Mnogi roditelji razmatraju da svoje dete upišu u vrtić negde oko 3.godine. Sam boravak u vrtiću nije nikakav preduslov za uspeh vašeg deteta u školi, ali može mu vrlo koristiti u razvijanju određenih veština. Vrtići daju deci mogućnost da se adekvatno socijalizuju, razviju maštu i nauče da slušaju, dele, budu strpljivi i da prate uputstva.

Da li će vaše dete moći da provede nekoliko sati bez vas?

Deca koja su navikla na kratkotrajna razdvajanja od roditelja, obično vrlo lako prođu kroz proces privikavanja. Takođe, deca koja su navikla da prespavaju kod baka i deka, pokazuju određen stepen sigurnosti i lako se odvajaju od roditelja. Ona znaju da razdvajanja nisu zauvek, već su kratkotrajna. Ukoliko vaše dete nije u toj fazi, potrudite se da prepolaska u vrtić počne da postepeno provodi vreme bez vas.

Da li vaše dete uživa u igri sa drugom decom?

U vrtiću vaše dete ćenaučiti da deli i da učestvuje u zajedničkim igrama.Takođe, moraće ponekad da mirno sedi u grupi i ne remeti mir, na primer tokom pričanja priče. Deca koja su već provodila vreme na taj način, u grupi, nemaju poteškoća u vrtiću. Ako je vaše dete individualac i naviklo je da provodi vreme samo ili samo sa roditeljima, onda bi bilo dobro uključivati ga postepeno u veće grupe mališana, tako što ćete ga podsticati na druženja u parku, igraonici ili nekim drugim okupljanjima.

Podstičite samostalnost

Deca koja su najspremnija za vrtić, najčešće su sa roditeljima provodila vreme u čitanju i razgovoru. Razgovarajte sa decom, pitajte, podstičite razgovore o najrazličitijim temama, neka dete kaže šta misli, neka pokuša da objasni. Takođe, razvijajte mu socijalnu komunikaciju tako što će drugima umeti da kaže „zdravo“, „hvala“, „izvini“. Svakog dana provedite vreme na podu sa svojim detetom, igrajte se, isprljajte se, ali dajte mu i vremena da se samo zaigra. I ono što je najvažnije podstičite nezavisnost kod vaših mališana. Deca koja mogu neke jednostavne radnje sama da obave, u prilagođavanju u vrtiću pokazuju veću spremnost. Te male radnje mogu biti: obuvanje cipela, pranje ruku, pranje zuba.

Rančevi za vrtić pomažu u osamostaljivanju

Takođe, kao važna stavka pripreme i samostalnosti su rančevi za polazak u vrtić. Oni nisu samo potrebni i korisni, oni mogu biti i odličan alat koji pomaže vašem detetu da se oseti odraslo. Deca vole da oponašaju odrasle i da se osete važno, jer kao što mama nosi torbu na posao,

tako i mališan nosi svoj ranac u školicu. Neka sam izabere ranac koji se njemu dopada. Vi samo vodite računa o veličini ranca, odnosno da ne bude širi i veći od detetovih leđa. Rančevi za vrtić i rančevi za preškolsko se mogu ralokovati baš u veličini i po broju pregrada. Rančevi za vrtić su obično mali i jednostavni sa jednom pregradom, dok su rančevi za predškolsko malo veći i imaju pregradu za veću svesku ili knjigu. Ono što će mu značiti je da sam spakuje stvari u svoj ranac. Ako vaše dete voli da crta, obavezno mu spakujte malu svesku i bojice, koje možete staviti u pernicu. Danas postoji veliki izbor manjih pernica, sa jednostavnim otvaranjem i zatvarenjem, pa ih vaš mališan može lako sam koristiti.

Polazak u vrtić je velika stvar za svako dete, ali još veća za roditelje. Nemojte zaboraviti da deca vrlo lako odgovaraju na izazove i prilagođavaju se novim situacijama brže nego što mi mislimo. Osluškujte svoje dete, dajte mu vremena i podrške, pa će svaka prepreka biti lakša, kako njima, tako i vama.