Svaka promena na koži trebalo bi da vam bude znak za uzbunu i pregled dermatologa se podrazumeva. 

Mnogi, nažalost potpuno zanemaruju ove promene i kod dermatologa idu tek kada pored promena na koži osete još neke neprijatne simptome. 

Koža je najveći organ našeg tela i mnoge nepravilnosti u radu organizma mogu se primetiti upravo po stanju kože. 

Ona je u neku ruku ogledalo našeg zdravlja. 

Pregled dermatologa u većini slučajeva ne traje dugo. 

Svega pola sata i za to vreme nema nikakvih bolnih procesa niti neprijatnosti. 

Kao i svaki pregled i pregled dermatologa počinje uzimanjem anamneze od pacijenta, a zatim dermatolog prelazi na vizuelni pregled kože i palpaciju. 

Može se desiti da su vam potrebne još neke analize kako bi vaš dermatolog mogao postaviti tačnu dijagnozu poput laboratorijskih pretraga i biopsije. 

U svakom slučaju, pregled dermatologa je obavezan, ako primetite bilo kakve nepravilnosti na svojoj koži. 

Zašto je važan pregled dermatologa?

Pregled dermatologa važan je iz nekoliko razloga:

 

  • Rano otkrivanje kožnih oboljenja: Dermatološki pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju raznih kožnih oboljenja poput melanoma, tumora, psorijaze, ekcema i drugih stanja. Što se oboljenje ranije otkrije, veća je šansa za uspešno izlečenje.
  • Lečenje kožnih bolesti: Dermatolozi su stručnjaci za lečenje kožnih problema, od akni do raka kože. Oni vam mogu preporučiti ili prepisati različite tretmane koji će pomoći u poboljšanju stanja kože.
  • Prevencija: Dermatološki pregledi mogu vam pomoći u sprečavanju budućih kožnih problema. Stručnjaci iz oblasti dermatologije će vam dati preporuke za prevenciju kožnih oboljenja, poput korišćenja zaštitnog faktora pri izlaganju suncu i mnoge druge.
  • Savetovanje: Dermatolozi su takođe izvrsni savetnici za opštu negu kože. Mogu vam pružiti savete o proizvodima za negu kože koji će odgovarati vašem tipu kože, kao i o ishrani i načinu života koji će pomoći u održavanju zdrave kože.

Stoga, pregled dermatologa može biti važan deo brige o zdravlju za sve koji žele održavati zdravu kožu i sprečiti potencijalne probleme s kožom, kao i za one koji već imaju kožne probleme i žele pravilan tretman i negu kože.

Kada je pregled dermatologa neophodan?

Pregled dermatologa možete zakazati čak i kad nemate problem ili nepravilnosti na koži, ali želite da dobijete stručni savet o tipu i nezi svoje kože. 

Takođe, ukoliko želite da vaša koža što duže bude mlada i elastična, možete potražiti savet dermatologa kako da je negom dovedete do savršenstva. 

Postoje različiti razlozi za pregled dermatologa. 

Pregled kože dermatovenerologa

Evo nekoliko situacija kada bi bilo dobro razmisliti o tome da zakažete pregled kod  dermatologa:

  • Promene na koži: Ako primetite bilo kakvu promenu na koži, poput novog mladeža, promene u obliku ili veličini postojećeg mladeža, osipa ili crvenila, trebali biste se obratiti dermatologu. To mogu biti znakovi kožnih problema koji bi trebali biti pregledani i tretirani.
  • Problemi sa aknama: Ako imate akne koje nisu reagovale na uobičajene tretmane, posetite dermatologa. On će vam prepisati jače ili drugačije tretmane za vašu kožu.
  • Promene na kosi i noktima: Dermatolozi ne leče samo kožu, već su stručnjaci i za probleme sa kosom i noktima. Ako primetite promene na noktima ili kosi, poput opadanja kose ili promene teksture ili boje noktiju, moguće je da postoji neki problem koji bi trebao biti tretiran od strane dermatologa.
  • Prevencija: Ako želite saznati više o prevenciji kožnih problema, poput prevencije raka kože, ili želite savete o zdravoj nezi kože, dermatolog može da vam bude od velike koristi.
  • Redovni pregledi: Ako imate povećani rizik od razvoja kožnih problema, poput porodične anamneze melanoma ili ako ste bili izloženi suncu bez zaštite, dermatolog vam može preporučiti redovne preglede kako bi se rano otkrili bilo kakvi problemi.

Uopšteno, ako imate bilo kakve probleme sa kožom, kosom ili noktima ili jednostavno želite saznati više o pravilnoj nezi kože, kose i noktiju pregled dermatologa može biti vrlo koristan. 

Takođe, ako primetite bilo kakve promene na koži, nemojte čekati, već što pre posetite dermatologa.

Primetili smo da ljudi izbegavaju da idu na redovne preglede specijalista, jer nemaju dovoljno poverenja u lekare kao i vremena za čekanje u redovima. 

Obzirom da su preventivni pregledi i te kako važni za zdravlje svakog pojedinca pronašli smo za vas Polikliniku kojoj možete verovati. 

Ovde nema čekanja u redovima jer svoj termin za bilo koji pregled možete već danas zakazati na broj telefona: +381 63 384 940. 

Ljubazni i pre svega izuzetno stručni lekari potrudiće se maksimalno oko rešavanja vašeg problema, ali i zadobijanja vašeg poverenja. 

Specijalisti iz Poliklinike Dr. Rončević imaju rešenje za svaki vaš problem i veoma brzo videćete sa kakvim stručnjacima i kakvim profesionalcima se ovde možete susresti. 

Poliklinika Dr. Rončević stalno ima i akcijeske cene za specijalističke preglede, te recimo kompletan pregled dermatologa u ovoj prestižnoj medicinskoj ustanovi košta 5000 dinara. 

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa zdravljem vaše kože, obavezno već danas pozovite gore navedeni broj telefona i zakažite pregled dermatologa.