Oko dve trećine svog života čovek provede radeći. Veoma je važno odabrati posao koji vam odgovara i koji je u skladu sa vašim željama, sposobnostima ali i karakteristikama vaše ličnosti.

Razmislite da li želite da studirate u zemlji ili u inostranstvu. Može se dogoditi da još niste sigurni koji fakultet želite da upišete a bliži se vreme kada treba da krenete na pripremne časove.

Upravo zbog toga, pre nego što počnete sa pripremom prijemnog ispita bilo bi poželjno uraditi test profesionalne orijentacije. Test sadrži niz informacija, počev od školskih predmeta koje volite, ili ne, ili u manjoj meri, zatim o karakteristikama vaše ličnosti, na primer da li vam više odgovara timski ili individualni rad, ili kreativan gde nisu jasno definisana pravila, da li vam lako ide učenje predmeta koji su pretežno teorijski ili pak lakše učite formule, tabele i slično.

Test profesionalne orijentacije će vam pomoći da upoznate sebe i razumete svoje karakteristike, da li ste savesni, ambiciozni, analitični, strpljivi, osećajni, kritični, iskreni, tolerantni, tvrdoglavi, pametni, maštoviti, odlučni, praktični, inovativni i tako dalje.

Sve ovo su smernice koje će vas podstaći na razmišljanje i olakšati vam da donesete profesionalnu odluku. Izbor zanimanja je preduslov uspešne karijere i veoma je važno da umete da prepoznate profesiju u kojoj će vase sposobnosti i talenti biti maksimalno izraženi.

Izbor fakulteta je životna odluka

Izbor fakulteta će odrediti tok vašeg budućeg života bilo da ste odlučili da studirate u zemlji ili u inostranstvu. S obzirom na to da je izbor fakulteta važna životna odluka, obavezno povedite računa o sledećem: da li je fakultet akreditovan, kakav je obrazovni kadar i kakva je karijera profesora, da li su otvoreni za saradnju, razgovarajte sa starijim studentima, saslušajte njihova iskustva, prikupite informacije o cenovniku na sajtu fakulteta ili u studentskoj službi, raspitajte se da li vaš budući fakultet ima neke druge pogodnosti, opis poslova koje možete obavljati, kakve su mogućnosti za zaposlenje i perspektive nakon završetka fakulteta ali uz sve ovo nikako nemojte zanemariti sopstvene želje. Suzite listu fakulteta koje želite, napravite izbor, državni ili privatni. Izvagajte prednosti i mane, želje i mogućnosti, donesite odluku.

Iskoristite svoje potencijale

Veoma je bitno da imate svest o svojim kapacitetima. Važno je da ste svesni u čemu ste izuzetno dobri a u čemu ne. Odaberite fakultet na kome ćete najbolje moći da iskoristite sve svoje mogućnosti i potencijale. Odgovorite sebi na pitanje: – Zašto upisujem fakultet?

Pokušajte da pronađete pravi izbor. Povedite računa i o finansijama. Potrudite se da se što bolje pripremite za prijemni ispit jer ponekad upis na fakultet zavisi od toga da li smo upali na budžet ili ne. Ukoliko se nađete u raskolu samofinansirajući student i nedovoljne finansije pokušajte na vreme pronaći neki honorarni posao i na taj način olakšati roditeljima plaćanje školarine.

Studiranje u inostranstvu

Studiranje u inostranstvu može biti veoma interesantno iskustvo. Imaćete priliku da vidite svet, upoznate nove kulture, običaje, svetska čuda, muzeje, gradove u zemlji domaćina. Ako studirate na primer u Francukoj imaćete mogućnosti da putujete kroz razne delove Evrope uključujući London, Barselonu i Rim. Otkrićete da je potpuno uranjanje u obrazovni sistem zemlje domaćina odličan način da iskusite različite stilove obrazovanja, doživite i razumete ljude, njihovu tradiciju i kulturu. Odabir prave škole je veoma važan. Upoznajte nove kulture. Mnogi studenti koji se odluče za studiranje u inostranstvu prvi put napuštaju svoj dom. Kada stignu u novu zemlju fascinirani su različitim kulturnim perspektivama, zatim upoznaju novu hranu, običaje, tradiciju i društvenu atmosferu. Imaće priliku da bolje razumeju i uvažavaju narode i istorije drugih nacija i da budu svedoci potpuno novog načina života. Ako planirate da studirate u inostranstvu jedna od bitnih stavki je prilika za učenje stranog jezika. Pored značajne jezičke prakse vaš domaći univerzitet će verovatno ponuditi jezičke kurseve koji će vam pružiti formalnije obrazovanje.

Studiranje u inostranstvu zaista otkriva vašu nezavisnu prirodu. Studenti rade na ličnom razvoju, postaju istraživači nove nacije, otkrivaju radoznalost i uzbuđenje. Prednost studiranja u inostranstvu  jeste prilika da otkrivate sebe dok stičete razumevanje za drugačiju kulturu. Biti sam na novom mestu ponekad može biti neodoljivo iskustvo ali i test vaše sposobnosti prilagođavanja različitim situacijama. Kada završite studiranje i vratite se kući, vratićete se sa novom perspektivom, jezičkim veštinama, sjajnim obrazovanjem i daljom spremnošću na učenje i usavršavanje. Nepotrebno je isticati da su ovakvi studenti atraktivni za buduće poslodavce. Ako još uvek postavljate pitanje zašto studirati u inostranstvu, trebalo bi da znate da studiranje u drugoj zemlji nudi mnogo aktivnosti i interesa koje možda nikada ne biste otkrili da ste ostali kod kuće. Možda ćete otkriti neotkriveni talenat za planinarenje, sportove na vodi, skijanje na snegu, golf i razne druge sportove. Imaćete priliku da otkrijete druge, uzbudljive oblike zabave, filmove, ples, klubove, koncerte i slične aktivnosti. Dok studirate u inostranstvu, pohađate školu sa učenicima iz zemlje domaćina, i to vam daje priliku da zaista upoznate i stvorite trajne veze sa svojim kolegama. Osim ličnih odnosa, ovi prijatelji mogu biti važni za poslovno umrežavanje na kasnijem životnom putu.

Studenti koji studiraju u inostranstvu pokazuju raznolikost, ne plaše se novih izazova ili stavljanja u nepredvidive situacije. Ono što je najvažnije, studenti koji su studirali u inostranstvu pokazuju koliko su posvećeni svom obrazovanju i obrazovnu sposobnost da budu lideri u postdiplomskoj školi.

Besplatno studiranje u inostranstvu – grantovi

Univerziteti, države, privatne fondacije i velike kompanije spremne su da pruže finansijsku podršku stranim studentima. Ako se pitate zašto, to je veoma jednostavno, cilj je da se privuku talentovani studenti koji bi bili edukovani unutar univerziteta i kasnije obavaljali poslove na teritoriji zemlje. Finansijska podrška obično ima oblik stipendija. Postoje međunarodni grantovi, to je oblik podsticaja za mlade studente obično do 30 godina koji pokrivaju troškove od samih kurseva do prevoza i života u zemlji. Postoje i nepotpune stipendije koje takođe pokrivaju školarinu ali ostale troškove transfera, avionske karte i smeštaja uz obroke u ovom slučaju snosi student. Kontaktirajte univerzitet koji vas zanima i saznajte da li trenutno nudi stipendije, ako je to slučaj onda imate sve šanse da dobijete finansijsku podršku od univerziteta. Škola će tražiti da popunite neka dokumenta. Najvažnije je napisati dobro motivaciono pismo koje će objasniti zašto univerzitet treba da vam omogući besplatne studije. Prijavite se putem ambasade zemlje u kojoj želite da studirate. Takođe, možete učestvovati i u programu partnerstva i razmene studenata. Postoje privatne fondacije zainteresovane za razvoj i podršku u oblasti nauke i umetnosti u kojoj planirate da studirate. Pronalaženje takvih sredstava na internetu nije teško. Na njihovim web stranicama takođe postoje zahtevi za grant.

 

Izvor: Ino Edukacija