Sve što je vezano za novorođenče – počev od spavanja, ishrane, presvlačenja i kupanja – podjednako je važno. Neiskusnim roditeljima koji se po prvi put nalaze u ovoj ulozi svaka informacija koju dobiju čini se korisnom. Ali treba napraviti neku selekciju u tome što je primenjivo, a šta ne, što morate priznati nije uvek lak zadatak. 

Jedna od stvari sa kojom se susreću roditelji i jednog deteta i više njih upravo je pitanje koje se odnosi na to kako se pravilno peru njihove stvari i koji je najblji način za održavanje istih. Ovo je pogotovo značajno pitanje za one porodice sa novorođenčetom jer su upravo oni najpodložniji alergijskim reakcijama i iritacijama koje mogu nastati usled neadekvatnog odnosa perma ovom pitanju. 

Na šta treba obratiti pažnju u tom segmetnu i šta je zaista bitno?

Adektan izbor praška za veš za bebe je veoma važan zbog njene osetljive kože

Preparati koje koristimo za pranje, odnosno prašak za veš za bebe i upotreba omekšivača igraju ključnu ulogu u nezi osetljive i nežne kože. Dermatološki testirani i proizvodi preporučeni od strane svetskih i evropskih releventnih institucija treba da imaju prednost u kupovini i odabiru praška za veš za bebe i ostalih preparata iz tog spektra. Potrudite se da odabir praška za veš za bebe bude zaista najbolji izbor koji pravite, da ne sadrži potencijalne alergene niti suviše jake formule. Čak i ako se desi da mislite da ste napravili dobar izbor praška za veš za bebe, ipak nakon prvog pranja proverite stanje kože kod vaših mališana. 

Na nešem tržištu dostupno je mnogo proizvoda različitih proizvođača praška za veš za bebe i sigurno možete naći onaj koji vama najviše odgovara i stvarima kojima se rukovodite. 

Preporučuje se da perete odvojeno stvari odraslih i vaših najmlađih

Miris kože novorođenčeta mnogi smatraju najčudesnijim i najlepšim mirisom na svetu. Osim što nas taj miris podseća na nežnost i nešto lepo, potrebno je uložiti trud da se sačuva od svih alergena i drugih štetnih spoljnih uticaja. Do toga može doći ukoliko sve stvari perete zajedno, bez da odvajate garderobu odraslih od one koju koriste mališani. 

Iako nekada jeste izazovno kada se nakupi dosta bebećih stvari koje vrlo često menjamo, ipak je preporuka da ih ne mešate sa vašim stvarima. Odeća odraslih može sadržati i neke vrste patogenih bakterija koje se nađu tu jer vreme provodimo i van kuće, a mogu biti veoma opasni za naše mališane. 

Korisna informacija može biti ta da stručnjaci veoma često preporučuju čak da se garderoba odraslih pere praškom za veš za bebe koji može imati samo dobre efekte. 

Pranje i održavanje utiče i na dugotrajnost stvari

Pored ključne stavke oko pranja stvari, a koja se tiče smanjivanja alergijskih reakcija na minimum važno je i kako ih peremo zbog njihove održivosti. To znači da je važno da bude dobro oprane, te da ih sredstva koje koristimo čine mekim i da im čuvaju boje. Pri tome je takođe jednako bitno kako i čime tretiramo fleke koje su vrlo česta pojava na bebećoj odeći. 

Jaka upotreba hemikalija i veštačkih sredstava može biti jednako štetna kao i upotreba neprilagođenih sredstava za pranje. Valja napomenuti koliko je značajno da se svaki novi odevni predmet, pamučne pelene i plišane igračke operu pre prve upotrebe. Većinu stvari treba i peglati redovno.