Najteža neurološka oboljenja tradicionalno pogađaju pacijente u poznim godinama. Ipak, neretko se rani simptomi uočavaju i kod mlađih pacijenata. Sa jedne strane, to može biti trenutak kada terapija daje najbolje rezultate, dok sa druge strane upravo godine mogu biti uzrok zbog koga se rane manifestacije Alchajmerove i Parkinsonove bolesti ignorišu ili pripisuju drugim, pridruženim stanjima. Zbog toga lekari specijalisti neurološke grane medicine insistiraju na tome da je svaka promena normalnog funkcionisanja pacijenta znak da je neophodno zakazati detaljan pregled, kako bi se eventualno lečenje počelo na vreme. 

Alchajmerova bolest simptomi

Alchajmerova bolest simptomi koji je najčešće prate se  javljaju kod pacijenata nakon 65. godine života. Ovo teško neurološko oboljenje ne pogađa samo pacijenta, već i članove njegove porodice, jer osobe obolele od Alchajmerove bolesti zahtevaju više pažnje i pojačan nadzor pri izvršavanju čak i rutinskih radnji. Naime, osobe koje su obolele mogu sebe dovesti u opasnost jednostavnim kuvanjem ili odlaskom u kupovinu. Alchajmerova bolest je vrsta demencije, odnosno ubrzane degeneracije moždanog tkiva koje izaziva karakteristične promene u ponašanju pacijenata. Simptomi koji često budu ignorisani ili pripisani starenju jesu zaboravnost i rasejanost. Ipak, Alchajmerova bolest simptomi mogu izazvati ekstremnu dezorijentisanost, kada se pacijenti ne mogu prisetiti koji je mesec ili prepoznati prostoriju u stanu. Uz to, jednostavne radnje, kao što su oblačenje, održavanje lične higijene i redovna ishrana postaju veliki izazov koji može osobu dovesti i u životnu opasnost. Najzad, Alchajmerova bolest ima jak uticaj na mentalno stanje pacijenata, pa oni neretko postaju depresivni, verbalno agresvni i anksiozni. Ove promene raspoloženja su nepredvidive i sa njima se članovi domaćinstva teško nose. Alchajmerova bolest je, na žalost, i dalje neizlečiva, ali se može uspešno držati pod kontrolom adekvatnom terapijom koju neurolog formira kada postavi blagovremenu dijagnozu. 

Neurološka bolest koja se se sve češće javlja kod mlađih osoba

Ovo teško neurološko oboljenje zapravo nema nikakve veze sa količinom fizičke aktivnosti, kako se nekada smatralo. Iako se karakteristično javlja u kasnijem životnom dobu, pa se može pogrešno dijagnostifikovati kao reuma, Parkinsonova bolest nastaje kada se smanji lučenje dopamina u centrima mozga koji su zaduženi za kontrolu pokreta. Zbog toga su najspecifičnije manifestacije ove bolesti tremor i nevoljni trzaji ekstremiteta. Pored ritmičkog podrhavanja, pacijenti često iskuse bolnu ukočenost koja čini da im svaki pokret bude usporen i praćen velikim naporom. Osim ovih očiglednih simptoma koji se javljaju kada se oboljenje već potpuno razvije, ova bolest se suptilno može manifestovati i godinama ranije, kroz nasumične nesanice i promene raspoloženja, koje variraju od blage do teške depresije. Uz to, neki pacijenti imaju problem sa mokrenjem ili neredovnom stolicom, pa često prvo potraže pomoć specijalista drugih grana medicine. Neurološki pregledi savremenom tehnologijom mogu detektovati deficit dopamina u najranijim fazama razvitka bolesti i tako omogućiti pacijentima da održe kvalitet života na zadovoljavajućem nivou. Ovo je jako bitno kada su u pitanju ljudi u tridesetim i četrdesetim godinama, kod kojih se dijagnoza ovog neurološkog oboljenja sve češće postavlja.

Adekvatna terapija može smanjiti tremore i ukočenost i pacijentima vratiti opseg pokreta koji ih ne ometa u svakodnevim fizičkim aktivnostima. Takođe, lekovi koji se uključuju u terapiju Parkinsonove bolesti značajno smanjuju bolove i uspostavlaju optimalni hormonski balans u organizmu. 

Brinite o svome zdravlju. Redovni sistematski pregledi su siguran put ka očuvanju organizma i prevenciji.