Za svakog roditelja je rođendan deteta jedan od najbitnijih događaja u godinij, a pitanja je mnogo. Zbog toga smo odlučili da vam damo nekoliko saveta i tako pomognemo u organizaciji ovog prelepog dana.

Pročitajte naš tekst do kraja i saznajte odgovore na najfrekventnije nedoumice.

Kraljica zabave – rođendanska torta

Iznošenje torte, pevanje pesmice za slavljenika i duvanje svećica sigurno su omiljen deo svake rođendanske zabave. Pitajte dete kakvu tortu želi za rođendan i potrudite se da tu želju ispunite. 

Naravno, u današnje vreme se roditelji često odlučuju za poručivanje torti online. Mlađa deca obožavaju torte sa najdražim crtanim junacima, a malo starija one sa vatrometom. 

Zanimljivo je da su danas za posluženje dece u vrtiću ili školi popularne i šarene torte od kartona – u svakom kartonskom parčetu krije se slatkiš ili igračkica.

Prostor za slavlje – kod kuće ili u igraonici?

Treba odlučiti gde ćete organizovati rođendansku žurku za dete. 

Igraonice su dobar izbor ako planirate slavlje za veliki broj gostiju i u svojoj kući nemate dovoljno prostora. Organizacija rođendana u igraonici je možda jednostavnija, jer drugima prepuštate dekoraciju, animaciju i sređivanje kada zabava prođe, ali imajte u vidu da će vas to skuplje koštati.

Devojčica rodjendan kapica

Igraonicu obavezno rezervišite na vreme. U nekima se termin mora rezervisati čak nekoliko meseci unapred, pa ako čekate poslednji minut možete ostati bez željenog prostora.

Ako se odlučite da slavlje bude u vašoj kući ili stanu, možete pustiti mašti na volju: pripremite tematsku zabavu, originalnu dekoraciju i osmislite zabavne igre. Potrudite se da deci obezbedite dovoljno bezbednog prostora za igranje. Ako imate dvorište i napolju je lepo vreme deca mogu uživati u slavlju na otvorenom.

Pozivnice za goste – okupite društvo!

Drugari iz vrtića ili škole, rođaci, vršnjaci iz kraja – okupite najdražu ekipu koju ćete pozvati na žurku. Napravite spisak gostiju i bacite se na pisanje pozivnica. Možete ih kupiti ili sami napraviti uz pomoć svog klinca ili klinceze. Dete će biti srećno jer učestvuje u pripremama.

Mama ili tata neka ispišu datum, vreme i mesto održavanja rođendana, a vrednim dečjim prstićima prepustite ukrašavanje bojicama, šljokicama, kolaž papirom, komadićima tkanine, nalepnicama. Mogućnosti su beskrajne, a mi vam dajemo jednostavan predlog: izrežite papir u željenom obliku i ukrasite ga rođendanskim motivima, kao što su svećice, baloni ili torta.

Hrana i piće – ukusni zalogajčići

Ukoliko sami treba da se pobrinete za posluženje na rođendanu, takođe je važno da na vreme napravite spisak potrebnih namirnica. Po nepisanom pravilu, mame su zadužene za hranu, a tate za piće. Mame, čak iako ste sjajne domaćice, nemojte se ustručavati da u pomoć pozovete prijateljice, članove porodice ili komšinice. Kada njihova slavlja dođu na red, možete im se revanširati. 

Neka se na stolu nađu ukusni zalogaji koje vaša deca i njihovi drugari vole. Predlažemo vam maštovito ukrašene sendvičiće i voćne ražnjiće – deca će im se sigurno obradovati i pojesti sve sa tanjira.

Dekoracija stola – u društvu omiljenih crtanih junaka

Kao i za svaku drugu važnu priliku, pobrinite se da sto izgleda svečano. Neka se tu nađu čaše, tanjirići i salvete sa likovima omiljenih crtanih junaka vašeg deteta: Frozen, Diznijeve princeze, Maša i medved, Miki i Mini Maus, Sunđer Bob, Minioni, Cars, Vini Pu, Spajdermen… Odaberite i odgovarajuće kapice, maske za lice, krunice ili tijare.

Naravno, za slavljenicu ili slavljenika je obezbeđeno glavno mesto za stolom, a imena druge dece možete napisati na karticama pored svakog tanjirića.

Baloni – hit svakog dečjeg slavlja  

Retko koje dete se ne raduje balonima. Šareni, ukrašeni tilom i trakama, punjeni konfetama, veliki ili mali – mogućnosti su neograničene.

Deca obožavaju da se igraju balonima na svim slavljima. Za rođendansku žurku možete organizovati balon eksploziju: veliki balon napunjen malim balonima ili konfetama koji u pravom trenutku puca. Ako se žurka organizuje napolju, sa decom možete praviti i velike balone od sapunice, zašto da ne?

Rođendanska žurka ne može da prođe bez muzike

Rođendanska žurka nije prava žurka bez muzike. Muzičku listu odaberite premu uzrastu slavljenika. Neka to budu pesmice koje svi znaju i koje će pevušiti dok se zabavljaju. Muzika treba da bude jaka, ali ne preglasna, kako bi svi mogli da uživaju. Za stariju decu možete organizovati karaoke takmičenje.

Bilo da se rođendanska žurka organizuje u igraonici ili u vašem domu, potrudite se da obezbedite zanimljivu animaciju za decu. Mogu se zabavljati uz predstavu, mađioničarski šou ili druženje sa kovnovima, kostimiranim superherojima, princezama i gusarima.

Klinci se raduju i bojenju lica, a zabava koju im možete priuštiti na svakom mestu je razbijanje pinjate – igračke napravljene od papirne smese, ukrašene po želji i ispunjene slatkišima. Okačite pinjatu visoko, pustite muziku i dajte klincima zadatak da je razbiju posebnim štapom i dođu do slatkog plena koji se krije u njoj. Zabava je zagarantovana!

Fotografisanje – „kaži ptičica!”

Svi volimo da gledamo fotografije sa rođendanskih žurki. Na njima smo nasmejani, dobro raspoloženi, doterani i u društvu najdražih gostiju. 

Zato ne bi bilo loše da se pobrinite za osobu koja će fotografisati proslavu rođendana. Preporuka je da to ne budete vi, jer ćete biti zaokupljeni zvanicama, već to može biti neko od vaših gostiju. Ako ste u mogućnosti, možete angažovati profesionalnog fotografa.

Poslednje, ali ne najmanje važno

Za kraj, ne zaboravite najvažnije – a to je dobro raspoloženje. Rođendan je poseban dan u godini i dete to treba da oseti. 

Rođendanska slavlja su najlepše uspomene iz detinjstva, zato se potrudite da rođendan vašeg dečaka ili devojčice prođe u smehu i radosti.