Da li generacija Z može biti shvaćena od strane starijih? Ko su milenijalci i po čemu se ističu? Koje su njihove odlike, kakva su im interesovanja ili strahovi? Samo su neka od pitanja, koja tekst u nastavku pokušava da odgovori.

Ko su pripadnici generacije Z?

Naš najmlađi naraštaj, odnosno mladi rođeni počev od 2000. godina svrstani su u grupu sa dodeljenim imenom generacija Z. Gledano kroz istoriju generacije su obično selektovane u grupe, vremenskog intervala od 20 godina. Na osnovu navedenog generacija Z bi trebalo da zatvori krug 2020. godine, međutim o tome još nije reč. Novi milenijum iznedrio je i nove generacije. 

Zajedničke karakteristike generacije Z

Pripadnici generacije Z odlikuju se manje – više sličnim karakteristikama, svojstvenim samo za njih. Zapravo, to su osobe rođene u eri najveće ekspanzije tehnike i tehnologije. Nivo tehnoloških dostignuća uslovio je i opredeljenje mladih u tom domenu. Zapravo, deca od malih nogu uslovljena su upotrebom pametnih uređaja poput telefona, tableta ili kompjutera. Osnovna odlika milenijalaca jeste zatvorenost za druženje, odnosno svi imaju na stotine virtualnih prijatelja. Izražena asocijalnost, odsustvo empatije, želje za igru, želje za rad samo su neke od karakternih osobina novih generacija. 

Razlike ranijih generacija i generacije Z

Razlike su drastične i lako uočljive. Što je generacijama rođenim, recimo 70-tih i 80- tih godina bilo normalno, to je dijametralno suprotno u odnosu na sadašnje generacije. Nekada je bio izražen timski duh, izražena pomoć kako u kući, tako i u kolektivu, razvijala se empatija, poštovanje i vrednovanje, znala se mera i red, dok danas, razvoj osobe uslovljen je tehnološkim pomagalima koji stvaran svet menjaju apstraktnim. Nove generacije se odlično snalaze u takvim okolnostima i u takvim situacijama, praktično postaju mali geniji za tehniku i rad u vezi nje. Dok, teško se uklapaju u sredinu, u društvo, u neke patrijarhalne tekovine. 

Vrednosti novih generacija

Da se razumemo, to što su uspele da ostvare nove generacije jeste neopisivo i u neku ruku delovalo i nedostižno. Nove generacije menjaju svet. Uspostavljaju nove standarde, nove vrednosti, razvijaju pametnu tehnologiju, digitalizaciju, utiču na razvoj nauke u novom smeru. Sve su to uslovi novih generacija, a današnji trendovi prate iste. Iako nisu spremni za duga i svakodnevna druženja uz ćaskanja, mladi danas imaju značajno više prijatelja na društvenim mrežama i virtuelnoj komunikaciji. Sposobni su za obavljanje samosmtalnih ili radnih zadataka u grupi, baš onakvih kakve imaju potrebe transnacionalne i multinacionalne kompanije. 

Savet za roditelje

Savet za roditelje, rodbinu i okruženje bio bi da se sa razumevanjem pristupi racionalnoj spoznaji trenutnog stanja svoje dece i pravca kome ona teže. Roditelji bi trebalo da podrže svoju decu, da im omoguće intelektualni razvoj i da ih usmeravaju u tom pravcu. Odsustvo emaptije ili smanjena granica poštovanja nije samo do vašeg deteta, već do čitave generacije. To se može redukovati na drugi način, uz pažljiv pristup. Potrebno je da detetu pokažete razumevanje, pažnju i da ga usmeravate u datom pravcu. Zanemarite ponavljanje ili poređenje sa generacijama iz prethodnog perioda. Jer svaka generacija je bila priča za sebe sa određenim zajedničkim osobinama.