Formula, AD mleko, dohrana za bebe su različiti nazivi za istu supstancu – adaptirano mleko za bebe. Ako se ne uspostavi dojenje koje jeste najbolja opcija, mlečna formula je vrhunska alternativa koja će bebi obezbediti da pravilno napreduje i razvija se od prvog dana rođenja.

Koje su to ključne stvari koje zanimaju roditelje i šta bi trebalo znati u vezi dohrane za bebe?

Adaptirano mleko za bebe je zdravo i jedino bezbedno za upotrebu

Osetljiv sistem organa za varenje ne bi trebalo opterećivati ničim što nije odobrilo lekar, a naročito je zabranjeno da se beba hrani sa nečim drugim osim majčinog mleka i formule za bebe.

Adaptirano mleko za bebe se pravi od kravljeg mleka i ima vitamine, minerale i ostale nutritijente pa da bude hranjivo i zdravo. Čisto kravlje mleko, čak i dvotrećinsko je prevaziđen, štetan način hranjenja dece jer izaziva anemiju. Roditelji su često mešali pospanost bebe i mirnoću sa sitosti nakon kravljeg mleka, a u stvari bebe su postajale anemične i zbog toga imale drugačije ponašanje.

Dohrana za bebe se spravlja po tačno određenim uputstvima koja daje proizvođač i daje se tačno određena količina koja je određena prema uzrastu bebe i menja se iz sedmice u sedmicu. Ovo su još neki saveti:

  • Voda za pripremu mora da bude prokuvana, ali ne i vrela!
  • Višak mleka se baca!
  • Pribor za hranjenje se odmah steriliše!

AD mleko ima više vrsta

Pedijatar će dati preporuku oko vrste adaptiranog mleka koja se određuje i prema u uzrastu i prema zdravstvenom stanju bebe. Prva vrsta se koristi do 6.meseci, druga do godinu dana, treća do 2.godine, a četvrta nakon toga. To je osnovna podela koju svi proizvođači AD mleka daju, a u okviru svake uzrasne grupe postoje i specijalne formule:

  • AD mleko ako beba previše bljucka,
  • AD mleko ako beba ima alergiju i ekcem,
  • Formula sa probioticima za bebe koje su sklonije zatvoru i grčevima,
  • Hrana za bebe bez laktoze,
  • Hrana koja je posebno napravljena za prevremeno rođenu decu

Pedijatar prati razvoj deteta i na osnovu njegovog ponašanja daje preporuke o korišćenju standardne formule za bebe ili neke od specijalnih vrsta. Cilj je da beba iskoristi maksimum i pravilno se razvija.

Pravilno korišćenje flašice za adaptirano mleko

Flašica treba da bude staklena, sa cuclom koja odgovara uzrastu bebe. U prvim danima je to jako važno jer previše jak mlaz bebu navodi na povraćanje.

Flašica se uvek daje uz nadzor odrasle osobe, čak i onda kada beba nauči da je drži sama. Pravilno držanje flašice podrazumeva da mleko stalno bude nagnuto tako da beba što manje guta vazduh što kasnije izaziva grčeve.

Sav pribor za hranjenje se redovno održava, ali i menja ako se jave oštećenja. Treba biti obazriv posebno sa gumenim cuclama koje prve stradaju.

Pravilan odabir vrste adaptiranog mleka za bebe uz pravilnu pripremu i korišćenje je sve što roditelj treba da zna. Za svaku nedoumicu treba pitati pedijatra i pratiti njegove savete. A sa svakim dobijenim gramom stiže i potvrda da je vaša beba sita i zdrava!