Tehnologija napreduje iz dana u dan, a to znači da su naši životi znatno olakšani. Prosto, na tržištu je toliko novih uređaja koji za cilj imaju upravo to, olakšavanje svakodnevnog života, a jedan od njih je svakako i frekfentni regulator. 

Možda do sada niste čuli za frekfentni regulator, ali to ćemo danas promeniti! Reč je o uređaju koji je zapravo prilično važan, ali da biste mogli da izvučete maksimum iz frekfentnog regulatora, trebalo bi najpre upoznati se sa svim njegovim karakteristikama, funkcijama i načinom korišćenja na ispravan način. Svakako, kada je u pitanju frekfentni regulator, važno je poznavati njegove vrline, njegove mane, kako biste znali da li je to ono što vam je potrebno i na koji način će unaprediti vaše svakodnevno funkcionisanje, preciznije, proizvodni proces i rad određenih mašina.

Frekfentni regulator, u engleskom jeziku poznat i kao variable frequency drives (VFD), adjustable speed drives, ili jednostavno frekfentni inverter, jeste tip kontrolera motora koji pokreće električni motor menjajući frekvenciju i napon njegovog napajanja. Frekfentni regulator takođe ima kapacitet da kontroliše pojačavanje i usporavanje motora tokom pokretanja ili zaustavljanja, respektivno.

Iako pogon kontroliše frekvenciju i napon napajanja koji se dovodi do motora, mi to često nazivamo kontrolom brzine, pošto je rezultat podešavanje brzine motora.

Postoji mnogo razloga zašto biste možda želeli da prilagodite ovu brzinu motora, odnosno da koristite frekfentni regulator. Na primer, da:

  • Uštedite energiju i poboljšajte efikasnost sistema
  • Pretvorite snagu u aplikacijama za hibridizaciju
  • Uskladite brzinu pogona sa zahtevima procesa
  • Uskladite obrtni moment ili snagu pogona sa zahtevima procesa
  • Poboljšajte radno okruženje
  • Omogućite niži nivoi buke, na primer od ventilatora i pumpi
  • Smanjite mehanički stres na mašinama da biste produžili njihov životni vek
  • Smanjite vršnu potrošnju da biste izbegli cene na vrhuncu potražnje i smanjili potrebnu veličinu motora

Osim toga, današnji pogoni integrišu mogućnosti umrežavanja i dijagnostike radi bolje kontrole performansi i povećanja produktivnosti. Dakle, ušteda energije, inteligentna kontrola motora i smanjenje povučene vršne struje su tri odlična razloga da izaberete frekfentni regulator kao kontroler u svakom sistemu sa motorom.

Najčešća upotreba frekfentnog regulatora je za kontrolu ventilatora, pumpi i kompresora, a ovi elementi čine 75% svih pogona koji rade širom sveta.

Meki starteri i kontaktori preko linije su drugi, manje sofisticirani tipovi kontrolera motora. Meki pokretač je čvrsti uređaj i omogućava lagano ubrzanje do pune brzine pri pokretanju elektromotora.

Preko-linijski kontaktor je tip kontrolera motora koji primenjuje puni mrežni napon na električni motor.

Frekfenti regulator – najveća prednost

Pretvornik sa promenljivom frekvencijom može da koristi frekfentni regulator da menja napajanje kako bi odgovarao energetskim zahtevima opreme pogona, i na taj način štedi energiju ili optimizuje potrošnju energije.

Pogon može dramatično smanjiti potrošnju energije u poređenju sa direktnim radom na mreži, gde motor radi punom brzinom bez obzira na zahtev. Korišćenje pogona, ušteda energije ili goriva od 40% je uobičajena. Rolo-on efekat znači da upotreba pogona takođe smanjuje emisije NOx i CO2 otisak sistema u kojima je instaliran.

Razlika između frekfentnog regulatora, AC pogona i pogona sa promenljivom brzinom

Razlika ne postoji. Svi ovi nazivi se odnose na istu vrstu uređaja, frekfentni regulator, takođe poznat i kao pretvarač sa promenljivom brzinom naizmenične struje, frekventni pretvarač naizmenične struje, VFD pretvarač ili frekventni pretvarač promenljivog napona.