Kada pomislite o studiranju u inostranstvu, verujem da vam Rusija nije prva na listi. Međutim, nikako je ne treba potcenjivati. Rusija se može pohvaliti za širokim spektrom međunarodnih univerziteta, dostupnih za ljude širom sveta.

Ukoliko ne možete da zamislite šta bi vas tamo čekalo, mi ćemo vam dočarati zašto je ovo dobra studijska destinacija ako imate dobro znanje iz ruskog jezika. 

Kakav je obrazovni sistem u Rusiji

Ruski univerziteti međunarodnim studentima mogu pružiti fantastične kvalifikacije usled dobro uspostavljenog obrazovnog sistema. Treba imati na umu da je u Rusiji mnogo veća stopa pismenosti nego u Srbiji i mnogim zemljava Evrope. Akademska godina ima dva semestra, a predavanja bivaju pre svega na ruskom, engleskom i nemačkom jeziku. Po kvalitetu posebno se ističu univerziteti u Moskvi, Sankt Peterburgu i Kemerovu.  Tamo je moguće steći obrazovanje u 4 nivoa, od visokog pa sve do doktorskog. Ono što vas može iznenaditi jesu mogućnosti koje se nude – posvećenost inovacijama, bolonjski proces, relativno niski troškovi studiranja i stipendije. Ruska vlada dodeljuje često međunarodne stipendije koje podrazumevaju plaćenu školarinu, besplatan smeštaj i određenu novčanu naknadu za život u Rusiji. Svako ko je ima značajna dostignuća u školi i dobar prosek, može se nadati međunarodnoj saradnji i upisu na prestižne fakultete, poput prava, inženjerstva, hemije, informatike, tehnologije, životne sredine, umetnosti i drugih. 

Da li ste znali da u Rusiji možete uporedo da studirate i radite

Rusija je zemlja interesantne arhitekture, religioznosti, dobrog noćnog života i jedinstvenih ljudi. Dobra stvar je da osim što u Rusiji možete studirati, ne morate biti u strahu da će vlasti preduzeti disciplinske postupke protiv vas ukoliko želite uporedo i da radite. Studentima je omogućeno da dobiju posebnu dozvolu kako bi njihov rad bio legalan i profesionalan, a iskustvo što bolje. Međutim, potrebno je da univerzitet poseduje državnu akreditaciju.  Da bi dozvola za rad bila važeća – student mora pronaći posao u istog gradu u kojem se nalazi univerzitet na kojem studira. I to će važiti tačno godinu dana, sa mogućnosti produžetka. No, šta je sve potrebno za studiranje i rad u Rusiji i ko u tome može pomoći?

Sudski tumač za ruski jezik – kao pomoć pri lakom dobijanju dozvola

Međunarodni studenti moraju pribaviti niz potrebne dokumentacije kako bi mogli dobiti radnu dozvolu. Reč je o pasošu, uplati određene takse, medicinskoj potvrdi da ne boluje od nekakvih zaraznih bolesti poput HIV-a, migracionoj kartici i ugovoru o radu. A pre svega toga, potrebno je imati studenstku vizu. Proces dobijanja vize obuhvata obrasce za prijavu, pismo Ministarstvu spoljnjih poslova, sertifikate, potvrde o uplati školarine, lične fotografije, izjave. Sva ta dokumentacija treba biti dostavljeni upravi koja se bavi migracionim pitanjima, a nakon toga sledi registracija u ambasadi. Bez sudskog tumača za ruski jezik dozvolu je gotovo nemoguće dobiti, a rad bez dozvole preti suočavanju sa novčanim kaznama, deportovanjem i slično. Sudski tumač za ruski jezik ima bitan cilj – a to je da svu potrebnu dokumentaciju pravilno prevede na ruski jezik, a ono što je potrebno overi pečatom.  Odštampani i overeni dokumenti, a pritom profesionalno prevedeni – sigurno neće biti vraćeni. Imaćete mogućnost da steknete dobro obrazovanje i dobro radno iskustvo.