Svi volimo kafu, neku njenu vrstu, aromu ili prepoznatljiv ukus. Čak i osobe koje ne piju „domaću“ kafu, izaberu neki njen oblik, ili tip sa mlekom, šlagom, karamelom i drugim mogućnostima za unošenje osveženja klasičnom ukusu. Kafa je danas sve, samo nije klasična i standardna.

Ukusi kafe potiču sa različitih podneblja zemljine kugle, i toliko su raznoliki da se gotovo svakodnevno inoviraju. Arome su raznovrsne i bogate, toliko da nekada nema osećaja da se pije baš šoljica kafe, nego vanvremenski ukusi.

Vrste sirove kafe deo su istorijskog razvoja

Ukusi kafe nastaju kao rezultat kombinovanog ili pojedinačnog koriščenja arabike i robuste. Arabika je kafa u zrnu koja je dominantna u proizvodnji mnogobrojnih vrsta, sa gotovo 80% ukupne proizvodnje na svetskom nivou. Raste na nivoima nadmorske visine do oko 1.800 metara i poznate su varijante „santos“ i „minas“. Smatra se zrelom nakon 6 godina roda. Drvo raste u visinu više od 5 metara, i daje oko 2 kilograma kafe u proseku. Arabika potiče iz regija Brazila, ali postoje i kvalitetne sorte iz Nove Gvineje. Sa druge strane robusta je čuvena afrička kafa, ali ima je i u Indiji i Vijetnamu. Obično se kombinuje sa drugim vrstama kafe, jer samostalno nema kompletno aromatičan ukus. Najčešće se robusta koristi kao dodatna aroma drugim kafama. Arabika je znatno popularnija, kao osnovni sastojak kafe, jer je standardna crna sorta.

Pakovanja kafe za arome iz snova

Kafa se priprema na različite načine: kuvanjem na ringli, u aparatima i čistim mešanjem sa vodom. Danas se kafa pakuje u veliki broj kutija, kesa i kesica, vakuum pakovanja i tu su čuvene kapsule za kafu. Kesice kao instant sadržaji se koriste za standardno kuvanje, tačnije mešanje sa ključalom vodom uz mogućnost korišćenja miksera za dodatno stapanje i dobijanje pene. Drugi tipovi kesica namenjeni su aparatima, koji ih prelivaju vodom. Čuvene kapsule za kafu su inovacija novijeg doba. Radi se o kafi raznolikih ukusa, koji se koriste uz potpuno automatizovane aparate. Uglavnom su od aluminijuma ili plastike, a presvučene su folijom koja se pod pritiskom skida i sadržaj kapsule meša sa vodom. Kapsule za kafu daju veliki broj slatkih i gorkih kafa, crnih i slabijih varijanti, i specifične su po neobičnim imenima. Tu je dominantna kafa, drvenasta, karamel, mlečna i mnoge druge. Kapsule su pogodne za mešanje sa mlekom, a po potrebi se mogu dodatno zasladiti. Ipak, kao kreiani aluminijumski sadržaji, predviđena je njihova konzumacija u spremnom pakovanju.

Tipovi kafe koji se piju sa uživanjem

Kafa može da bude „domaća“ uz kuvanje na šporetu, instant iz kesice, ili napravljena u raznolikim espresso aparatima. Postoji dosta tipova kafe koje se danas biraju. Tu je čuveni espresso, jaka kafa u kojoj se uživa u samo jednom gutljaju – što je „kratki“, ili uz dodatak mleka ili vode – „produženi espresso. Može se služiti i uz šlag i ima dosta varijanti. „Makijato“ je vrsta espressa kojoj je dodaje malo mleka i još manje pene preko kafe, služi se u minijaturnim šoljama. Kafa koja se sastoji od espressa je „kapućino“, koji se priprema na aparatu uz mleko, penu i propuštanje vrelog vazduha.

Mnogo je različitih vrsta kafe, tipova za uživanje i načina njihove pripreme. Neke potiču od espressa, a neke se kreiraju uz nove kapsule za kafu. U svakom slučaju, daju ukuse za potpun ugođaj i relaksaciju.