Krevet na kojem spavamo je važno mesto u našem domu iz više razloga. Kvalitet sna utiče na celokupno funkcionisanje organizma i čoveka generalno gledano. Poremećaj sna može dovesti do razvoja nekih simptoma i bolesti.

A na kvalitet sna direktan uticaj ima posteljina i prekrivači za krevet koje koristimo. Zato je važno da pravimo pametan izbor. Treba razmišljati o modelima, bojama, materijalu od kojeg su napravljeni ali i o adekvatnom održavanju.

ADEKVATAN IZBOR VELIČINE I BOJE JE PRESUDAN

Danas je dostupno mnoštvo modela kada su prekrivači za krevet u pitanju i mogu se kupovati na više različitih lokacija ili putem online shop-ova. Pri kupovini važno je obratiti posebnu pažnju na veličinu kreveta jer od njega zavisi i izbor veličine prekrivača za krevet. U tome vam mogu pomoći i prodavci ili sami to možete izračunati. Velika je razlika da se li se radi o jednopersonskim modelima ili dvopersonskim.

Osim različite veličine, razlikuju se i mnoge boje i dezeni koji su dostupni na tržištu. Ovaj izbor naravno zavisi pretežno od pojedinačnog stila i uređenja i stila koje neko neguje, ali može zavisiti i od celokupnog enterijera sobe. Ono što je nepisano pravilo i nešto što skoro svi znaju jeste da boje u spavaćoj sobi treba da izazivaju zadovoljstvo i da razvesele sve koji u njoj borave.

Zato je najbolje da birate ono što vama kao kupcu najviše prija i ono što se uklapa u vaše kriterijume odabira i kupovine. Ali da se ujedno uklapa i u budžetska sredstva.

Danas su dostupni i dvostrani prekrivači za krevet koji imaju različite boje sa obe strane.

MOŽE BITI IDEALAN DEKORATIVNI ELEMENT

Svaki detalj u sobi ili bilo kojoj drugoj prostorji u kući daje svoj pečat prostoru i na poseban način stavlja akcenat na uređenje unutrašnjeg prostora. Jedna od takvih stvari u spavaćoj sobi mogu da budu i prekrivači za krevet koji nude mogućnost za vizuelnu manipulaciju prostorom.

U dirketnoj vezi sa dekorativnim momentom je i izbor boje gde se preporučuju da za manje prostore birate jednobojne prekrivače za krevet, pastelnih i neutralnijih boja. Dok za veće prostore gde je prisutana jednostavna kombinacija nameštaja i dekoracije, možete birati i vedrije boje i razne dezene.

Za dečije sobe mogu se naći dečiji modeli koji će upotpuniti stil i doživljaj u njihovoj sobi, a mališane će posebno oduševiti.

OBRATITE PAŽNJU NA MATERIJAL OD KOJEG SU NAPRAVLJENJI

Kao i kod odabira kompletne posteljine za krevet, tako i kod  izbora prekrivača za krevet je poželjno birati one koji su napravljeni od prirodnih materijala. Oni najbolje prijaju koži, najkvalitetniji su i nude dobru podlogu za kvalitetan, prijatan i miran san. Tu pre svega spadaju pamuk i svila. Pamuk nudi mekoću, nežan dodir koji prija koži i laki su za održavanje, dok sa druge strane svila nudi izuzetnu glatkoću i bogati sjaj. Još jedan razlog za odabir pririodnih materijala jeste ekološka prihvatljivost i zagarantovana dugotrajnost.

Jeftinije verzije prekrivača za krevet napravljene su od sintetičkih materijala koji su podložniji habanju i kratkom veku trajanja. Oni manje odgovaraju ljudskoj koži jer onemogućavaju adekvatno disanje kože i akumuliraju statički elektricitet.