Ukoliko prođemo kroz sve gedžete koji se danas mogu nabavitti za jedan auto, bilo bi ih zaista mnogo i svakom bismo našli namenu, potrebu da ga posedujete i koristite. Međutim, nisu svi oni neophodni, već se oslanjaju na vaše želje i individualne potrebe. Jedan među svim tim gedžetima je, pak, vrlo koristan, potreban i može se reći čak neophodan svakom vozaču, a to je auto kamera.

Zašto su baš auto kamere potrebne? Iako vidimo da se sve više koriste na pogrešan način, kako bi se snimila dešavanja u kolima, kamere za auto su ipak potrebnije da se utiče na kvalitet vožnje i na njenu bezbednost, jer one sa sigurnošću obezbeđuju saobraćaj na više načina.

Kako kamere za auto utiču na bezbednost

Najpre, krenimo od onog najjednostavnijeg, a to je, da ukoliko imate kameru i ekran putem kojeg možete da pratite šta se to sve dešava oko vašeg automobila i na putu, jasno je da će vam pomoći prilikom parkiranja, isparkiravanja, što je posebno potrebno kada je mesto za parking manje ili se oko vas nalazi veliki broj automobila. Međutim, ono u čemu se ogleda najveća bezbednost kamere za auto, jeste samo učestvovanje u saobraćaju, odnosno, vožnja na putu. Budući da beleži sve kuda prolazite automobilom, auto kamera može usled mogućih nezgoda, nekih saobraćajnih nesreća, poslužiti kao savršeni dokaz na sudu kako bi se dokazalo čija je krivica i kako se sve dogodilo. Iako nije snimak kamere za auto glavni dokaz, on se može uzeti kao validan, što je u stvari najvažnije. Osim toga, prikazujući vam dešavanja u okolini tokom vožnja, kamera za auto vam može pomoći da na vreme uvidite i predvidite situaciju i da na vreme reagujete, kako biste nešto loše izbegli.

Kakvu auto kameru izabrati?

Postoji veliki broj kamera za auto na tržištu, od nekih najjeftinijih, do prilično skupih. Cena auto kamera ide, verovali ili ne, od jedne, pa do nekoliko hiljada dinara, kada su u pitanju one koje su pristupačne, a opet efikasne, dok neke imaju i od desetinu i više hiljada dinara. Cena auto kamera zavisi od same konfiguracije. Što je veća rezolucija snimka koji pravi, kao i mogućnost što veće ugradnje memorije kroz SD karticu, to će kamere za auto biti skuplje. Međutim, dobra rezolucija je nešto šta bi trebalo uvek da se prvo traži, kako bi snimci uvek bili jasni i čisti, da se na njima mogu prepoznati oznake automobila, tablice, pa čak i likovi učesnika u saobraćaju.

Pored toga, postoje još neke karakteristike auto kamera koje su poželjne da i vaša kamera poseduje. Kako se često vozi noću, potrebno je da kamere za auto imaju mogućnost jasnog pravljenja snimaka čak i u uslovima smanjene vidljivosti, jer nisu svi putevi osvetljeni dobro, a mnogi su i dalje potpuno neosvetljeni. Pored toga, kamere za auto imaju mogućnost da snimaju i neprekidno, tako što samostalno oslobađaju memoriju brišući najstarije snimke, što je opcija koja je uvek dobro došla. Ukoliko kamera nema tu mogućnost, onda će prestati da snima kada memorija bude popunjena, pa u slučaju neke nezgode nećete imati snimke koji su potrebni, a brisanje memorije u toku vožnje nije nikako preporučljivo budući da u velikom procentu smanjuje koncentraciju i pažnju na saobraćaj.