Vitamin E je moćan antioksidans koji povoljno utiče na naš imuni sistem i usporava starenje. To je jedan od najvažnijih vitamina za naš organizam, koji poboljšava neurološke funkcije i ostale metaboličke aktivnosti. 

Vitamin E je u stvari grupa jedinjenja od kojih je alfa-tokoferol jedina forma koja može zadovoljiti potrebe organizma.

Prirodni izvori vitamina E mogu se naći u različitim vrstama hrane kao što su, recimo, kikiriki, badem, ulje od uljane repice, maslinovo ulje. Ostali izvori su lisnato povrće, žitarice, meso i mlečni proizvodi.

Takođe se može naći u apotekama u vidu suplemenata kao dodatak ishrani, ukoliko lekar uvidi potrebu za pojačanim unosom ovog vitamina.

Vitamin E je rastvorljiv u mastima, što znači da ga naše telo skladišti i koristi u zavisnosti od potrebe organizma.

Glavna funkcija vitamina E

Pošto je moćan antioksidant, vitamin e štiti ćelije od slobodnih radikala, tj. molekula koje se stvaraju kada dođe do oksidacije unete hrane ili kada je telo izloženo raznim zagađivačima, radijaciji ili duvanskom dimu.

Bez vitamina e, ovi slobodni radikali postaju vodeći faktori za neke bolesti, kao što su kancer ili bolesti srca.

Znakovi nedostatka vitamina E

Hipovitaminoza E ili nedostatak vitamina E javlja se jako retko ali kad se javi može biti ozbiljno ugroženo zdravlje, zato je važno obratiti pažnju na znakove koji mogu ukazivati na manjak ovog vitamina.

Simptomi i znakovi manjka vitamina E u organizmu su:

  • Oslabljen imunitet, što se vidi po učestalom razboljevanju
  • Vid slabi, što može ukazivati na to da slobodni radikali vrše pritisak na očni živac
  • Problemi sa mišićima
  • Loša ravnoteža, kao posledica neuroloških komplikacija
  • Oštećena crvena krvna zrnca, što uzrokuje hemolitičku anemiju
  • Problemi sa kožom i gubitak kose.

Mogući uzroci nedostatka vitamina E

Glavni uzrok koji je na prvom mestu, svakako  jeste loša ishrana. Sledeći uzrok može biti ako je došlo do poremećaja u metabolizmu masti, mast je neophodna kako bi se u kontinuitetu apsorbovao vitamin E. Neke bolesti uzrokuju nedostatak vitamina e, kao što su Kronova bolest, cistična fibroza, bolesti jetre, problemi sa radom pankreasa.

Konzumiranjem zdrave hrane koja sadrži vitamin e ili uzimanjem suplemenata ako je to potrebno, može se sprečiti da dođe do manjka ovog neophodnog vitamina. Dnevna potreba organizma za ovim vitaminom je najmanje 200mg , maksimalna doza je 1000 mg a unos preko toga može ugroziti zdravlje organizma. 

Vitamin E i lepota 

Kao što smo videli Vitamin E povoljno utiče na celokupno stanje organizma ali takođe i na zdravlje i lepotu naše kože, zbog čega je i dobio naziv vitamin lepote i mladosti. Kao moćan antioksidant sprečava propadanje kože i na taj način usporava starenje i pojavu bora. Vitamin E smanjuje pojavu bora na taj način što postiče proizvodnju kolagena koji je veoma bitan za elastičnost kože. Takođe štiti nas od štetnih UV zraka i također deluje protiv hiperpigmentacije i fleka na koži. Vitamin E možete naneti direktno na kožu u obliku ulja koja su bogata ovim vitaminom. Takva ulja su na primer, ulje jojobe, ulje divlje ruže, bademovo ulje ili arganovo ulje. Zaista kao što smo videli, velike su koristi od ovog moćnog vitamina i zato treba obratiti pažnju da ga dovoljno unosimo u oraganizam i da ga koristimo u svakodnevnoj nezi naše kože a telo će biti neizmerno zahvalno na tome.