Kad dodje zadnji trimestar trudnoće trudnice dobiju jako želju da ceo dom preurede i pretvore ga u idealan prostor za odrastanje svoje bebe. Buduće mame stalno preslažu odeću na policama, kupuju nove funkcionalnije stvari za spavaću sobu i prave razmeštaj u spavaćoj sobi koja će za kratko vreme postati bebina soba.

Ovakvo ponašanje budućih mama je prirodno za sve vrste pa i čoveka, potreba za generalnih sredjivanjem, čišćenjem i sortiranjem psihološki je opravdano i zove se „gneždjenje“. Mama samo želi da ima dovoljno mesta da stane oprema za bebe i bebi bude što udobnije u prvim danima života. 

Detaljno čišćenje pred bebin dolazak

Poslednjih mesec dana pred bebin dolazak sve treba da bude posvećeno jednom cilju: velikom dočeku novog člana porodice. U taj veliki doček treba da se uključe svi članovi ali u okvirima svojih obaveza. Budućim roditeljima ne treba da se mešaju u kupovinu opreme za bebe, ali mogu da im pomognu u detaljnom čišćenju stana. Važno je okrečiti i očistiti stan kako bi prvi mesec sa bebom prošao sa što manje stresa. Bake deke, tetke, ujak mogu da preuzmu deo obaveza i organizuju detaljno čišćenje posle krečenja.

Buduću mamu treba da zaštite i poštede od izlaganja štetnim materijama iz hemijskih sredstava za čišćenje. Najbolje je da za vreme čišćenja trudnica ne bude kod kuće zbog hemikalija koje mogu biti toksične kada se koriste u velikim količinama. Postoje i sredstva za čišćenje na bazi sirćeta i sode bikarbone, ali ona ne mogu detaljno da očiste sve površine.

Ribanje podova ipak mora da se obavi jačim sredstvima. Važno je da u sobi za bebu bude sterilno čisto bez trunke prašine.  Tepisi i zavese peru se mesec dana pred bebino rodjenje kako bi se neutralisali mirisi. Ukoliko se detaljno očisti stan, dovoljno je da se samo  usisava kako bi se održavao čistim u prvim mesecima bebinog života.

 Kada se kupuje oprema za  bebe?

Ne kupuje se tako lako i jednostavno oprema za bebe, velika je to kupovina i za nju je neophodan plan. Prilikom planiranja treba da se razmotre sve činjenice, počevši od toga da je potrebno nekoliko dana pa i nedelja za izbor opreme za bebe i da je za odredjeni nameštaj potrebno duže vreme isporuke. Krajnji rok za planiranje opremanja bebine sobe je dva meseca pred njeno rodjenje. Budući roditelji treba da daju dovoljno vremena kako bi mogli da se pozabave različitim opcijama opremanja i za početak kupe osnovnu opremu za bebu bez koje se ne može za početak.

Osnovni nameštaj u sobi za bebe

U sobi za bebe nameštaj mora da bude funkcionalan, samo ono što je preko potrebno i dobro rasporedjen tako da se mama sa bebom neometano kreće kroz sobu. Za početak se u sobu unosi samo osnovna oprema za bebe: krevetac, komoda i stočić za previjanje. Dobar raspored nameštaja treba da olakša mami svakodnevnu brigu o bebi. Pelene, maramice, kreme i peškiri moraju joj biti na dohvat ruke.

Kako bi beba bila zadovoljna mama treba da bude odmorna, pa je iz tog razloga praktično da se u sobi za bebu nadje fotelja ili sofa za mamu gde može udobno da se smesti dok doji bebu. Koliko god u početku delovalo da je soba  velika i da ima dovoljno mesta za svaki komad opreme za bebe koju roditelji kupe, a teško im je odoleti, brzo će shvatiti da je racionalna kupovina ključ opremanja bebine sobe.

Dodatni detalji  u sobi za bebe

Osnovni nameštaj je krupan i treba odrediti pravo mesto za njega. Krevetac za bebu obavezno ide u onom delu koji je u sobi najosunčaniji. Uz njega se pozicionira komoda, da se beba što lakše prenese za presvlačenje. Krevet za roditelje treba da bude do bebinog kreveca. Ako se spavaća soba preuredjuje u bebinu sobu, biće tu i plakar za odeću, mada, ukoliko u hodniku ili drugoj prostoriji ima mesta, dobro je da se za neko vreme izmesti iz bebine sobe. Soba treba da bude rasterećena od nameštaja, ali ne treba da bude sterilna.

Dobro će doći detalji poput tapeta, mekanog tepiha i zavesa koje treba da udahnu svežinu i ožive ovaj prostor.  Tapete ili stikeri za dečje sobe su odlično rešenje za zid na koji se naslanja krevetac. Ovo je vrlo moderno i praktično rešenje, ako su tapete plastificirane, lako se brišu vlažnom krpom, tako se najlakše prostor oko krevetića održava čistim.

Vreme brzo ide, za nekoliko meseci beba počinje da puzi, umesto da se tada razmišlja o mekanom tepihu, jednostavnije je da se odmah unese u sobu. Kada je u pitanju dodatna oprema za bebe,  lampa za dečju sobu je na vrhu spiska. Preko je potrebna za noćna presvlačenja i vrlo dekorativna, daće stilski pečat sobi za bebu.