Da li često čujete da su prvi koraci u životu najbitniji u udobnim patikama? Roditelji prilikom izbora prvih patika kao najudobnije obuće, oprezno biraju među raznim brendovima patika na tržištu, a mogu se lako zbuniti i biti u nedoumici između Adidas patika, Nike patika ili Valentino patika. Kako je ova vrsta sportske obuće obavezna u svakom cipelaru, tako čovek najčešće bira po sopstvenom ukusu u moru patika. Iako se patike koriste za sportske aktivnosti, svedoci smo da su one postale i modni brend. Takvom mestu u svetu mode patike trebaju zahvaliti popularnosti sportista, kao i samog sporta, ali doprinos su dali popularni muzičari poput rokera i repera. Oni su često zaštitna lica ponekih brendova kao što su Valentino patike i mogu obeležiti čak i celu deceniju. Danas je patika postala svakodnevnica, pa tako postoje patike za trčanje, patike za šetnju, patike za izlaske.

ZNATE LI NAMENU VALENTINO PATIKA

Kada se bira određena vrsta patika, svesno se bira i njena namena. Iako to izgleda lako sa sanašnjim izborom na tržištu, to može biti i veoma zbunjujuće. Zato je prvi savet pri kupovini patika da razumete njenu namenu. Fudbaler tačno zna da mu je potrebna plitka patika sa sa kramponima, da bi sprečio prokljizavanje na travi. To će značiti da će njegove omiljene Valentino patike koristiti isključivo za neki izlazak ili šetnju, jer taj brend želi da šeta lakim korakom sa svojim prijateljima. Košarkaš uvek bira dublju patiku da bi ojačao svoj skočni zglob koji je izložen pritiscima prilikom skakanja. I on ima dublje Valentino patike, koje nosi naizmenično. Čvrstinu dopunjuje kvalitetan kožni materijal, pa je tako ovaj profesionalni sportista skroz osigurao svoj članak od povrede. A ista ta Valentino patika, ili neka druga poput Nike, može biti plića, lagana, savitljiva, od prozračnog materijala, koji obezbeđuje dobar protok vazduha. Zato je takva vrsta patika prvi izbor za trčanje i džogiranje. Neka onda elegantni model Valentino patika ostane za šetnju u dvoje ili ples. Teniske patike su slične košarkaškim, ali su ipak nešto pliće. Dvoranski sportisti, poput rukometaša biraju pliće patike sa đonom protiv proklizavanja.

Koliko god vam je jasna namena i funkcionalnost patika, veoma je bitna i njena veličina. Bez obzira koliko ste očarani Valentino patikom, nemojte je kupiti ukoliko vam je mala ili velika, jer patika odmah gubi smisao. Ukoliko je veća i spada vam sa nogu, tada nema sigurnosti, a ukoliko je manja od vašeg stopala, budite sigurni da je nikada nećete razgaziti. Ako  vas žulja i steže, jedva ćete dočekati da je izujete i samo ćete o tome misliti. Zbog svega ovoga, treba izabrati pravu veličinu za sebe, eventualno može po neki model koji ima brojeve na pola i to veći za jednu polovinu.

ZAŠTO JE PATIKA VAŽNA

Patika drži stopalo čvrsto, rasterećuje zglob i Ahilovu tetivu i zbog toga nema bolova u nogama. Zbog toga se smatra najudobijom vrstom obuće, omogućujući energetski najefikasniji stil gaženja. Takođe, patikom amortizujemo udarac svog stopala o podlogu.  Stil gaženja, tzv. pronacija, je prirodna pojava karakteristična za svakog pojedinca. Biranjem patika kao vašu omiljenu vrstu obuće, jasno je da birate udobnost i funkcionalnost. A ako vam neki modeli mame uzdahe, poput Valentino patika i nisu baš za određenu namenu, vi ih možete korigovati ulošcima i sebi prilagoditi.