno ukoliko su joj pelene mokre, ukoliko je dobro utopljena. Ukoliko se beba tokom dana češće budne, sledite njen ritam i time je češće presvlačite. Upravo zbog navedenog, birajte ekonomična pakovanja bebi pelena, neophodna za duži period bar mesec dana. 

U zavisnosti od kilaže bebe i njenog daljeg razvojabirajte veličinu pelena. Ipak imajte na umu široki povoj koji je neophodan u prvim mesecima bebinog života, upravo zbog pravilnog razvoja kukova. Pamučnim pelenama koje možete saviti prema obliku četvorougla, postižete veću debljinu na samoj sredini gde je to neophodno. 

 

Neprijatnosti izazvane osipom pelena

Osip se karakteriše kao veoma neprijatno stanje tokom koga se beba može osećati veoma neugodno. Osnovni uzrok pojave osipa leži u pojavi bakterija na koži bebe naročito usled dužeg nepresvlačenja. Ukoliko beba ima pojavu virusne infekcije urina to takođe može dovesti do osipa. Primena kozmetike koja bebinoj koži zaista ne odgovara, izaziva dalje crvenilo i svrab. 

Ukoliko se kod beba pojavi i najmanji znak osipa, vršite češće prepovijanje i higijenu dovedite na viši nivo. Poželjno je češće prepovijanje i držanje delova guze na vazduhu, što će svakako omogućiti koži da diše. Opisana radnja se odnosi na primenu pelena sa visokim stepenom aeracije. 

Osipe možete uspešno lečiti odnosno negovati bebinu kožu adekvatnim kremama na bazi cink-oksida ili veoma zdravog ribljeg ulja koje stvara zaštitnu masnu i hidrantnu barijeru. Pravilno povijanje bebe, pravilno pranje guze i genitalija uspešno rešava pojavu osipa. Nemojte često menjati izbor pelena, opredelite se za one koje iako su skuplje imaju dobar efekat na kožu bebe. 

 

Opredelite se za mekoću bebinih pelena

Nežna bebina koža zahteva izbor mekih pelena koje na početni dodir bude osećaj udobnosti. Ukoliko pratite ritam vaše bebe i želite u svakom trenutku da prepoznate punoću pelena nakon uriniranja, sledite pelene sa indikatorom vlažnosti. Ukoliko se pelene potpuno uprljaju, indikatorske linije se aktiviraju u žutu boju. 

Materijali koji pružaju mekoću bebinoj guzi, predstavljjau prioritet upotrebe. Materijali ipak moraju biti dovoljno prozračni, što omogućava disanje kože. Sam protok vazduha između guze i pelena je mekoćom materijala pravilno obezbeđen. Udobnost je naredna osobina izabranih pelena bez suvišnog stezanja u predelu butina. Udobne pelene nemaju tragove nakon presvlačenja u vidu nabora kože. 

 

Pratite bebine navike u prvim mesecima života

Prvi dani i meseci bebinog života u porodici imaju brojne ritmične promene koje prema osobinama morate uskladiti. Osnovna osobina skladnosti jeste prihrana odnosno hrana koju nororođenče često zahteva, dalje sledi ritam spavanja i budnost bebe. Od svega opisanog zavisi način povijanja i potreba za presvlačenjem bebe. 

Celokupna bebina oprema koja uključuje odeću mora biti praktična i time funkcionalno namenjena za potrebe bebe. Prema navedenom bebine pelene se biraju shodno stepenu osetljivosti kože, dobrim osobinama aeracije i zadržavanja tečnosti. Obezbedite dovoljno prostora za skladištenje pelena, onih za jednokratnu ali i češću upotrebu. 

Ukoliko beba ima ujednačen ritam spavanja tokom noći, koji se ustaljuje nakon par meseci, nemojte je buditi radi noćnog presvlačenja. Presvlačenje bebe tokom noći nije preporučljivo zbog prekida u fazi sna i rashlađivanja. Ukoliko beba ima neku od urinarnih infekcija ili nešto ređu stolicu, budite na oprezu tokom faze noćnog sna. 

Nepromočivost pelena je veoma važna za noćni ritam bebe, ali uvek obezbedite dodatnu prostirku ispod same posteljine. Beba se oseća komotnije ukoliko nakon povijanja pelene čvrsto prijanjaju. Tokom dnevnog ritma kod beba koje već mogu samostalno da sede, postepeno uvodite nošu što će uticati na manju potrošnju pelena.