Pretpostavljamo da u Srbiji živite od rođenja, međutim, koliko dobro je poznajete, naročito u pogledu nacionalnih obeležja? Da li znate koji su njeni nacionalni simboli? Hajde da se zabavimo pogađajući, ali i učeći nešto što možda do sada nismo znali. Idemo redom:

Grb

Kada je reč o grbu naše zemlje,  prema Zakonu o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije propisano je da je grb Republike Srbije zapravo grb utvrđen Zakonom o grbu Kraljevine Srbije od 16. juna 1882. godine i da se koristi kao Veliki grb i kao Mali grb. Na našem Velikom grbu je prikazan dvoglavi orao Nemanjića, koji nosi manji crveni štit sa krstom i četiri ognjila, tu su i zlatni ljiljani odnosno krinovi, i koji je na velikom crvenom štitu krunisanom kraljevskom krunom i ogrnut u plašt od velike lasice, takođe krunisan istom krunom. Grb je gotovo isti kao grb Kraljevine Srbije što simbolizuje čin vraćanja istorijskog grba Srbije. Kada je reč o Malom grbu, on prikazuje samo krunisanog dvoglavog orla sa krunom. 

Zastava Srbije

Zastava Srbije postoji i koristi se kao Državna zastava i kao Narodna zastava Srbije, u razmeri 3:2 i kvadratnog je oblika. Podsećamo, zastava Srbije sastoji se od crvene, plave i bele boje koje su dakle osnova zastave, dok se na njoj mogu naći i Veliki i Mali grb u zavisnosti od toga gde se nalazi i u koje svrhe se koristi.

Zastava Srbije je jedan od omiljenih simbola naše zemlje među ljubiteljima domovine te nije neobično da se baš zastava Srbije nalazi u okviru gotovo svakog suvenira, a takođe može biti i suvenir sam po sebi. Ako i sami želite da je posedujete, kada je u pitanju zastava Srbije cena varira u zavisnosti od veličine i materijala, a isto tako cena zastave zavisi i od toga da li je reč o pravoj zastavi kao takvoj, ili je reč o našivcima ili nekim manjim maketama. Ipak, ukoliko zaista želite da nabavite zastavu Srbije cena vam sigurno neće biti problem. Imajte na umu da će na cenu zastave Srbije uticati i to da li ćete uz nju kupiti i jarbol – jarboli za zastave su ključni ukoliko želite da ih postavite na neko vidno mesto. Uzgred, ukoliko ste vi ili neko vama drag pravi ljubitelji Srbije, zastava može da bude odličan i “fora” poklon!

Himna Republike Srbije

Na kraju, tu je i himna Republike Srbije, odnosno svečana pesma “Bože pravde” čiji je autor Jovan Đorđević, dok muziku potpisuje Davorin Jenko. Podsećamo, njen tekst glasi: 

“Bože pravde, ti što spase

od propasti dosad nas,

čuj i odsad naše glase

i od sad nam budi spas.

 

Moćnom rukom vodi, brani

budućnosti srpske brod,

Bože spasi, Bože hrani,

srpske zemlje, srpski rod!

 

Složi srpsku braću dragu

na svak dičan slavan rad,

sloga biće poraz vragu

a najjači srpstvu grad.

 

Nek na srpskoj blista grani

bratske sloge zlatan plod,

Bože spasi, Bože hrani

srpske zemlje, srpski rod!

 

Nek na srpsko vedro čelo

tvog ne padne gneva grom

Blagoslovi Srbu selo

polje, njivu, grad i dom!

 

Kad nastupe borbe dani

k’ pobedi mu vodi hod

Bože spasi, Bože hrani

srpske zemlje, srpski rod!

 

Iz mračnoga sinu groba

srpske slave novi sjaj

nastalo je novo doba

Novu sreću, Bože daj!

 

Otadžbinu srpsku brani

pet vekovne borbe plod

Bože spasi, Bože brani

moli ti se srpski rod!”

Nemojte ni pokušavati da nam kažete da je niste makar jednom zapevali tokom ili nakon provoda u kafani!

Koji srpski simbol je vama najomiljeniji?