Razvoj srpske zastave mogao bi se ukratko opisati ovako – od petokratke pa do srpskih svatova. Da, tako nekako se menjala zastava Srbije. Ipak, srpska trobojka može da se vidi na državnim ustanovama. Tokom nacionalnih takmičenja vidljiva je srpska trobojka ne samo kod navijača, već i kod takmičara. A ni proslave srpskih sportista ne može da prođe bez zastave, pa tada posebno raste prodaja zastava. Ali ni na srpskoj svadbi ne može da izostane naša trobojka. Međutim, da li je isticanje zastave Srbije po zakonu pravilno?

No, pre više od sto godina vijorila se i ispred Bele kuće naša zastava. Iako mnogi danas ne znaju tačan raspored boja na zastavi, ima i onih koji ne mogu da se sete tačnog redosleda boja, a još je više onih koji ne znaju da postoje tačno određena pravila kojima je definisano kada, kako i gde može da se uprotrebljava naša zastava. Prema bojama srpskoj nalikuje i ruska zastava. Kod zastava Srbije cene nisu visoke, a prodaja zavisi od prilike, pa se mnogo češće kupuju zastave u vreme sportiskih takmičenja, posebno ako se nadmetanja odigravaju u Beogradu.

Na koji način može da se ističe zastava?

U susednoj Hrvatskoj jedan stariji gospodin kažnjen je, jer je zastavu Socijalističke Republike Hrvatske sa petokrakom okačio na krov pomoćnog objekta. Danas zvanična hrvatska zastava ima isti redosled boja kao i ranije, ali ima i šahovnicu na sredini.

Ipak, kod nas ne postoje pravila kojima se zabranjuje upotreba starih zastava, a uz srpsku zastavu moguće je isticanje strane zastave.

Naša trobojka ističe se na zdradama državnih ustanova, školama i fakultetima, muzejima i bibliotekama, a može se videti čak i na benzijskim pumpama. Navijači je obavezno nose na tribine, a čest rekvizit građana zastava je i tokom političkih skupova. A i na srpskoj svadbi barjaktar, tj. svartovi uglavnom nose zastavu.

Srpska zastava budi posebnu emociju!

Svaki građanin koji ističe srpsku trobojku potvrdiće da isticanje zastave budi neke posebne emocije. Međutim, zastava najčešće nije za jednokratnu upotrebu. Ranije prodaja zastava nije bila toliko rasprostranjena, a danas je moguća i onlane prodaja zastava.

Mnogi građani je ističu na Sretenje, a među Srbima ima i onih koji čuvaju stare srpske zastave, poput one sa grbom i krunom ili tlzastava komunističkog i četničkog pokreta. Pošto za mnoge isticanje srpske zastave podrazumeva državni simbol, naši ljudi tvrde da se posebne emocije probude kada se srpska zastava vidi u nekoj drugoj zemlji, recimo u Hrvatskoj ili Crnoj Gori.

Razlika između državne i narodne zastave Srbije

Iako malo ko pravi razliku između državne i nadodne zastave, razlika zaista ima. Horizontalna trobojka koja ima crvena, plava i bela polja predstavlja narpdnu zastavu, dok državna zastava pored tri polja ima i grb Srbije.

Prilikom proslava, sportskih, kulturnih i drugih manifestacija i tokom brojnih svečanosti upotrebljava se narodna zastava, a srpski nacionalni timovi i državni zvaničnici koriste isključivo državnu zastavu.

Pažljivo se prema ovom nacionalnom simbolu treba ophoditi, jer ukoliko se zastava zloupotrebi, onda slede sankcije. Naime, najčešće se propisuju novčane kazne, pa se zato savetuje građanima da zastave pravilno ističu i koriste.