Konstantan razvoj i napredovanje tehnologije omogućava nam da neki proizvodi koji su u prošlosti bili skupi i smatrali se luksuznom, postanu dostupni i pristupačniji većem broju ljudi. Razvijanjem novih proizvoda i povećanjem sigurnosti, funkcionalnosti  i estetike istih, dolazi do smanjenja cene onih proizvoda sa nekim osnovnim funkcijama.

Iz tog razloga, IP kamere za video nadzor, koje su nekad bile odlika luksuza, sada su mnogo pristupačnije. 

Da biste odabrali tip video nadzora koji najbolje odgovara vašim potrebama, potrebno je da prethodno istražite sve opcije i saznate šta vam koja opcija pruža.

Kako bismo vam približili video nadzor i sve mogućnosti koje on pruža, u nastavku ćemo vam predstaviti najbitnije prednosti i mane ovog uređaja.

Kamere

#1 Video nadzor – pružanje mira

Pomoću pametnih telefona, laptopova ili tableta, možete posmatrati video snimke sa kamera u vašem domu gde god da se nalazite. Možete da gledate snimke u realnom vremenu ili da pristupate nekim starim snimcima.

Ukoliko ste nesigurni u ostavljanje dece kući, možete da ih posmatrate putem aplikacija i da se uverite u to šta oni rade. Samim tim, bezbrižni ste jer znate da su pod nadzorom, a isto tako, ukoliko, dođe do nekih problema ili povreda, možete da odreagujete

Upućeni ste u svako kretanje u kući, a niste kod kuće.

Ovo se ne odnosi samo na decu, možete sa ovim kamerama da posmatrate i vaše kućne ljubimce ukoliko ih ostavljate dugo u stanu. Na taj način vidite kako se ponašaju kada niste u kući. 

Mnogi odgajivači rasnih pasa kad imaju male štence, a moraju da napuste dom iz nekog razloga, odlučuju se za ove kamere. Postoje i kamere sa zvučnik, tako da, ukoliko vaš pas radi nešto što ne treba i brinete se da neće povrediti svoje štence, možete da upalite mikrofon u aplikaciji na svom telefonu i da joj se obratite kako bi se vaš pas smirio.

To nije sve. Ovaj video nadzor može i da vas upozori ukoliko je u vašem domaćinstvu došlo do nekih problema kao što su kvar, poplava, požar ili bilo koja druga nepoželjna situacija. Pomoću ovih video nadzora možete da spasite i svoj dom, ali i živote mogućih ukućana u domu i komšija. 

#2 Video nadzor – zaštita od krađe

Provalnici uglavnom posmatraju svoje mete i detaljno pristupaju aktivnostima koje su bitne pre i u toku same krađe. Sposobni su da prate i proučavaju vaše kretanje kako bi uspeli proceniti kada je pravo vreme da počine krađu.

Budite oprezni prilikom ostavljanja otvorenog prozora ukoliko idete negde van kuće, jer provalnici to primete i mogu da iskoriste to kako bi ušli u vaš dom. I vaše akcije i navike mogu da pomogne tome da efikasno izbegnete krađu. Ukoliko procene da je vaš dom pogodan za pljačkanje, mogu da čekaju i duši vremenski period na pravu priliku.

Po istraživanjima, utvrđeno je da kriminalnci do 5 puta ređe odlučuju da pljačkaju imanje ili objekat ukoliko je vidno istaknut video nadzor. 

Kamere su pogotovo pogodne tokom perioda letovanja, zimovanja, godišnjih odmora i slično, i tad se i beleži najveći broj obijanja i krađa. 

A zahvaljujući tehnologiji, mnoge video kamere imaju mogućnost automatskog obaveštavanja nadležnih organa u slučaju upada. U slučaju da se desi nešto takvo u vašem domu, video snimak može olakšati posao policiji i pružiti vam neosporive dokaze ukoliko dođe do sudskog postupka.

#3 Vrste video nadzora

Video nadzor može da ima tri vrste kamera, a to su : analogne, IP-mrežne ili HD-CVI/HD-TVI. Mi ćemo vam u nastavku reći po nešto o svakoj vrsti.

  1. Analogne kamere su najčešće korišćene kamere kada je u pitanju video nadzor. To je zbog jednostavnosti i pristupačne cene. Njihova mana jeste česta lošija rezolucija video snimka što nam ponekad ograničava mogućnosti zbog kojih smo i ugradili kamere na prvom mestu. Zbog kablova koje poseduje, važno je da ih dobro sakrijete kako ne bi provalnici moglii da ih se dočepaju i preseku ih. Možete da ih postavite unutar zidova prilikom postavljanaj video nadzor i na taj način ih osigurate.
  2. IP ili mrežne kamere su najsavremenije kamere koje putem računarske mreže vrše nadgledanje, kao i snimanje video i audio zapisa. Njihova cena je viša u odnosu na analogne i kompleksiji je sam proces podešavanja sistema, ali je zato i daleko bolja rezolucija video i audio zapisa. 
  3. Treća vrsta su HD-CVI i HD-TVI koje predstavljaju spoj analognog i mrežnog video nadzora. Njihova cena je tek nešto veća od analognih kamera, ali pružaju video snimke većeg kvaliteta. Ove kamere su odlična zamena ukoliko nemate novac za IP kamere, a analogne nemaju karakteristike da zadovolje vaše potrebe.

Potrudili smo se da vam što više približemo upotrebu video nadzora i nadamo se da smo uspeli u tome. Ali, kako biste ipak izabrali najsigurniju opciju za vas i vaš dom, naš savet jeste da se posavetujete sa nekim stručnim licem i pronađete upravo ono što odgovara vašim potrebama.

Za još korisnih i zanimljiv članaka, pratite naš portal Magazinčić.