Auto detailing je termin koji se sve češće čuje među ljubiteljima auto industrije, ali da li tačno znamo šta to podrazumeva.

Zbog samog izraza pomislićemo s pravom da je u pitanju detaljno pranje spoljašnjosti i unutrašnjosti automobila, međutim koliko je to detaljno i kakva je oprema uključena u proces, o tome smo tek površno obavešteni. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti samim procesom detailinga i pokazati vam kakvu razliku on pravi na vašem automobilu. Ukoliko svoj auto tretirate običnim održavanjem i pranjem, poželećete da ga „počastite“ povremeno jednim kompletnim kozmetičkim tretmanom, što detailing u neku ruku i jeste.

Auto detailing je u osnovi temeljnija, detaljnija verzija običnog pranja automobila. Detalji automobila nisu fokusirani samo na čišćenje automobila, već i na popravku i restauraciju, kao što su laki kozmetički radovi na limu i u unutrašnjosti. Razlika između autoperionice kojoj svi pribegavamo i auto detailinga je velika i neprepoznatljiva. Dok je tunelsko pranje automobila brže i jeftinije od auto detailinga, samo detaljno čišćenje će očistiti i obnoviti vaš automobil tako da možete da ga nakon toga izvezete na izložbu. Oprema koja se koristi u detailingu omogućuje da vaš automobil izgleda baš kao da je upravo dovezen iz salona.

Man washing the car. Visit Kaboompics for more free images.

Obično pranje automobila

Pranje automobila je uobičajeni proces čišćenja koji spira prljavštinu i nečistoću sa spoljašnjosti vašeg automobila. To je opšte rešenje za čišćenje vašeg automobila bez dugotrajnog ili invazivnog procesa. Autoperionice ne idu previše duboko u čišćenje vozila, zadržavaju se na brzom i grubom skidanju mrlja, dok ponekad čak ostavljaju prljavštinu i druge supstance na teško dostupnim mestima. Može da se desi da ponekad ostave ostatke od čišćenja na površini automobila. Što se unutrašnjosti tiče, perionice se zadržavaju na procesu usisavanja sedišta i detaljnog brisanja stakla. 

To je sasvim dovoljno za obično održavanje našeg auta. Međutim, ako želimo nešto više, moraćemo da se pozabavimo detaljnim čišćenjem.

Spoljašnji detailing

Eksterijer vašeg automobila je delikatniji nego što mislite. Boja i premaz automobila mogu se lako izgrebati ili oljuštiti. Boja može da se skine usled izlaganja ekstremnim uslovima. Automobilsko pranje ne može da reši takve probleme, a često se dešava da se nakon tunelskog pranja automobila pojavljuju dodatni vrtložni tragovi na bokovima automobila. To su mikro-ogrebotine uzrokovane abrazivnim četkama i oštrim krpama koje se koriste za brisanje automobila dok izlazi iz tunela. Pranje je nešto što koristimo za održavanje našeg automobila, ali ponekad to nije dovoljno. Sredstva za pranje automobila koja se koriste u detailingu su namenska, ne ostavljaju mrlje i hemijskim sastavom ne oštećuju karoseriju. 

Unutrašnji detailing

Što se unutrašnjosti tiče, bitno je da razumemo da se sedišta tretiraju na isti način kao i nameštaj u kući. Čini se da prljavština, prašina i pomfrit uvek nađu mesta za skrivanje u našim kolima za koja nismo ni znali da postoje. Iako jednostavno čišćenje iz tipične autoperionice često može pomoći pri izgledu vašeg automobila, čini se da se mnoge delove automobila često zanemaruju čišćenjem „brzog brisanja“. Sa pravim auto detailingom, nijedan deo automobila nije zanemaren.

Detaljno čišćenje podrazumeva da svaki ugao i svaka pukotina ostaju besprekorni. Sa pravim detaljima ne samo da se čisti svaki deo automobila, već se često dodaju rešenja za zaštitu i remont automobila. Redovno pranje automobila često samo usisava sedišta, podove i prostirke. Auto detailing koristi pre svega mašine za dubinsko pranje kojim će vaša sedišta dubinski očistiti od prljavštine i bakterija. Nije dovoljno samo spolja usisati mrvice. Znamo i samo koliko fleka može da ima dečije sedište, mrlje od kafe zbog naglog kočenja ili prosuti sokovi u pozadini. Mašine za dubinsko pranje će uz pomoć odgovarajuće hemije za pranje automobila učiniti da vaša sedišta izgledaju besprekorno.

Iako redovno pranje automobila može biti praktično, a znamo da pruža jeftiniji i brzi tretman vašeg automobila, neki bi mogli razmotriti dodatne prednosti ukupnog detalja automobila na koje vredi potrošiti malo dodatnog novca.

Hemija za pranje automobila čini da vaš automobil bez kućnih improvizacija dobije najbolj tretman. Bilo da je u pitanju spoljašnje poliranje, brisanje stakala ili su u pitanju parfemi za automobile, rezultati su besprekorni i odmah će vam biti jasno zašto detailing ima svoju cenu.

Koja je najbolja opcija?

Koja opcija je najbolja zavisi od trenutnih okolnosti; ako znate da svoje vozilo ne izlažete korozivnim supstancama i da je vaša unutrašnjost relativno besprekorna, možete imati prilično koristi od redovnog pranja automobila. Međutim, ako želite da preduzmete dodatne korake i poželite da zaštitite svoj automobil od bilo kakvih trenutnih ili budućih problema, poželećete detaljnu uslugu koja će besprekorno obaviti posao. 

Zaključak

Temeljno čišćenje vašeg automobila jedan je od najboljih načina da se brinete o njemu bez čestog odlaska mehaničaru. Dubinsko čišćenje može ukloniti korozivne materijale i dodati sloj zaštite njegovoj boji i drugim površinama, što ne može da obezbedi svaka usluga za čišćenje automobila. Zato razmislite o povremenom kozmetičkom tretmanu koji će vaš auto potpuno podmladiti.