Prošlo je skoro 30 godina od kako su mobilni telefoni postali sastavni deo naše svakodnevnice i stvorili revoluciju koja je postavila temelje moderne civilizacije.

Danas je život nezamisliv bez pametnih telefona, a ovaj tehnološki napredak iznedrio je nove industrijske grane od kojih žive na stotine hiljada porodica.

Od glomaznih predmeta sa antenom do malih kompaktnih uređaja koji staju u svačiji džep, pametni telefoni prešli su dugačak put o kojem ćemo govoriti u nastavku teksta.

Prvi pametni telefon – personalni komunikator

Davne 1992. godine IBM je predstavio do tada neviđen uređaj koji je imao mnogo više mogućnosti od svojih prethodnika. 

Ovaj prototip pametnog telefona bio je poznat kao Simon Personal Communicator. Iako je pojam “pametni telefon” nastao 5 godina kasnije, Simon-ove karakteristike i mogućnosti u jednom uređaju se mogu nazvati pametnim telefonom: ekran osetljiv na dodir, slanje email-ova i integrisan PDA minijaturni kompjuter.

Iako je Simon Personal Communicator bio ispred svog vremena, potrošači nisu pokazali preterano oduševljenje. 

Za razliku od današnjeg vremena u kojem na svakom koraku možete pronaći sve za telefon na jednom mestu, tada je primarni cilj mobilnih telefona bila komunikacija sa drugim osobama kada smo u pokretu, stoga je interesovanje za pametne telefone rapidno skočilo uporedo sa ubrzanim napretkom tehnologije.

Možda najveći razlog za neuspeh prvog pametnog telefona bila je maloprodajna cena od 1.100 dolara, zbog koje je prodato samo 50.000 proizvoda za period od 6 meseci. 

Zanimljivo je da je Simon imao mali monohromatski LCD ekran, omogućavao je pozive sa fiksne telefonije, a baterija je trajala čak 1 sat. Jasno je da je Simon stvorio sjajnu ideju koju su drugi proizvođači nadogradili svojim inovacijama u trci za osvajanje tržišta pametnih telefona koja je ubrzo usledila. 

Ideja o stvaranju pametnog uređaja

Ipak, vratimo se malo unazad, tačnije u 1980-e godine. U osvit nove decenije, inženjeri su se utrkivali u izgradnji mobilne mreže praktično od nule, menjajući zauvek način na koji komuniciramo.

Iako je tih godina bilo teško poverovati da će mobilni telefoni otići tako daleko da praktično komuniciraju sa vama glasovnim komandama, inženjeri su oduvek imali ideju kojoj teže, pogotovo sa pojavom ARPANET-a, preteče današnjeg interneta.

Potrošači nisu mogli ni naslutiti na kakvim inovacijama se ubrzano radi, jer je tehnologija u to vreme bila toliko skupa i glomazna da nije bila dostupna velikoj većini krajnjih kupaca, već su tu tehnologiju uglavnom koristili univerziteti, policija, vojska i naučni instituti. 

Prvi široko dostupan mobilni telefon bio je Motorola DinaTAC 8000k. Predstavljao je pravi novitet jer je bio potpuno prenosiv, uprkos težini od gotovo 1 kg i kolosalnih 30 cm dužine i 9 cm debljine. Koštao je 2.500 funti, što bi danas iznosilo neverovatnih 6000 funti! 

Shodno ceni i mogućnostima koje ovaj uređaj pruža, Motorola DinaTAC bila je neophodan dodatak za bogate preduzetnike. 

Prva mobilna mreža – korak u budućnost

Istovremeno, britanski inženjeri su razmišljali o optimalnom rasporedu baznih stranica za mobilnu mrežu – previše udaljene bazne stanice bi stvarale šumove u komunikaciji, a ako bi bile preblizu jedna drugoj, signali bi se međusobno ometali. 

Nakon obimnog istraživanja, prve bazne stranice postavljene su 1984. godine u Velikoj Britaniji. Tokom probnog perioda strpljivi inženjeri vozili su se širom zemlje pozivajući dobrovoljce da testiraju snagu signala. 

Očekivalo se da će dobiti 20.000 pretplatnika u periodu od 10 godina, međutim, na svačije zaprepašćenje, samo 3 godine kasnije imali su preko pola miliona pretplatnika, a pokrivenost mreže dostizala je do 90% stanovništva. 

To je dokazalo da niko nije bio spreman za tehnološku revoluciju koja će uslediti.

Tehnološka revolucija – početak pametnih uređaja kakve poznajemo

6 godina kasnije, Motorola je debitovala na tržištu sa svojim MicroTAC 9800k. Ovaj uređaj bio je dizajniran da stane u džep i bio je prvi sa preklopnim dizajnom.

Iako je Motorola dominirala ranim tržištem mobilnih telefona, finska kompanija Nokia priključila se trci došavši do izražaja početkom 1990-ih godina. Upravo je Nokia izbacila prvi GSM telefom, koristeći digitalnu mrežu umesto analogne. 

To je po prvi put omogućilo upotrebu SMS poruka, premda tekstualne poruke nisu odmah postale popularne među ranim korisnicima mobilnih telefona. 

Svaki sledeći model bio je inovativniji od prethodnog kako bi privukao nove korisnike i zadržao stare. Blackberry je 2002. godine napravio BlackBerry 5810 model, koji je imao sve ono po čemu je ova kompanija i stekla kredibilitet među kupcima – mogućnost povezivanja na internet i unapređenu sajber bezbednost. 

Ova kanadska kompanija prvenstveno je ciljala poslovne profesionalce, neprestano su izbacivali sve naprednije uređaje i brzo postali lider na tržištu pametnih telefona. 

Sve do pojave iPhone-a.

Budućnost pametnih telefona – šta nas očekuje?

Apple je potpuno transformisao tržište pametnih telefona svojim debitovanjem 2007. godine sa iPhone-om prve generacije. Ovaj pametni uređaj je bio jedan od najnaprednijih telefona koje je tržište ikada videlo. 

Produženo je trajanje baterije na 8 sati, što je iPhone učinilo mnogo praktičnijim uređajem za svakodnevnu upotrebu od bilo kojeg drugog telefona. 

Sa svojom cenom od 500 dolara za 4gb model i 600 dolara za 8gb model, koja je bila i više nego dostupna velikom broju potrošača prvenstveno u SAD, kupci su okupirali radnje.

Apple je prve godine prodao 1.4 miliona uređaja, da bi sledeće godine potražnja eksplodirala na 11.6 miliona!

Sagledavši razvoj pametnih uređaja, postavlja se pitanje dokle tehnologija može da napreduje i kako će telefoni izgledati u bliskoj i daljoj budućnosti. 

Evidentno je da telefon više neće biti uređaj kakav poznajemo. Umesto toga, uporedo sa pojavom 5G mreže i sve dostupnijeg 3D modelinga, pametni telefon će biti svojevrsni prozor kroz koji ćemo doživljavati svet.