Za većinu ljudi postoje dva razloga za pravljenje sopstvene stočne hrane: mnogo je jeftinije nego kupovina komercijalnih smeša, i mogu da se kontrolišu kvalitet i sastojci. 

 

Iako su ova dva razloga fantastična, postoji još jedan razlog a to je da ako želite da budete samodovoljni, neophodno je da proizvodite sopstvenu stočnu hranu jer dok je kupujete od drugih, niste potpuno nezavisni ili održivi.

 

Oslanjate se na spoljne izvore za nabavku, proizvodnju i pakovanje stočne hrane koji možda nisu uvek dostupni i podložni ste cenama koje naplaćuju za održavanje vašeg načina života.

 

Na sreću, nije toliko teško napraviti vlastite smeše, posebno ako se opredelite da sami proizvodite pelet za ishranu stoke

Šta je pelet za ishranu stoke?

Pelet za ishranu stoke predstavlja kombinovanu životinjsku hranu, sačinjenu od raznovrsnih sirovina i posebno formulisanu da zadovolji potrebe različitih vsta stoke u pogledu njihove veličine, starosti, rasta itd.

 

Za proizvođače, način izrade peleta za ishranu stoke zavisi od dostupnosti sirovina za hranu. Da bi se obogatila nutritivna vrednost peleta, mikronutrijenti poput vitamina, kobalta, mangana, selena i joda mogu se integrirati u recepturu hrane.

 

Ovaj pristup ne samo da čuva karakteristike komponenti nepromenjenim, već smanjuje i gubitak hrane i razdvajanje nutritivnih elemenata. Pored toga, pelet je lako svarljiv i prijatnog ukusa. 

 

Njegova dodatna prednost leži u tome što pruža praktičnost u skladištenju. Iz ovih razloga, pelet je široko prihvaćen i koristi se na mnogim farmama mleka.

Optimizacija proizvodnje mleka kroz upotrebu peletirane hrane

Krave su uzgajane tako da mogu da proizvedu velike količine mleka, koje je osnovna sirovina za proizvodnju mlečnih proizvoda. To znači da hrana bogata kalcijumom, fosforom, proteinima i energijom pomaže u proizvodnji visokokvalitetnog mleka i održava krave zdravim.

 

Međutim, tradicionalna hrana nije mogla da zadovolji zahteve za ishranu. Kao zdravija i nutritivnija opcija za ishranu, peletirana hrana postepeno zamenjuje tradicionalne pašnjake.

 

Ona se može dozirati kroz naučno razvijenu formulaciju stočne hrane koja najbolje zadovoljava potrebe mlečnih krava tokom proizvodnje mleka.

 

Koristeći peletiranu hranu, stočari koji se bave mlečnim proizvodima mogu optimizovati proizvodnju mleka kako bi održali željeni nivo profitabilnosti!

Koji su osnovni sastojci peleta za ishranu stoke?

Kada govorimo o sirovinama za pravljenje sopstvene stočne hrane, ističe se nekoliko osnovnih komponenti:

  • Žitarice: Ovde se ubrajaju kukuruz, ječam, ovas, pšenica, tritikale, raž i sirak, koji predstavljaju osnovni izvor energije u stočnoj hrani.
  • Seme iz uljanih useva: U ovu kategoriju spadaju soja, lan i suncokret, koji su poznati po visokom sadržaju proteina i masti, te po energetskoj vrednosti.
  • Seme mahunarki: Fava pasulj, pasulj “poljak” i proteinski grašak su takođe bogati proteinima i često se koriste kao alternativa soji.
  • Krmno bilje: Ovde se koriste brašna dozvoljenih krmnih esencija, koja mogu obogatiti hranu različitim nutrijentima.
 • Suva repina pulpa: Kao nusproizvod proizvodnje šećera, suva repina pulpa je odličan izvor vlakana i energije.

 

Svaka od ovih komponenti ima svoju ulogu u obezbeđivanju balansirane ishrane za stoku, doprinoseći različitim aspektima njihovog zdravlja i produktivnosti.

Dodaci ishrani

Pored toga, mogu se koristiti određene supstance kao dodaci u peletu za ishranu stoke kako bi se poboljšao njihov ukus i nutritivna vrednost:

 

 • Rogač: Može se dodati do maksimalno 3% u pelet. Rogač je poznat po svojoj prirodnoj slatkoći i često se koristi kao zaslađivač u stočnoj hrani.
 • Melasa: Takođe se može koristiti u količini do 3%. Melasa, kao gust i sladak sirup, poboljšava ukus hrane i pruža dodatnu energetsku vrednost.

 

Treba napomenuti da postoji specifično ograničenje u ishrani za određene kategorije stoke: za životinje u laktaciji, suve životinje i junice koje su trudne šest meseci, preporučuje se maksimalna dnevna količina peleta od 2 kg po jedinki.

 

Ovo ograničenje je postavljeno kako bi se osigurala optimalna ishrana i sprečili potencijalni problemi sa varenjem ili drugi zdravstveni problemi.

Šta je potrebno za proizvodnju sopstvene stočne hrane?

Proces pravljenja peleta za ishranu stoke uključuje nekoliko opštih koraka: drobljenje, mešanje, peletiranje, hlađenje i pakovanje.

 

Svaki korak je ključan za proizvodnju kvalitetnog peleta koji je nutritivno izbalansiran i prilagođen potrebama stoke.

 

Oprema potrebna za proizvodnju sopstvene stočne hrane obuhvata različite mašine i uređaje koje su neizostavne za celokupan proces:

 

 1. Rezervoar za skladištenje sirovina: Ovaj rezervoar služi za čuvanje svih sirovina koje će se koristiti u proizvodnji peleta. Obezbeđuje da sve sirovine budu na jednom mestu i lako dostupne tokom procesa.
 2. Mlin za hranu: Ovaj mlin koristi se za mlevenje sirovina u prah. Preciznim mlevenjem se osigurava da su sve komponente dobro izmešane i da pelet bude ujednačenog kvaliteta.
 3. Mešač peleta: Nakon mlevenja, sirovine se prenose u mešač gde se kombinuju u homogenu smesu i da svaki pelet sadrži sve potrebne nutrijente.
 4. Peletirka: Ovo je glavna mašina koja pretvara smesu u čvrst pelet. Postoje različiti modeli peletirki, uključujući one sa ravnom matricom za manje proizvodne kapacitete i one sa prstenastom matricom za veće proizvodne kapacitete.
 5. Hladnjak za pelete: Nakon što se formira, pelet je još uvek topao i vlažn. Hladnjak se koristi za njegovo hlađenje i smanjenje vlažnosti, čime se produžava rok trajanja.
 6. Mašina za sortiranje i ocenjivanje peleta: Ova mašina odstranjuje sve nepravilne pelete i osigurava da su svi cilindri ujednačene veličine i kvaliteta.
 7. Mašina za vaganje i pakovanje peleta: Nakon što su peleti ohlađeni i sortirani, oni se pakuju u vreće ili druge kontejnere za skladištenje ili prodaju.

Stočna hrana u obliku peleta: Zaključak

Pružanje optimalne ishrane vašoj stoci kroz proizvodnju sopstvenog peleta nije samo ekonomska odluka.

 

To je strateški korak ka održivoj i samodovoljnoj farmi, gde imate potpunu kontrolu nad svakim aspektom ishrane vaše stoke.

 

Kroz kombinaciju osnovnih sastojaka – žitarica, semena uljanih useva, mahunarki, i specifičnih dodataka kao što su rogač i melasa, kreirate nutritivno bogate i ukusne pelete.

 

Iako proces proizvodnje može delovati kao komplikovana priča sa svim tim fazama – od drobljenja i mešanja, pa sve do peletiranja, hlađenja i pakovanja, sa pravom opremom, on postaje efikasna i glatka operacija.

 

Sopstvena proizvodnja hrane za stoku ne samo da vam omogućava da imate potpunu kontrolu nad ishranom vaše stoke, već predstavlja i korak ka potpunoj samodovoljnosti, obezbeđujući dosledan kvalitet i stabilnost u svakom segmentu vaše proizvodnje.