Svetsko prvenstvo u fudbalu samo što nije krenulo, a euforija izazvana činjenicom da posle dosta vremena naša reprezentacija učestvuje na svetskom prvenstvu u Kataru, dovela je do toga da je trenutno među najpopularnijim i najstraženijim rekvizitima i zastava Srbije. Prodaja zastava Srbije trenutno raste iz dana u dan, a svi se nabavkom svoje zastave pripremaju za navijanje za naš nacionalni tim. Danas, od navijanja, preko raznih ceremonija i svečanosti, pa sve do obeležavanja državnih praznika koristimo zastavu Srbije koja je u svom sadašnjem izgledu usvojena 11. novembra 2010. godine.

Postoje državna zastava sa grbom, i narodna, trobojka na kojoj nema grba.

A da li znate kako je zastava Srbije izgledala kroz istoriju?

Od grba Nemanjića do Trobojke

Prve informacije o postojanju zastave Srbije pojavljuju se još u 11. veku, u knjizi kralja Mihaila Vojisavljevića. U narednom veku, kada je počeo period vladavine dinastije Nemanjića, srpska crkva je dobila svoju autokefalnost, a država značajno proširila svoje granice i postala kraljevina. Tada je na zastavi počeo da se koristi simbom dvoglavog orla. Dvoglavi orao ujedno je bio i simbom vizantijske dinastije Paleolog.

Prva srpska zastava koju znamo u istoriji potiče iz vremena kralja Vladislava i, kako se navodi u izvorima, bila je crveno-plava. Ova zastava sačuvana je u Dubrovniku, i izrađena je od lake svilene tkanine. Za vreme Stefana Uroša Dečanskog, zastava je bila žuta, sa dvoglavim orlom iz doba Cara Dušana.

Ove zastave dalje su služile kao baza za izgradnju nacionalnih simbola. Period od 15. do 19. veka Srbija je bila pod turskom vladavinom, pa u ovom periodu nema značajnijih podataka o promeni i izgledu srpske zastave.

Devetnaesti vek doneo je novu nacionalnu borbu i novu izgradnju srpske države, a ustanici Prvog i Drugog srpskog ustanka koji su se borili za stvaranje Kneževine Srbije u borbe su išli sa zastavama koje su na sebi imate simbol krsta. Ovakve zastave bile su poznate kao „krstaš barjak“. U ovom periodu postojala je i druga varijanta zastave – to su bile zastave sa likom svetaca.

Nakon Drugog srpskog ustanka srpska zastava počinje da liči na onu koju danas poznajemo. U Sretenjskom ustavu iz 1835. godine pominje se i izgled prve zastave Srbije. Međutim, u ovom ustavu ne spominje se plava boja, već se kao treća boja na zastavi spominje „čelikasto ugasita“, a raspored je bio drugačiji nego danas. Na ovoj zastavi postojao je krst sa ocilima, koji je bio oivičen dvema grančicama hrastovom i maslinovom.

Za vreme Milana Orenovića, kneževski grb sa krstom zamenjen je dvoglavim orlom sa zlatnom krunom. Posle Drugog svetskog rata i pobede partizanskog pokreta, grb na zastavi zamenjen je petokrakom koja je na zastavi bila sve do 1991. godine.

Zastava Srbije – prodaja i cena

Kada je u pitanju zastava Srbije, prodaja je trenutno povećanja pa je shodno tome i ponuda na tržištu veća. Odabirom proverene štamparije koja se bavi najkvalitetnijom digitalnom štampom, pronaći ćete među različitim modelima baš onakvu zastavu koja vama najiše odgovara.

Što se tiče cene, one se razlikuju i zavise od dimenzija zastave, materijala od kojeg je zastava izrađena i kvaliteta digitalne štampe.