Dobro je poznato da su u različitim kulturama, različitim delovima sveta i u različitim vremenskim epohama rođendani, pa tako i rođendanske zabave bile prisutni. Od vajkada se slavilo sećanje na dan rađanja određene osobe. Zbilja, nekada je to bilo sasvim drugačije, ali svakako u skladu sa vremenom življenja.

Danas, trend priprema i obeležavanje rođendanskih slavlja iz korena je promenjen. Prilagođen potrebama i navikama savremenog čoveka.  Rođendani naših najmilijih često zadaju glavobolje roditeljima. Ne retko se zaboravi neki detalj koji se nama čini nebitan, ali našim mezimcija može biti itekako značajan.

Približavajući se mesecu rođenja prave se planovi oko izbora lokacije proslave, keteringa, rođendanske dekoracije, rođendanske torte… Roditeljima pomenute aktivnosti zadaju glavobolju, kako zbog oskudice sa vremenom, tako i iz finansijskih razloga.

No, male oči drugačije gledaju na sve pomenuto. To je za njih čaroban dan, kada se osećaju neopisivo lepo i bitno. Osećaju se stariji, zreliji i važniji. Koriste pažnju koja im se poklanja, kako od rodbine, tako i od vršnjaka.

Dostupnost socijalnih mreža umngome mogu pospešiti i olakšati organizaciju rođendanske zabave, ali opet sa druge strane i proizvesti nedoumice sa istom. Moć medija, plasiranje raznih informacija, kreativnih ideja i zanimljivih sadržaja rođendanske zabave mogu konfuzno delovati na slavljenika, ali i na roditelje.

U moru kreativnih ideja izdvajaju se često one najoptimalinije, ali neretko se sreću i one teško ostvarive. Na osnovu toga roditelji u dogovoru sa detetom moraju postaviti prioritete koji se moraju ispoštovati kako bi taj dan bio poseban za sve. Uskladiti i želje slavljenika, ali i finansijsku mogućnost raditelja.

Odabir lokacije slavlja

Prilikom organzovanja bilo kog događaja, a u ovom slučaju rođendanske zabave najbitnije je naći najbolju lokaciju za prosavu.

Zabava može biti priređena kod porodične kuće, ili na nekom drugom željenom mestu. U današnje vreme sve češće se organizatori odlučuju za lokaciju van svog doma. To su obično dečije igraonice, bioskopi ili pak objekti u nameni rekreacije i sporta.

Bitno je da je lokacija ispuni uslove koji su bitni da se praktično i racionalno obave pripreme. Potrebno je obezbediti najpodesnije mesto, u smislu pristupačnosti i lakog pronalaska od strane gostiju, zatim za laku i brzu dostavu keteringa, rođendanske torte i sl.

Prostor treba biti opremljen u skladu sa svrhom. Mora zadovoljiti osnovne potrebe i slavljenika i gostiju, kako bi se na najbolji mogući način provelo vreme predviđeno za zabavu. Obogaćen raznim spravama, rekvizitima za igru, muzičkim uređajem, zatim prostorom za serviranje keteringa, prostorom za odlaganje garderobe i praznim prostorom pogodnim za igru.

Neretko se dešava da dečije igranonice nude i usluge animatora. Odnosno, obučenog lica sposobnog za animaciju dece i usmeravanja tokom igranja. Kroz kreativne radionice gostima će biti kvalitetno i zabavno vreme provedeno na rođendanskom slavlju.

Moguće je upotpuniti vreme gledanjem nekog filma. Animator može predložiti da zabava bude upotpinjena muzikom (puštanje muzičkih hitova, karaoke…). Mada mogu se organizovati i ekipna nadmetanja u sportu, znanju, ili pak likovnoj umetnosti. Sve naravno zavisi od uzrasta slavljenika i njegovog društva.

Prednost odabira igraonice za rođendansku zabavu, ogleda se u praktičnosti pripreme, a i same proslave. Laka dostupnost, dobra organizacija, ograničeno trajanje rođendanske zabave, širok dijapazon rekvizita, mogućnost usluga animatora, samo su neke od pogodnosti i povoljnosti ako se odlučite na proslavu rođendana u igraonicama.

Odabir najboljeg keteringa za rođendan

Nakon što se utvrdi lokacija zabave, pristupa se odabiru hrane za goste. Rođendanski ketering bi trebao da sadrži one vrste namirnica koje su lakše za transport, serviranje, služenje, ali i one koje deca vole. Najbolje bi bilo da su mali kanapei, mali sendviči, mini pica ili roštilj. To je siguran dobitak.

Roditelji zahtevaju da ketering bude kreativno osmišljen, recimo, sendviči u obliku zvezde, srca, ili pak nekog crtanog junaka.

Obavezno se konsultovati sa agencijom koja se bavi pripremom keteringa za rođendan, o količini hrane. Prednost keteringa je ta što je agencija koja se time bavi sanitarno odgovorna, garantuje kvalitet i uslugu, a rok trajanja je transparentan. Prednost angažovanja agencije kaja se bavi keteringom za rođendan svakako je jeftinija ponuda, dostava na željenu adresu i garantovani kvalitet. Trenutno je ponuda agencija koje se rade ketering u Beogradu izuzetna i može se pronaći sve što je potrebno i što zadovoljava potrebe i mogućnosti svakog od nas.

Rođendanska torta

Možda i najbitniji segment u organizovanju rođendanske zabave svakako je odabir rođendanske torte. Preporučljivo je uvažavati želje slavljenika. Sugerisati na dobrom ukusu. Dobro je poznato pravilo da je deci najbitniji vizuelni karakter.

U dekorativnom smislu, torta treba da izgleda u skladu sa godinama slavljenika. Manja deca obično očekuju omiljenog crtanog lika na svojoj torti ili pak dočaranu scenu iz crtnog filma omiljene slikovnice ili priče. Dok veća deca imaju druge konkretnije želje.

Najoptimalnije je angažovati istu agenciju za ketering i za rođendansku tortu. U slučaju da pomenuti scenario nije moguć izabrati poslastičarnicu koja obezbeđuje najlakšu dostavu i željeni izgled i ukus.

Ne zaboraviti i glavni detalj, a to je rođendanska svećica. Opet, uz konsultaciju sa slavljenikom, a imajući u vidu razne dizajne i oblike svećica, pa tako i razne mogućnosti. Uglavnom, bez obzira da li se odlučili za svećicu u obliku broja, ili pak više malih svećica, treba uklopiti sa bojom rođendanske tore. Poželjno bi bilo izbegavati vatromete iz bezbednosnih razloga i zatvorenog prostora, iako su u modi rođendanske torte sa vatrometom.

Dekoracija rođendanske zabave

Najjači utisak na svakoga ostavlja dekoracija prostora. Kreativno i sa ukusom aranžiran prostor može umnogome popraviti ili pojačati doživljaj. Želje i potrebe su individualne. Neko voli prostor ispunjen balonima, konfetama, prskalicama, dok drugi opet vole svedenije dekoracije. Pojedinci se odlučuju za cvetne aranžmane, latice, ikebane, dok drugi za til, cvetove sa štrasom, pom-pom lopte.. Stvar je ukusa i ličnih afiniteta.

Često se dekoracija prilagođava prostoru ili odevnoj kombinaciji slavljenika. Uz sve navedeno treba lepo uklopiti i kutak za posluživanje keteringa, torte, napitaka, kao i prostora za igru.

U svetu pa i kod nas sve češće pinjate zauzimaju mesto na rođendanskoj zabavi. Reč je o figurama u obliku omiljenih crtanih junaka ili drugim željenim oblicima koje su napunjene slatkišima. Igrajući se daca razbijaju pinjatu i na taj način dolaze do iznenađenja.

Prednust dobre dekoracije ogleda se u tome što ako je prostor lepo opremljen i dekorisan, a boravak u njemu je lepši i kvalitetniji. Dalje, kako kod odraslih, tako i kod dece vizuelno pamćenje je dominantno. Tome ide u prilog i dugotrajne uspomene u vezi sa rođendanom.

Dobrom i strpljivom organzacijom lako i efikasno se može organizovati rođendanska zabava. To podrazumeva uvažavanje želja slavljenika, pronalaskom optiamlnih uslova za odabir lokacije, keteringa i torte, ispraćene raspoloživim novčanim sredstvima.