Da li možete, u ovom trenutku, da se setite kada ste iz porodilišta doneli malo, sićušno stvorenje, koje je više izgledalo kao živa lutka nego kao buduće ljudsko biće? Ako je tako, ne zameramo vam, jer bebe koje su skoro stigle do svog prvog rođendana, imale su veoma brz rast i razvoj. 

Šta sve mogu bebe od 11 meseci 

Roditelji često prate fizičke sposobnosti deteta i po tome pokušavaju da odrede koliko je inteligentna njihova beba. Ovo nije sasvim ispravan stav, jer to kako beba pokreće svoje telo, ipak nije znak intelektualnih sposobnosti. Primera radi, tek kada dete stigne do predškolskog uzrasta, tada ćete moći sa sigurnošću da tvrdite da li je desnoruko ili levoruko.

Kod beba od 11 meseci, posebno je zanimljivo što su jako radoznale ali i oprezne. Kako to zaključujemo? Pre svega, one pokazuju visok stepen privrženosti prema ljudima koji ih neguju – mama, tata, baka, deka, tetka, brat, sestra…, dok su prema ostalim ljudima suzdržane, do te mere da se čak osećaju ugrožene. Zbog ovoga se savetuje da ne primoravate bebu na silu da se oslobodi tog straha, već sve treba da se radi postepeno. 

Radoznalost beba od jedanaest meseci se ogleda i u tome što ih zanima šta se sve to nalazi u vašem domaćinstvu, kao i šta ste novo uneli u taj prostor. Primera radi, ako donesete novu igračku, ona će proći kroz bebinu rigoroznu kontrolu, ali će beba isto tako biti jako zainteresovana zbog čega su grisine baš iste debljine kao i otvor na utičnici, pa će probati to tamo da ubace – zar nije logično da baš tako treba? :)

 

Kuda ide ta radoznalost?

Želimo da vam skrenemo pažnju da bebu sve interesuje, a posebno neke opasne stvarčice, tako da na vreme sve to treba obezbediti na adekvatan način.

Postoji mišljenje da, u ovom periodu, beba treba polako da prestaje da sisa. Međutim, nemojte to naglo prekidati, sve dok ste vi srećni isto koliko i vaše dete.

U uzrastu od jedanaest meseci, bebe obožavaju da se igraju na podu. Zbog toga podove održavajte blistavo čistim, a pranje ruku pre svakog jela je navika koja se sada postavlja i ostaje za ceo život. Ono što je korisno da znate, to je da prenos klica pokušate da svedete na minimum. Primera radi, izbegavajte da ljubite bebu u usta, jer se bakterije odraslih razlikuju od bebinih, a takođe, nemojte pušiti u blizini bebice, pošto ona tada biva pod povećanim rizikom od dobijanja astme, infekcije disajnih organa i uha, kao i raznih prehlada. 

 

Dopustite bebi da istražuje

Ipak, najzanimljivije od svega, jeste posmatrati kako beba od 11 meseci znatiželjno istražuje svet. I to i dalje od kućnog praga i samo se povremeno okrene da dobije vaš pogled ohrabrenja. Zatim sigurno nastavlja dalje, ohrabrena, do nove potrebe da taj osećaj sigurnosti dopuni. Pomozite svojoj deci da se osećaju sigurno i bezbedno, i nemojte da mislite da ćete nežnim rečima ili maženjem učiniti svoje dete razmaženim. 

Prihvatite da ste vi glavni oslonac da vaša beba stekne samopouzdanje da istražuje svet oko sebe, i da ćete uvek biti baza kojoj će se vraćati, te pospešujte ove osobine, jer one vode ka izgradnji zdrave ličnosti.