Postoje razni vitamini koji imaju mnogo benefita na zdravlje čoveka. Neke unosimo svakodnevno kroz ishranu, dok nam je za unos drugih, takođe važnih vitamina, neophodna upotreba suplemenata. 

Jedan od glavnih nutrijenata koji ima veoma važnu ulogu za nekoliko bitnih procesa u našem telu jeste vitamin B12. Njega nije potrebno konzumirati kroz suplemente s obzirom da je zastupljen skoro u svim namirnicama životinjskog porekla. Ima ga u mesu, ali i u mlečnim proizvodima, jajima kao i u određenim žitaricama. Dakle, široko je rasprostranjen pa ga samim tim svi mi svaki dan unosimo u svoj organizam. 

Svi benefiti ovog vitamina za naše zdravlje

Sigurno se pitate kakve sve koristi možemo imati konzumiranjem hrane koja je bogata ovim esencijalnim nutrijentom. Iznenadićete se da je vitamin B12 bitan u sprečavanju nastanka mnogih bolesti koje nastaju upravo kao posledica savremenog načina života. U nastavku teksta predstavićemo vam nekoliko najvažnijih benefita koje ovaj vitamin ima u prevenciji raznih bolesti.

Pored folne kiseline, vitam B12 je veoma važan katalizator za regeneraciju crvenih krvnih zrnaca

Dakle, važnu ulogu ima kod osoba koje imaju problema sa anemijom. Osobe koje su po prirodi blede, a neretko se dešava da osećaju malaksalost i nedostatak energije trebale bi najpre da vode računa o redovnom unosu ovog vitamina u svoj organizam. To mogu učiniti upravo redukovanjem načina ishrane. U svoj plan ishrane trebale bi da uvrste određeni broj proizvoda životinjskog porekla (naročito mesa i to pileću džigericu, govedinu, konjsko meso i sl.) kako bi nadoknadile nedostatak ovog krucijalnog vitamina koji je zaslužan za održavanje eritrocita tj. crvenih krvnih zrnaca na optimalnom nivou. 

Pozitivno utiče na zdravlje kostiju kao i na prevenciju od nastanka osteoporoze

Vitamin B12 koji se još stručno zove i kobalamin, pored pozitivnog uticaja na produkciju energije, funkcije nervnog sistema, sintezi DNK i povećanju crvenih krvnih zrnaca, takođe ima velike koristi za očuvanje koštane gustine kao i za prevenciju od nastanka bolesti kostiju kao što je osteoporoza. Mnoga naučna istraživanja su upravo potvrdila činjenicu da osobe koje boluju od osteoporoze u krvi imaju drastično smanjen nivo vitamina B12. Dakle, uzročno – posledična veza postoji iako kobalamin nije možda najvažniji vitamin za očuvanje gustine kostiju. 

Dokazano je da popravlja raspoloženje i sprečava pojavu depresije

Postoji određena grupa vitamina kojima je primarna uloga da pretvore hranu u energiju. Svi vitamini B grupe (baš kao i sam vitamin B12) pozitivno utiče na naš centralni nervni sistem s obzirom da pomaže konvertovanje aminokiselina u neurotransmitere koji stimulativno deluju na naše raspoloženje proizvodeći hormone kao što su serotonin i norepinefrin. Osobe koje pate od depresije ili nekog drugog oblika neraspoloženja i mrzovoljnosti trebale bi više da konzumiraju hranu bogatu vitaminima B kompleksa.

Vitamin B12 pomaže kod boljeg zdravlja srca jer utiče na opadanje nivoa homocisteina u krvi

Pored vitamina C i D, E, i vitamini B grupe isto tako pozitivno utiču na zdravlje krvnih sudova, pa tako sprečavaju nastanak mnogih kardiovaskularnih bolesti kao što su hipertenzija i ostale bolesti srca.  Na primer, vitamin B3 dokazano smanjuje nivo holesterola dok vitamini kao što su B9, B6 i B12 održavaju nivo homocisteina u granicama normale.