Nema ko iz različitih izvora u poslednje dve godine nije čuo za vitamin D i njegova blagotvorna dejstva po zdravlje i očuvanje dobrog imuniteta. To nam je važno jer upravo imuni sistem predstavlja prvu liniju odbrane od različitih virusa koji cirkulišu vazduhom. Postoje razni saveti kako da brinete o svom zdravlju na prirodan način, koju suplmentaciju da koristite, a jedan deo toga upravo jeste vitamin D koji ima veliki uticaj na naš imuni odgovor. U nastavku vam donosimo sve što treba da znate o ovom vitaminu – dostupnost, značaj, oblici u kojima dolazi kao i vitamin D cena. 

VITAMIN D U PRVOJ LINIJI ODBRANE OD VIRUSA

Važnost vitamina D po naš imuni sistem je veliki i on je jedan od najvažnijih vitamina od kojih zavisi i naš odgovor na virusne infekcije. Posebno je važno unositi vitamin D tokom zime s obzirom da je manja mogućnost da ga dobijemo od njegovog najvećeg proizvođača – sunca. Postoji još jedna važna funkcija vitamina D koja se odnosi na to da on pomaže boljoj apsorciji kalcijuma i fosfora u organizmu, te na taj način utiče i na zdravlje naših kostiju.  Posebno je važan za stariju populaciju, koja je iz različitih razloga maje izložena prirodnoj sunčevoj svetlosti. Vitamin D možete uzimati kao preventivu ili da pojačate imuni sistem onda kada dođe do poremećaja ravnoteže tj. do virusne infekcije.

OBLICI U KOJIMA DOLAZI

Proizvodnja vitamina D kod čoveka vezuje se za njegu izloženost sunčevoj svetlosti, a koji se stvara nakon pravilnog izlaganja sunčevoj svetlosti ili unošenjem ovog vitamina kroz hranu koju jedemo (tu pre sveg spadaju riba i riblje ulje, žumanca, pečurke, goveđa jetra..). S obzirom da se vitamin D preporučuje i deci i odraslima i njegova pakovanja se razlikuju. Tako možete naći vitamin D u tečnom obliku (u vidu pumpice za doziranje ili pipka), zatim u vidu tableta ili kapsula, ali ga možete naći i u spreju. Vitamin D danas često možete naći i u kombinaciji sa drugim vitaminima (najčešće sa vitaminom C i cinkom) u jednoj tableti. Ipak, pre nego se odlučite za konzumiranje bilo kojeg oblika vitamina D posavetujete sa vašim lekarom ili farmaceutom. 

DOZIRANJE

Unošenje količine vitamina D u organizam zavisiće od toga da li se potpuno zdravi, ili ste bolesni, zatim od vašeg uzrasta, ali i generalnog prisustva ovog vitamina u vašem organizmu. Zavisiće i od oblika vitamina D za koji ste se odlučili, te od svakog pojedinačnog uputstva. Da biste se osećali sigurno i pomogli vašem zdravlju najbolje bi bilo da se pre primene leka konsultujete sa lekarom ili farmaceutom, jer kako smo rekli doziranje se razlikuje od osobe do osobe, ali i od proizvođača. Lekari preporučuju najmanje doze vitamina za one najmlađe, dok se za one najstarije preporučuju najveće doze. U nastavku čitajte o vitamin D cena.

VITAMIN D CENA

Kao i sa svim ostalim suplementima za koje se odlučujemo da koristimo u svrhu svog zdravlja i jačanja imuniteta, važna nam je cena koju ćemo za njih da platimo, pa tako nam je za vitamin D cena važna. To koliko će koštati neki proizvod zavisi do više faktora, polazeći od proizvođača, mesta na kojem ga kupujemo, oblika suplementa koji kupujemo, kvaliteta proizvoda. U svetu pametnih telefona i uređaja i rasprostranjenosti interneta jednostavnim ukucavanjem u internet pretraživač ,,vitamin D cena” dobićete spisak od nekoliko stranica sa mestima gde sve možete kupiti vitamin D kao i pojedinačne cene ovog proizvoda na svakoj od tih stranica. Vitamin D cena može biti umanjena ukoliko ustanova u kojoj ga kupujete nudi neki od popusta baš tih dana.  Preporuka je da svakako kod kupovine lekova tj. dodataka ishrani koji su važni za vaše zdravlje, a posebno vitamina D,  da ne bude vitamin D cena, već njegov kvalitet i ispravno doziranje.