Planirate da se upustite u restauriranje starog nameštaja ili samostalno pravljenje potpuno novih komada?

Ukoliko je odgovor potvrdan, najpre morate nabaviti odgovarajući alat koji će pomoći da ovaj proces prođe nesmetano, a krajni proizvod bude zadovoljavajuć.

U nastavku teksta predstavljamo vam nekoliko alata koje obavezno morate nabaviti pre nego što započnete svoj projekat, kao i savete kako da odaberete adekvatnu vrstu alata za vaše potrebe.

Polir mašina – najveći saveznik prilikom restauracije nameštaja

Polir mašine ili polirke imaju vrlo raznovrsnu primenu, te su obavezan alat u radionici svakog majstora i hobiste. One se koriste u mnogim industrijama i radi obrađivanja brojnih materijala.

Možda ste ih viđali kod svog automehaničara – jedna od najčešćih primena mašina za poliranje jeste glancanje vozila. Međutim, koriste se i u mnogim drugim industrijama, za obrađivanje raznih materijala, pa čak i u kućnoj radinosti, na primer prilikom restauracije nameštaja.

Brusilice

Glavna svrha polir mašine je da skida površinski sloj sa različitih površina, te njome možete ukloniti oksidaciju sa metala ili očistiti drvenu površinu i vratiti joj sjaj. Baš iz tog razloga je polirka obavezan alat prilikom restauracije drvenog nameštaja.

Prvo što ćete morati da uradite prilikom restauracije svog starog nameštaja jeste da skinete stari sloj stare boje, nakupljene prljavštine i drugih nečistoća. To možete raditi ručno šmirglom, ali mnogo brži postupak jeste primenom mašine za poliranje. 

Tako će površinski sloj za čas biti uklonjen, a vi ćete moći da se usredsredite na dalje, kreativnije korake poput farbanja i ukrašavanja.

Testere – nezaobilazan alat tokom pravljenja nameštaja

Ukoliko planirate da sami pravite nameštaj za svoj dom, onda obavezno morate posedovati testere. Testere predstavljaju značajan alat u kategoriji reznog alata, a uz pomoć njih lako ćete seći materijal na željene komade, kako biste sklopili komad nameštaja baš po svojoj viziji.

Danas na tržištu postoje različite vrste testera, poput univerzalnih i ubodnih testera. Obe ove vrste koriste se za sečenje raznih materijala, ne samo drveta već i metala ili plastike. Mećutim, ubodne testere koriste se i za lako rezanje različitih šablona, a prema obliku reznog dela dele se na one sa U reznom glavom i T reznom glavom.

Dakle, ako planirate da sami sastavljate nameštaj od različitih materijala, postarajte se da nabavite kvalitetnu testeru kako biste rezanje obavljali brzo i efikasno. Takođe, obratite pažnju na to da je neophodno često menjati testericu kako bi učinak konstantno bio efikasan.

Bušilice – moćan alat nepohodan svakom hobisti

Bušilice su izuzetno koristan alat, ne samo za pravljenje nameštaja, već i za svaki drugi rad po kući. Kvalitetna bušilica pomaže vam da precizno probušite rupu na svakom materijalu, bilo to drvo, metal, cigla ili beton.

Bušilice

Takođe, određeni modeli bušilica mogu se koristiti i za brušenje i poliranje, ukoliko im obezbedite odgovarajući nastavak. Uz bušilicu danas možete kupiti različite setove nastavaka tj. burgija, pomoću kojih ćete moći precizno da bušite rupe različitih veličina.