Kako bi poslovica glasila sila zakon menja, studenti u poslednje vreme sve više praktikuju i sve više koriste bežične bubice za ispite kao i kamere za ispit. Ovo je način isproban i siguran pošto je bubica praktično sakrivena u ušnom kanalu i ne može se videti niti čuti sa spoljašnje strane.

Pojedini studenti su ovladali korištenjem bubica u toj meri da većinu ispita tokom studiranja izlaze na bubicu. Čak su i studenti koji uče pa uzmu bubicu kao podršku slučajno ako ne budu znali nešto ili da bi dobili što bolju ocenu ako jure prosek.

Ovo su samo neke od varijanti studentske dosetljivosti kada je prepisivanje u pitanju, a na profesorima je da ih uhvate pa ko pobedi!

Studentski  život

Svako ko je bio student poznaje dobro znan osećaj kada vam se približavaju ispiti a vama se sve drugo radi samo vam se ne uči. Tada dolazi onaj panični osećaj datum polaganja se približio a ništa ne znam ili ništa nisam naučio itd.

Da ne bi rezultati ispita bili poražavajući ili kad devojke čitaju liste ko je položio a ko nije pa im se u očima vide suze, i ko kroz to sve prođe svašta će da smisli samo da ne okine ispit.

Treba i roditeljima opravdati zašto trebaju opet pare da se obnovi godina. Kroz to sve prolaziti je prava studentska muka,  ko kaže da su najbolji studentski dani, tih ispitnih dana studentski život nije nimalo lagan.

Kreativnost na delu

Tu se onda rađa jedna neviđena kreativnost bez granica kako bi se slobodno moglo reći. Kada sve te silne formule treba naučiti ili knjige po 1000 strana, tada ideje za raznorazne studentske prevare samo nailaze.

Tako nekima od studenata pada na pamet da je najlakše napraviti puškicu u koju svi gledaju a ne vide da je to zapravo sredstvo za prepisivanje na ispitu. Uzmu flašicu koka-kole i identičnu etiketu naprave na računaru u foto šopu izmene samo dve stvari a to su ona sitna slova koja budimo iskreni niko i ne čita.

Svi znaju da je to koka-kola a za sitna slova niko i ne mari, a to su sastojci i deklaracija na poleđini flašice. A ta sitna slova su upravo napisana puškica koja studentu omogućava da pijucka piće tokom ispita i čita šta je napisao kao mini podsetnik.

Jedna dosta dobra ideja koja može da se primeni i na flašicama od vode ili bilo kog pica pošto svako piće ima etiketu I deklaraciju napisanu sitnim slovima što studentima baš odgovara.

Stara fora ali pali

Još jedan način pisanja puškica je na kalkulator, ali to je primenljivo samo prilikom nekih matematičkih operacija tako da je količina ispita na kojima se ta puškica može primenjivati ograničena.

U ovom slučaju na poleđini kalkulatora se odštampa na duplo samolepljivoj traci puškica, verovatno sa raznim formulama koja je potrebna i zalepi se na poleđinu kalkulatora pošto je ona uvek okrenuta ka stolu i teško može da se uoči.

Kao jedan način koji je možda i naj smešniji ali neverovatno delotvoran a to je pisanje puškice na hanzaplastu. Ukoliko normalno veći hanzaplast se uzme da bi što više teksta stalo i ispod hanzaplasta se zalepi papir na kojem je napisana puškica, samo okvir hanzaplasta se ostavi samolepljiv da bi što bolje se lepio najčešće za ruku.

Može malo smešno da izgleda ali niko vam neće odlepljivati hanzaplast sa ruke tako da je puškica u ovom slučaju dobro sakrivena.