Ambijent spavaće sobe je vrlo privatan i intiman, predviđen za svaki sat odmora, relaksacije i opuštanja misli nakon napornog radnog dana. Da bi san bio bez briga i prekida, komfor potpun i telo izolovano od stresa, važnu podršku daje odabrani model posteljine za bračni krevet.

Iako to možda deluje čudno na prvi pogled, ali posteljina može u velikoj meri uticati na stepen opuštanja, odmora i rasterećenja, samim tim što „krasi“ i daje funkcionalnost svakom bračnom krevetu. Zbog toga, odličan sastav posteljine za bračni krevet može biti izvor pozitivne energije, bitan element kvalitetnog odmora i mirnog sna, pa je neophodno posvetiti značajno vreme za pronalazak najboljeg modela, bez štednje i odlaganja kupovine.

Nežna prema koži i kao stvorena za relaksaciju koja traje

Posteljine za bračni krevet obuhvataju setove koji se sastoje iz jastučnica, navlaka za jorgane, čaršava i uz to dodatno nekada i dekorativnih jastučića. Vrsta materijala izrade najbolje posteljine podrazumeva prirodnu teksturu i sastav koji karakteriše jednostavnost održavanja uz mašinsko pranje.

Da bi posteljina bila nežna prema koži, preporučuje se kupovina 100% organskog pamuka, ili varijante sa dodatkom viskoze, svile, lana i srodnih tkanina. Prirodni materijali su jednostavni za održavanje i nakon više pranja ne menjaju svoj prvobitni izgled, svojstva i strukturu.

Mladi posebno obožavaju satenske posteljine za bračni krevet, ali favoriti mogu biti i od poliestera. Svaka varijanta ima svoje prednosti, posebno u pogledu dugovečnosti i odsustva promena dimenzija i sastava tokom vremena, zbog čega je i sam odabir lakši. Takođe, mekoća posteljine posmatra se i u kombinaciji sa udobnošću kreveta, što sveukupno treba da rezultira osećajem nežnosti i komfora u svakom trenutku.

Raznovrsnost dimenzija za svaki tip bračnog kreveta

Odabir najbolje posteljine za bračni krevet podrazumeva i razmatranje dimenzija koje će se skladno „uklopiti“ sa veličinom dušeka, odnosno dužinom i širinom prostora za spavanje. Kako je danas moguće pronaći više tipova bračnog kreveta, kao što su standardni, ekstra dugačak, „double“ model, „king size“ i mnogi drugi, najbolji tip posteljine će se razlikovati u zavisnosti od dimenzija dušeka.

U tom smislu, dostupne su dimenzije posteljine za bračni krevet od 140×200 do 200×240 centimetara za jorgansku navlaku, dok su jastučnice najčešće standardnih dimenzija 70×80 centimetara. Pored toga, čaršav može biti sa ili bez lastiša ili gumice, kada se dimenzije kreću od 140×200, pa sve do 240×260 centimetara.

Određeni proizvođači mogu realizovati i uslugu izrade idealne posteljine za svaki tip kreveta po konkretnim dimenzijama, čak i kada nisu standardne varijatne u pitanju. Danas su posebno popularni „džinovski“ dušeci, koje karakteriše izuzetna visina, zbog čega klasična posteljina može da bude neodgovarajuća i tada se bira varijanta izrade prema potrebnim dimenzijama koje naručuje kupac.

Setovi posteljine za bračni krevet upravo imaju različite cenovne rangove u zavisnosti da li je u pitanju standardni odabir, specijalne dimenzije po porudžbini i druge dodatne usluge.

Posteljine za bračni krevet važan su deo komfora i odmora u spavaćoj sobi i u tom smislu značajno mesto ima kupovina proverenih i najboljih materijala u odgovarajućim dimenzijama. Kako bi setovi posteljine bili upotrebljivi dugi niz godina, potrebno je realizovati izbor potpuno odgovarajućih dimenzija, kao i aktivnoodržavanje u skladu sa deklaracijom.