Ako ste novi u trčanju, možda ćete biti malo preopterećeni svom opremom koja je u ponudi za ovu aktivnost. Čak ni svi duksevi za trčanje nisu namenjeni istim stazama i distancama, a još manje patike! Na raspolaganju je toliko sportske opreme, koja je pritom vrlo usko specijalizovana i dizajnirana za određen način trčanja, da je zaista izuzetno teško snaći se, posebno na samom početku. 

Možda se pitate da li vam je zaista potrebno sve o čemu vam pričaju iskusni trkači, ili je u redu da počnete sa nekoliko osnova. Ovaj članak će vam pomoći da razumete šta vam je zaista potrebno kada tek počinjete i šta možete (ali ne morate) da dodate opremi dok istrčavate kilometre na otvorenom.

#1 Patike za trčanje – jedina neophodnost

Prvo, hajde da pričamo o zaista potrebnim stavkama. Sve što vam zaista treba je par dobrih patika za trčanje — nešto udobno za nošenje dok trčite — i, za žene, dobar sportski grudnjak. Zaista, to je to. Sve ostalo je plus.

Svi trkači imaju svoj omiljeni brend sportske opreme, pa ćete ga sigurno pronaći i vi. Istražite ponudu brendova i naći ćete onaj koji se najbolje uklapa u vaš stil. Jedan od najboljih načina da nabavite prave patike za trćanje je da posetite dobro opremljen online shop, listate ponudu, a u drugom tab-u istražujete brend po brend, model po model. Ovako bi trebalo da sa lakoćom odaberete pravi par za sebe. 

Trčanje u starim patikama koje imate u svom cipelarniku verovatno nije najbolja ideja i može dovesti do povrede, pa odvojite vreme da dobro istražite ponudu i kupite patike koje su dizajnirane za trčanje napolju.

#2 Odeća za trčanje 

Ultimativni komad odeće za muškarceduks, može biti vaš najbolji saveznik pri trčanju u lošim vremenskim uslovima. Ukoliko odaberete prijatan šuškavac ili lagan duks, onda će vam poslužiti i tokom toplijih dana. Isto važi i za žene – duks ili šuškava trenerka su obavezni na trčanju na niskim temperaturama, a posebno se preporučuju za džoging i slabiji tempo, kada doprinose uvećanju temperature tela čineći trčanje efikasinijim.

Žena trči napolju u prirodi

Osim toga, potrebne su vam udobni donji delovi trenerki, helanki ili šortseva. Ništa ne treba da ometa vašu slobodu pokreta dok se bavite sportom i rekreacijom! Zato vodite računa o tome od kog je materijala odeća za trčanje koju kupujete, kao i da li je u adekvatnoj veličini. Tako ćete uspeti da kreirate zaista udoban stajling koji će vam odlično poslužiti pri trčanju.

#3 Rekviziti koji će vam biti od koristi

Znojnica, kačket i držač za telefon – sveto trojstvo svih ljubitelja trčanja. Znojnica će se pokazati kao savršen aksesoar za uklanjanje znoja sa lica, kačket će zaštiti teme od sunca, dok će naočare sprečiti da vam zraci pokvare uživanje u trčanju terajući vas da žmirkate sakrivajući pogled od sunca.

Držač telefona omogućava da na trčanje odete bez torbe, a ako nabavite kvalitetan i udoban pojas, nećete ga ni osećati dok se bavite ovom kardio aktivnošću!

Istražite ponudu aksesoara za trčanje i sigurno ćete pronaći još sitnica koje život znače (ili barem mnogo lepše trčanje).

#4 Gedžeti za trčanje

Jedna stvar koja će vam pomoći da pojednostavite svoje trčanje, maksimizujete svoju efikasnost i približite se tom uvek neuhvatljivom ličnom rekordu, jeste mogućnost pouzdanog praćenja vaše forme. Gedžeti za trčanje su izuzetno sofisticirani i podaci koje pružaju mogu biti tajno oružje u vašem hobiju, identifikujući sve oblasti na kojima treba da radite i pokazujući vam kako da se poboljšate.

To je, pre svega, pametni sat koji vam pomaže da brojite kilometražu, pratite otkucaje srca, ali daje i podatke o drugim korisnim pokazateljima forme. Zatim, slušalice koje su kreirane baš za sportiste i trkače, mogu biti sjajan saveznik za duge kilometraže.

Uz omiljene pesme, trčanje nećete ni osetiti! Biće vam zabavno i uzbudljivo. Pesme možete da koristite i kao neku vrstu tajmera. Na primer, posle ove pesme – ubrzaću tempo, a nakon što ona prođe – smanjiti ga. Ovo vam daje mogućnost i da ako želite – kreirate plejlistu za trčanje u trajanju po želji. Poslužiće vam kao sjajna motivacija pomisao na to da tek kada muzika prestane – staje i trčanje. 

#5 Ako trčite noću mislite na svoju bezbednost

Koliko je dobro da po stazi za trčanje tokom dana nosite slušalice, toliko je ključno da ih ne nosite noću. Kao ni bilo šta drugo što bi vas moglo učiniti manje svesnim svog okruženja. Ostati bezbedan tokom trčanja uključuje isti zdrav razum koji se koristi da ostanete bezbedni bilo gde drugde, kao što je izbegavanje parkiranih automobila i mračnih područja i vođenje računa ko je iza vas i ispred vas.

Možete da pronađete i sjajne svetleće trenerke i patike koje će vas učiniti vidljivijim, pa tako i bezbednijim tokom trčanja. 

Nadamo se da vam je ova lista bila korisna i da ćete se spremniji uputiti u avanturu zvanu trčanje napolju. Srećno!