Na obradivim zemljištima širom Srbije poljoprivrednici uzgajaju žitarice, leguminoze i krmno bilje, koje može imati višestruku namenu. Ako razmišljate o mogućnosti da proširite posao i iskoristite plodove svog rada u vlastitoj režiji, proizvodnja i pakovanje stočne hrane moglo bi biti rešenje. Na tržištu stočne hrane vlada konstanta potražnja za kvalitetnim proizvodima, a vi već imate sve potrebne sirovine. Uz mala finansijska ulaganja u opremu za rad možete razviti profitabilan biznis.

Kako se proizvodi stočna hrana?

Za proizvodnju stočne hrane, pored sirovina, biće vam potrebna oprema za rad – postrojenja za preradu i pakovanje. Neophodne su vam sledeće mašine:

  • Mlin za pelet
  • Drobilica zrna
  • Presa za ceđenje ulja
  • Sušara
  • Mašina koja usitnjava seno
  • Mašina za pakovanje u džakove – pakerica

Proizvodni tok

Svaka od opisanih mašina ima svoju ulogu u proizvodnom toku. 

Sirovine se pripremaju za proizvodnju – trava, detelina i žitarice se suše kako bi dostigle željeni stepen vlage. Ukoliko nisu dovoljno dobro osušene mogu se ubuđati, a tada postaju beskorisne. Nakon sušenja u sušilici usitnjavaju se u mašinama za usitnjavanje i drobilicama. Na taj način se dobija biljno brašno. Suncoktet se cedi u presi za ceđenje ulja, nakon čega se izdvaja ulje i čvrsti ostatak, koji se dodaje stočnoj hrani. 

Kada su svi sastojci pripremljeni stavljaju se u mlin za pelet koji daje prepoznatljiv finalni proizvod – granuliranu stočnu hranu. Kako bi očuvala kvalitet u dugom vremenskom periodu granulirana stočna hrana se pakuje uz pomoć pakerice, specijalne mašine namenjene industrijskom pakovanju. 

Pakovanje stočne hrane

Pakovanje stočne hrane je finalni korak u proizvodnji koji omogućava da se hrana skladišti bez gubitaka. Gotov proizvod  se pakuje u vreće uz pomoć pakerice, mašine koja automatski vrši proces uvrećavanja. Za pakovanje stočne hrane obično se koriste vreće od 25 do 50 kg. Pakerice mogu pakovati proizvod u vreće od poliuretana, papira i jute. Vreće se zatim prošivaju čvrstim industrijskim koncem koji garantuje kvalitetno zatvaranje i bezbedan transport robe.

Ulaganje u kupovinu pakerice omogućava vam da ceo proizvodni proces završite na sopstvenom poljoprivrednom gazdinstvu, bez plaćanja uslužnih delatnika da deo posla urade za vas. Štaviše, vi uslugu pakovanja možete ponuditi drugim poljoprivrednicima i na taj način u kratkom vremenskom roku vratiti uloženi novac.

Koju pakericu kupiti za pakovanje stočne hrane?

Na tržištu postoji veliki broj pakerica, a razlikuju se u pogledu vrste robe koju pakuju, kao i tehničkih performansi. Na domaćem tržištu Mirić servis se izdvojio kao lider u prodajnoj ponudi i servisiranju mašina za pakovanje u vreće. Stručnjaci iz ovog servisa za pakovanje stočne hrane preporučuju sisteme za pakovanje u otvorene vreće Bruto i Mono neto.

  • Pakerice Bruto predviđena je za pakovanje zrnastih, sitno zrnastih i praškastih proizvoda. Može napuniti do 200 vreća na sat, automatski vrši proces uvrećavanja. Automatska korektivna vaga kombinovana sa dozirnim sistemom omogućava precizno punjenje u opsegu od 5 do 50kg. Pakerice Bruto pogodne su za pakovanje u papirne, polipropilenske ili polietilenske vreće.
  • Pakerice Mono neto je takođe predviđena za pakovanje zrnastih i praškastih proizvoda. Ima iste karakteristike kao i Bruto model, s razlikom što se merenje vrši u mernoj kofici, a zatim se vreća puni unapred odmerenom količinom proizvoda. Pogodna je za pakovanje u papirne, polipropilenske i polietilenske vreće.

Proizvodnja i pakovanje stočne hrane je perspektivan biznis. Naravno, kao i kod svakog drugog posla, biće vam potrebna početna ulaganja u opremu, ali ova ulaganja se isplate. Potražnja za kvalitetnom stočnom hranom ne jenjava, a pored ponude domaćem tržištu, možete je ponuditi i u izvozu, naročito ako je spravljate od organskih sirovina.

Kako da se vaš proizvod razlikuje od svih ostalih na tržištu?

Stočna hrana se koristi za ishranu sitne i krupne stoke, a svaka od njih ima različite potrebe u pogledu hranljivih elemenata, kako bi ostvarila maksimalan rast i razvoj. Kvalitetna stočna hrana pruža upravo to – pozitivnu stopu rasta stoke, srazmernu utrošenoj količini hrane.

U osnovi vašeg proizvoda biće zrno – kukuruza ili drugih žitarica. Zrno obiluje proteinima, ali sami proteini bez vlakana nisu dovoljni, jer su vlakna esencijalna za digestivni sistem stoke. Vlakna ćete dodati obogaćivanjem smeše biljnim brašnom i usitnjenim senom. Sve ove sirovine su jeftine i verovatno ih već proizvodite sami na vašem gazdinstvu. To znači da ćete moći da formirate konkurentne cene, koje su bitne za vaš proboj na tržištu.

Pored povoljne cene, izdvojićete se i kvalitetom proizvoda. Većina komercijalne stočne hrane sačinjena je većinski od zrna, zato iskoristite prednost i obogatite vaš proizvod sa što više vlakana. Vlakna u dodiru sa vodom povećavaju zapreminu, a životinjama povećavaju apetit, ubrzavaju metabolizam i doprinose bržem rastu.

Da li za stočnom hranom postoji potražnja?

Da, potražnja postoji tokom cele godine, a kako biste ostvarili maksimalni profit razmišljajte i o plasiranju proizvoda. Ne morate se ograničavati samo na poljoprivredne apoteke – ponudite vaš proizvod i u sopstvenoj online prodavnici, naročito ako već imate sopstveni websajt.

Potražnja za stočnom hranom nije sezonska – stoka mora da jede dobro izbalansiranu hranu cele godine, čak i kada izlazi na ispašu. Neophodna je životinjama od najranijeg uzrasta, bilo da se uzgaja za tov ili razmnožavanje. Kupuju je svi – i farme životinja i poljoprivredna domaćinstva koja gaje stoku. Privatna gazdinstva kupuju stočnu hranu u džakovima od 10, 25 ili 50 kg, dok farme naručuju na tone proizvoda. 

Uprkos širokom asortimanu ponude, stočna hrana sa kvalitetnim sastavom je deficitarna. Ako napravite proizvod koji se kvalitetom izdvaja od postojeće ponude, na tragu ste uspeha. Upakujte ga u vreću koja će bojama ili logotipom privući pažnju vaših budućih klijenata i ubirajte plodove svog rada – a sigurno će se isplatiti!