Krštenje deteta jeste jedan od najznačajnijih dana u životu deteta, ali i u životu njegovih roditelja. Na taj način roditelji smatraju da čine sve sto je u njihovoj moći da sačuvaju dete od potencijalnih nedaća i drugih loših stvari na ovom svetu.

Danas se krštenje deteta ređe obavlja odmah po rođenju već se ta ceremonija obično obavlja sa proslavom prvog rođendana, kada prisustvuju kum koji će ga krstiti i najbliža rodbina.

Kada ste pozvani na krštenje nečijeg deteta, to ukazuje da vas njegovi roditelji i te kako cene i poštuju, te da vam na taj način ukazuju poverenje i veliku čast.

Postoje brojni običaji koji nalažu na koji način da nekome čestitate krštenje, to jest koji poklon da izaberete, i to se obično odnosi na ulogu koja vam je dodeljena na ceremoniji.

Kumovima je, smatra se, „posao“ donekle i olakšan. Ono što je u nekim krajevima običaj jeste da kumovi plaćaju krštenje deteta, da kumovi obezbeđuju odelo za krštenje, kao i kršteno platno.

Ono što kumovi često daruju jeste i novac, mada se danas lepšim poklonom smatra nešto što će detetu ostati za uspomenu od kuma na ovaj dan. Tako kumovi recimo često poklanjaju zlatne ogrlice, lance, kako za devojčice, tako i za dečake.

Tu su takođe i krstići i medaljoni sa ugraviranim imenom, lokacijom i datumom krštenja deteta. Nadalje i Biblija može biti idealan poklon od kuma za ovakav dan.

Ako ste, da tako kažemo, običan gost na krštenju, možete birati raznolike poklone. Kakvo odelo za devojčicu ili dečaka biće veoma dobar izbor. Možete pribaviti roditeljima i vaučere za kupovinu, i na taj način im obezbediti da nabave ono što je detetu zaista potrebno.

Takođe, dobar poklon jeste i igračka u skladu sa uzrastom, ali i neki od omiljenih crtanih filmova za dete. Najjednostavnije naravno što možete da uradite jeste da roditelje pitate šta detetu zaista treba, ili prosto da i vi date kovertu sa novcem.

Postoje brojni unikatni i originalni pokloni koje možete darovati, a koji će se prenositi sa kolena na koleno. Tako je na primer i te kako lep poklon za krštenje kakav srebrni ili posrebreni komplet escajga za dete koji je veoma dobar za graviranje. Može to biti i ram za slike, takođe posrebren, privesci sa prvim slovom imena deteta ili pak sa horoskopskim znakom.

Ukoliko je dete uzrasta oko jedne do dve godine kada ga roditelji krste, možda je idealno da mu kupite neku od igračaka kakav je recimo mali plastični autić, mala bicikla koja radi na okretanje pedala ili pak nešto sto se automatski pokreće pritiskom na dugme ili vašom kontrolom. To su igračke koje deci najviše tj najduže zadržavaju pažnju, te stoga vaše dete istu igračku može koristiti godinama, tj dok je ne preraste.

Kada rezimiramo, dolazimo do zaključka da, šta god da izaberete za taj veliki dan, nećete pogrešiti. Dakle može to biti nešto u čemu će deca sada uzivati ili što će pak moći kasnije da koriste, kada malo odrastu.

Može to biti i nešto za ceo život, za nasleđe ili pak nešto što mu može u nekoj meri osigurati budućnost.