Veliko opremanje za dolazak bebe počinje mnogo pre njenog rodjenja, u početku se misli o prostoru u domu koji će biti njen kutak i kako ga opremiti, a onda, kako se bliži dan kada beba treba da se rodi, sva pažnja je usmerena na njeno čuvanje, negu i razvoj.  Vrlo brzo se briga o krevetićima, policama, komodama i nosiljkama menja traganjem za odgovarajućom flašicom i cuclom za bebe. Kod opreme roditelji misle da ne mogu da pogreše, biraju ono što im sa kao model i po boji svidi, ali kada kupuju flašice i cucle imaju mnogo dilema. Zbog sve raznovrsnije ponude flašice za bebe, roditelji su skoro uvek u dilemi: Koja je najbolja?

Staklena ili plastična flašica za bebe?

Izbor flašice svakako zavisi od roditelja, od njihove namere, želje i mogućnosti.  Izbor flašice za bebe temelji se na izboru materijala od koga su napravljene, ali i uzrasta bebe.  Što se uzrasta tiče jasno su kategorisane flašice prema uzrastu beba, medjutim, kada je o materijalima reč, ostaje večita dilema: Da li su bolje staklene ili plastične flašice? Staklo je prirodan materijal i iz tog razloga je zdraviji, svakako se lakše održava i steriliše i predstavlja sigurniji izbor po zdravlje bebe. Kod tek rodjenih beba, kada se tek gradi imuni sistem, preporuka je da se koriste staklene flašice.  U prvim danima bebinog života potrebno je obraćati više pažnje na celokupnu higijenu, pa i sterilizaciju flašica.  Iako se dana proizvode od različitih vrsta stakla, one su, ipak, teže od plastičnih, pa je veoma važno oprezno rukovati flašicom dok hranite bebu, teška je, ali i sklona lomljenju.  Zato se na tržištu mogu naći i flašice za bebe kod kojih se u sastavu stakla nalaze i neke supstance veštačkog porekla čiji je cilj da poboljšaju otpornost flašice na temperaturu i udarce, ali smanjuje i težinu flašice. Flašice za bebe od stakla su zdravstveno sigurnije od plastičnih, ali je tržište ipak, preplavljeno flašicama od plastike. 

Danas postoji veliki izbor flašica od plastike koje se razlikuju po sastavu plastike od koje se prave, po obliku, zapremini i obliku cucle. Plastične flašice su lakše od staklenih, zbog toga veće bebe sa lakoćom, samostalno  mogu da ih drže. Nisu lomljive, pa će sigurno duže trajati od staklenih. Plastika je veštački materijal, nije zdravstveno 100% sigurna kao staklo, ali se i flašice od plastike brzo i lako mogu oprati i sterilisati, pa je preporuka da se koriste za hranjenje većih beba. Zbog prirode plastike kao materijala koji se može oblikovati na nebrojeno načina, flašice za bebe od plastike su često atraktivnijeg oblika i dizajna. 

Šta treba da znate o fkašicama za bebe?

Staklene flafice su bezbednije po zdravlje, a plastične flašice su praktičnije. Odluka roditelja je koju će koristiti u kojoj prilici.  Preporuka je da se u prvim danima koristi staklena, a kasnije se mogu kombinovati, ali je veoma važna sterilizacija, zato što je za bebino zdravlje najvažnije da je flašica besprekorno čista.  Za koju god flašicu da se odlučite, znajte da će se beba emotivno vezati za nju i radovaće se sigurno kad je vidi.