Preporuka za dobar antivirus može da se dobije ili zatraži samo od nekog ko dobro poznaje antiviruse, možda se opekao sa virusima i pogrešnim antivirusima ili od nekog ko mnogo čita o ovoj temi. 

Mi smo u svim ovim scenarijima po malo, negde i malo više, i zapisali smo ovaj članak koji će Vam pomoći da se zaštitite od virusa. 

Prosto je bitno da najpre kažemo nešto o tome kako virusi rade, zatim kako rade antivirusi i na kraju ćemo zapisati nekoliko preporuka za dobar antivirus

Na kraju, uvek se možete obratiti nekom servisu računara poput svezakomp.rs gde možete dobiti preporuku za dobar antivirus iz prve ruke. 

Kako računar može da se zarazi virusom?

Ovo je mnogo lakše nego što ste ikada pomislili. Računari jesu sve jači i pametniji ali to važi i za viruse. 

Dobar virus, danas, može na mnogo načina da dođe do Vašeg računara, a hakeri koji šire ove viruse su razvili razne pametne načine kako da do toga dođe a da niste ni svesni da ste pustili virus u računar. 

Kompjuterski virusi

Evo nekoliko načina za dobijanje virusa ako nemate antivirus: 

 

 1. Posetili ste sajt koji sadrži virus. Prikaz sajta u Vašem browseru radi tako što browser preuzima slike, tekst, dokumenta, sklapa ih i prikazuje Vam sajt koji želite da posetite. U tim sadržajima koje je Vaš browser preuzeo na računar krije se virus. 
 2. Vaš email klijent automatski preuzima mejlove. Kada Vam neko pošalje mejl sa virusom, on se automatski preuzme na Vaš računar. 
 3. Preuzeli ste bilo kakav fajl sa interneta, fajl je zaražen i sadrži virus.  
 4. Preuzeli ste krekovan program. Velika je verovatnoća da ima virus u sebi.
 5. Dobili ste besplatan USB disk na žurci, konferenciji, događaju, na uličnom štandu Vaše omiljene političke partije. 
 6. Prijatelj Vam je pozajmio USB disk koji je zaražen. 
 7. *Bil Gejts Vam je poklonio USB disk dok Vam je pričao o dobrobitima testiranja novih vakcina nad decom Afrike.

*Ovo važi za svakog ko pravda nešto loše, a istovremeno želi da bude dobar sa Vama i poklanja Vam nešto. 

Ukoliko u ovim situacijama nemate antivirus, Vaš računar će biti zaražen. Još jedan razlog da pažljivo ispratite ovaj tekst i otkrijete koja je preporuka za dobar antivirus najbolja za Vas. 

Kako radi antivirus?

Antivirus radi tako što prati saobraćaj na računaru, procese i fajlove koji se aktiviraju. Na osnovu toga, a u skladu sa poznatim scenarijima virusa i njihovih odlika reaguju i sprečavaju štetu na računaru. 

Virus detektovan

Antivirusi mogu da zaustave fajl koji se preuzima sa interneta bez Vašeg znanja, mogu da stopiraju mejl koji sadrži štetan fajl i upozore Vas o tome. 

Takođe, mogu i da Vas na vreme upozore da ste na putu da posetite sajt koji sadrži virus i da treba što pre da napustite sajt. 

Antivirus radi tako što najpre zaustavi (blokira) potencijalno štetnu aktivnost, zatim premesti štetan fajl u karantin ili ga obriše – u zavisnosti od toga kako je podešen. 

Koliko je antivirus dobar toliko je i zaštita koju ima Vaš računar bolja. 

Zašto postoje virusi? 

Bitno nam je da kratko napomenemo nešto o ovom pitanju jer ljudi često misle da se neko igra negde i šalje viruse da bi zadovoljio neku čudnu potrebu. 

Međutim, to nije tako. 

Samo možda 5-10% od ukupne aktivnosti virusa dešavaju se jer neki klinac želi da postane haker i isprobava svoje sposobnosti. 

Sve ostale aktivnosti vrte se oko novca, moći i koristi pojedinaca, grupacija ili čak država. 

Kada se virus smesti na nečiji računar može da radi sledeće radnje koje nekome donose dobit: 

 • Snima sve lozinke (pristup fejsu, banci…)
 • Snima sve što radite (možda obrađujete dokumente od velike važnosti)
 • Snima podatke kreditnih kartica
 • Snima šta radite preko kamere Vašeg računara (ako ste u firmi, industrijska špijunaža)
 • Ima pristup hardverskim resursima Vašeg računara i može da ih zloupotrebi za svoje potrebe

Generalno, ima pristup svemu u zavisnosti od toga kako je virus programiran. Sve što virus snimi, šalje nekome ko može da ima korist od toga. 

Opasnost od virusa

Primer je Ransomware virus koji šifruje ceo računar i ne možete da izvučete podatke sve dok ne platite ucenjivaču. 

Preporuka za dobar antivirus

Zapisaćemo nekoliko preporuka za dobar antivirus, a Vi istražite koji bi Vam najviše odgovarao za rad i zaštitu od virusa. 

Nećemo posebno odvajati besplatne i plaćene antivirus preporuke jer većina ima i besplatnu i plaćenu verziju, pa sa Vaše strane istražite šta bi Vam više odgovaralo. 

Bitdefender Antivirus je dobar antivirus

Bitdefender je trenutno na glasu kao najbolji antivirus pa obavezno istražite da li ima sve što bi Vama odgovaralo. Ističe se opcijama koje naročito štite povezivanje pri plaćanju karticama pa dobro čitajte šta bi pored toga još moglo da bude korisno. Pogledajte ovde Bitdefender preporuka za dobar antivirus.

Laptop zaštita od virusa

Norton AntiVirus

Stari dobri Norton je dovoljno i bitno sposoban da opravda Vaše poverenje. Svakako uvek je dobro da dobro ispratite šta ovaj antivirus nudi u paketu koji odaberete. Pogledajte ovde više o tome Norton preporuka za dobar antivirus.

Kaspersky Anti-Virus

Ko nije čuo za Kaspersky taj nije ni koristio računar ili nije rođen u vreme kada smo svi koristili krekovani Kaspersky jer nismo mogli da dođemo do njega na drugi način. Sa ovim antivirusom nema greške, istražite ovde šta nude Kaspersky preporuka za dobar antivirus.

Trend Micro Antivirus

Nismo ga dovoljno testirali ali važi za antivirus koji prati svaku moguću ransomware aktivnost i štiti Vas od scenarija ucene koji smo pomenuli ranije u tekstu. Ako imate važne podatke na računaru ili koristite računar za posao, razmislite o ovome. Pogledajte ovde Trend Micro preporuka za dobar antivirus

Avira antivirus

Avira nas vraća u neko ranije vreme dok nismo prešli na Bitdefender. Avira antivirus ili kišobrančić, kako ga korisnici zovu, je na daleko poznat kao lagan i neprimetan antivirus kada su resursi računara u pitanju ali opet dovoljno jak da zaštiti Vaš rad. Pogledajte ovde za Avira preporuka za dobar antivirus.

Dobar antivirus je pola zdravlja

Ovo jeste cela istina, a naročito ako Vam od računara zavisi posao, hobi ili Vam je računar prosto potreban. Ovo je naša preporuka za dobar antivirus na osnovu iskustva sa kojim smo se mi sreli do sada. 

Naravno, uvek se pobrinite da dobro istražite antivirus koji Vam je potreban i želite da instalirate, pa na osnovu toga odaberite. Srećno!