Pitanje Koji laptop kupiti za posao zavisi od nekoliko faktora koji su povezani upravo sa poslom koji radite. 

Mi ćemo probati da odgovorimo što potpunije, a Vi se potrudite da prepoznate pravi uređaj i osobine laptopa koji će Vam doneti bolju udobnost i brže izvršavanje poslovnih zadataka.

Imajte u vidu da uopšte nije lako odabrati laptop za posao pa se nemojte ustručavati da kontaktirate laptop majstore. Mi smo se zamislili oko toga i uspeli da najpre odredimo šta jedan laptop za posao treba da ima, a zatim smo i na kraju ovog teksta preporučili neke jače modele laptopova. 

Šta je osnovno za kupovinu laptopa za posao?

Kada kupujete laptop za posao presudno je da laptop bude udoban, što znači da se lako nosi, da nije težak i da nije ogroman. 

Takođe, bitno Vam je da baterija traje što duže ali da laptop bude istovremeno i dovoljno jak da bi završio sve poslove onda kada Vam je to potrebno. 

Dakle, ne treba Vam laptop za posao koji ima slabu bateriju, niti laptop koji ima slab procesor.

Evo koje su to osobine presudne kada kupujete laptop za posao, zapisali smo o svakoj ukratko: 

Veličina laptopa za posao

Laptop za posao je laptop koji planirate da po potrebi često nosite negde, na sastanak, na teren, na seminar, predavanje…pa veliki i težak laptop nije rešenje koje će biti udobno. 

Devojka za laptopom

Naravno, podrazumevamo da nećete kupiti laptop a da ne planirate niti imate potrebu da idete sa tim laptopom van kancelarije. 

Dakle, treba nam udoban i lagan laptop koji ćemo lako moći da nosimo sa sobom. 

Ovo isključuje sve laptopove veće od 15 inča, dok možda čak i ovi od 15 znaju da budu glomazni i teški.

Laptop od 11,12 i 13 inča može biti baš mali i nepraktičan. 

Neki savršeni izbor za lako nošenje i pakovanje je laptop od 14 inča. Ima dovoljno veliki ekran i taman neku srednju meru za rad i čitanje. 

Koji procesor gledati za poslovni laptop

Definitivno jače Intel procesore novijih serija. Treba Vam jači Intel procesor koji će sve zadatke da obavlja brzo, ali i da bude štedljiv jer baterija treba da potraje. 

Dete i laptop

 

I snaga i štedljivost su osobine koje mogu da se nađu u novijim modelima Intel procesora pa gledajte što novije i to: 

  • Intel i5
  • Intel i7
  • Intel i9

Sve ostalo probajte da zaobiđete jer nećete lako naći ovaj kvalitet u drugim procesorima. 

Kada je snaga u gigahercima u pitanju birajte samo jače od 1,6 GHz. Nikako 1,0 ili 1,1 ili 1,2. 

Grafička kartica za poslovni laptop, da li je to uopšte bitno?

Da li Vam je potrebna jaka ili čak zasebna grafička kartica na poslovnom laptopu? Računamo da laptopovi nisu za igrice i definitivno nisu za teže obrade video materijala, rendering, višesatno procesiranje… a naročito mislimo da nećete skoknuti iz kancelarije da biste to radili negde napolju. 

Tastatura u boji

Znači, slobodno uzmite laptop sa integrisanom grafičkom karticom. Takve grafičke su inače i mali potrošači i neće brzo trošiti Vašu bateriju, pa je to i dodatna pogodnost. 

Integrisana grafička kartica koristi snagu procesora i RAM memoriju laptopa, odnosno pozajmljuje ove resurse i na taj način štedi. 

To istovremeno znači i da su ove kartice siromašne u performansama pa ne očekujte velike rezultate ako planirate da se bavite videom ili grafikom. Ukoliko ipak želite da radite teže stvari po pitanju obrade video materijala i fotografija potražite laptop koji ima zasebnu grafičku karticu koja nije integrisana. 

Koliko RAM memorije za poslovni laptop?

Što više to bolje i nikako ispod 8 GB

8 GB RAM-a je neki standard, ali će uskoro i to postati malo. Ako želite da se obezbedite na duže staze, slobodno duplirajte i tražite modele sa 16 GB RAM-a. 

Koji disk za poslovni laptop? 

Ovde budite strogi, pa birajte obavezno SSD disk, nikako HDD disk. 

Što se tiče prostora na SSD disku minimum 120 GB, ali preporučujemo 256 GB i više. Trebaće Vam.