Meningitis je ozbiljno oboljenje koje može zahvatiti mozak i kičmenu moždinu. Uzrokovano različitim bakterijama i virusima, ovo oboljenje može imati fatalne posledice, pogotovo ako se ne prepozna i ne leči na vreme. Simptomi mogu biti različiti, a neki od najčešćih su visoka temperatura, jaka glvobolja, ukočenost vrata, grčevi u telu, kao i osip koji ne bledi na dodir. Kod meningitisa važno je brzo  prepoznavanje simptoma, kao i hitna medicinska pomoć, ali je takođe važna i prevencija, posebno kod dece i mladih osoba.

Uzroci meningitis kod dece i mladih

Ova infektivna bolest posebno napda decu, tinejdžere i mlađe osobe. Razloga je više, a jedan od najčešćih je nezreo imunološki sistem. Deca, ali i mlađe osobe, imaju nedovoljno razvijen imunološki sistem, koji je manje efikasan u prepoznavanju i suzbijanju bakterija i virusa koje uzrokuju meningitis. Takođe, deca i tinejdžeri često borave u velikim grupama kao što su vrtići, škole i studentski domovi. Bliski kontkti, ko i deljenje predmeta i prostorija olakšavaju prenošenje bakterija i virusa među mlađom populacijom.

Meningitis, kao i svaka infektivna bolest, prenosi se kijanjem, kašljanjem, ali i preko pljuvačke, što decu i tinejdžere dodatno stavlja u veći rizik od ove bolesti. Neki od najčešćih virusa koji mogu uzrokovati meningitis su adeno virusi, koji se često javljaju među mlađom populacijom. Bakterijski meningitis najčešće uzrokuju meningokok, streptokok, ešerihija koli i stafilokoke, koje se takođe često javljaju kod dece i mladih.

Takođe, deca i mladi često nisu dovoljno svesni važnosti dobre i pravilne higijene, kao što je redovno pranje ruku. Upravo nedovoljna higijena povećava rizik od prenošenja infekcija, uključujući i meningitis. Isto tako, čest uzrok za pojavu meningitisa jeste i nedovoljna vakcinacija dece, ali i druga zdravstvena stanja (dijabetes, autoimune bolesti, HIV…), kao i druge genetske predispozicije.

Dijagnostika i lečenje meningitisa

Da bi se dijagnostifikovao meningitis potrebno je uraditi niz testova kao što su medicinska anamneza, fizički pregled i laboratorijski testovi. Nakon što lekar ustanovi simptome kod deteta, on će pre svega ispitati osetljivost vrata, grčeve u telu, kao i osip na koži. Zatim će biti potrebno uradti laboratorijsku analizu krvi, kao i briseve iz nosa i grla, kako bi se utvrdio uzrok infekcije, odnosno da li se radi o virusnom ili bakterijskom meningitisu. Takođe, kod meningitisa je veoma važno uraditi i analizu likvora, odnosno tečnosti koja okružuje mozak i kičmenu moždinu. Likvor se izvlači uz pomoć tanke igle, koja se umeće u lumbalni deo kičme, a sama procedura može trajati do 45 minuta. Analiza likvora je najpouzdaniji način da se otkrije meningitis i gotvo je obavezna procedura prilikom utvrđivanja ove infekcije.

Samo lečenje meningitisa može biti zahtevno, a sve zavisi od progresa bolesti, ali se svakako razlikuje i od tipa meningitisa – da li je bakterijski ili virusni. Kod bakterijskog meningitisa obavezno je bolničko lečenje koje podrazumeva antibiotike, infuzije i druge tečnosti, kao i kiseonik koji se daje kroz masku. Virusni meningitis obično ima tendenciju da prođe u roku od 10 dana, pa se u većini slučajeva leči u kućnim uslovima, uz lekove protiv bolova i mirovanje. U težim oblicima virusnog meningitisa daju se posebni antivirusni lekovi, a lečenje može zahtevati i konstantnu pratnju doktora. Meningitis mogu izazvati i određene gljivice i paraziti, ali su takvi slučajevi dost ređi u odnosu na prethodna dva.

Prevencija meningitisa kod dece

Redovna higijena je najvažnija u prevenciji svih virusa i bakterija, pa tako i kod meningitisa. Posebno je važna edukacija i podizanje svesti kod dece i mladih o važnosti redovne higijene ruku. Takođe, decu ne bi trebalo voditi u velike grupe, vrtiće ili škole, ukoliko su prehlađena, jer je usled narušenog imunog sistema veća mogućnost zaraze bakterijama ili virusima koji mogu izazvati meningitis. Veoma je važna i pravilna, odnosno zdrava i izbalansirana ishrna, kao i redovan unos svih potrebnih vitmina, što će ojačati imuni sistem dece.

Ipak, jedan od najvećih uzročnika česte pojave meingitisa kod dece i mladih jeste mala stopa obavezne vakcinacije. Jedna od vakcina koja se rutinski daje u detinjstvu je i vakcina protiv HIB-a, odnosno Haemophilus influense, koja često može biti uzročnik meningitisa. Pored ove vakcine postoje i vakcine protiv pneumakoknog meningitisa koji je uzrokovan bakterijom streptokoke. Tu su i vakcine koje pružaju zaštitu od različitih tipova meningokoknog meningitisa, uključujuć A,C, W i Y. Ove vakcine se obično daju u obliku kombinovane vakcine koje pružaju zaštitu od više tipova meningokoka.

Meningitis je ozbiljna bolest koja može dovesti do teških posledica kao što su gubitak sluha, vida, udova, te može izazvati i trajna neurološka oštećenja. Teži oblici bakterijskog meningitisa, kod dece, mogu dovesti i do smrtnosti u čak 70% slučajeva, dok virusni meningitis može imati smrtni ishod u 3-30% slučajeva. Upravo ova statistika govori o ozbiljnosti ove infekcije, te o važnosti edukacije roditelja i mladih, ranog reagovanja na prve simptome bolesti, a pre svega o važnosti prevencije.