Svaka žena je makar jednom u životu imala neku vaginalnu infekciju i zna koliko to može da bude neprijatno. Ono što je najveći problem jeste da lečenje ovih infekcija, ako se ne sprovodi na pravi način, može jako dugo da se leči. 

Koji su uzroci nastanka vaginitisa?

Uzrok nastanka vaginitisa su infekcije, lokalne iritacije ili uticaja hormona. Do pojave vaginitisa može da dovede i upotreba dijafragme, laser vaporizacija, pesar, ali i upotreba nekih higijenskih i kontraceptivnih sredstava. Neadekvatna sredstva za pranje intimne regije takođe mogu da dovedu do pojave vaginitisa.

 Simptomi bakterijskog vaginitisa su beli ili zeleni iscedak neprijatnog mirisa uz osećaj svraba. On nastaje zbog bakterije Gardnerella vaginalis. Može biti i asimptomatski. 

Vaginalna kandidijaza je možda najčešići problem sa kojim se suočavaju žene. Simptomi su gusti beli iscedak i bolovi prilikom odnosa. Do ove infekcije često dolazi zbog korišćenja antibiotika. 

Simptomi trihomonijaze su gust iscedak neprijatnog mirisa, peckanje prilikom mokrenja, svrab i krvarenje posle odnosa. 

Kako se uspostavlja dijagnoza

Dijagnoza vaginitisa se uspostavlja nakon detaljnog ginekološkog pregleda. Lekar će uzeti anamnestičke podatke, izvršiti kolposkopski pregled i uzeti bris. Tek nakon što stignu rezultati iz laboratorije na kojima se može videti koja grupa sekreta je u pitanju i da li su i koje bakterije izolovane, počinje se sa terapijom.

Zbog čega je neophodno lečiti vaginitis

Neka opšta preporuka je da se čim se primete prvi simptomi žena javi lekaru kako bi obavila pregled i počela sa lečenjem. Obzirom na to da vaginitis može da bude i asimptomatski, obavezni su redovni lekarski pregledi na svakih šest meseci kako bi se otklonila sumnja na postojanje istog i ne bi došlo do komplikacija. 

Najteža komplikacija koju vaginitis može da izazove je sterilitet, odnosno nemogućnost začeća. Najčešće su u pitanju zapušeni jajovodi. Oko 45 odsto žena koje se bore sa sterilitetom imaju i vaginitis koji je neophodno izlečiti pre početka lečenja steriliteta. 

Ženama koje se pripremaju za vantelesnu oplodnju, a ustanovi se da imaju vaginitis se ne dozvoljava ulazak u proces dok se u potpunosti ne izleče.

Lekari najčešće prepisuju polygynax

Za lečenje vaginitisa najčešći lek koji prepisuju lekari je polygynax. To je meka vaginalna kapsula koja u sebi sadrži neomicin, nistatin i polimiksin B. Terapija ovim vaginaletama traje 12 dana i upotrebljava se po jedna kapsula uveče pre spavanja. Za vreme trajanja terapije ne preporučuju se seksualni odnosi..

Polygynax vaginalete se ne preporučuju trudnicama, dojiljama i osobama mlađim od 18 godina. Terapija se ne koristi u toku ciklusa jer u tom slučaju nema nikakvog efekta. 

Na forumima se mogu naći iskustva brojnih žena koje su koristile ove vaginalete u cilju izlečenja vaginitisa. One su navele da se posle nekoliko dana korišćenja vaginalni iscedak promenio, da se smanjio i postao providan i da su peckanje i svrab u potpunosti nestali. Nakon završetka terapije polygynaxom potrebno je ponovo se javiti lekaru i uraditi sve neophodne analize kako bi se i laboratorijskim rezultatima potvrdilo da je došlo do izlečenja. Ukoliko dođe do alergijskih reakcija u toku korišćenja neophodno je prekinuti terapiju i javiti se lekaru.