U poslednje vreme dizajneri se sve češće sreću sa konceptom otvorenog prostora, gde projektanti spajaju kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu u jednu veliku zajedničku prostoriju. Mnogi dizajneri vole taj koncept, pogotovo što na taj način imaju priliku da kombinuju različite elemente, uključujući i zavese.

Praktične zebra zavese su jedno od najboljih rešenja za kontrolu dnevne svetlosti u stanu ili kući. Izrađuju se od posebnih materijala sa različitim nivoom propusta dnevne svetlosti koja se kontroliše uz pomoć samog mehanizma zavese.

Zebra zavese u kuhinji 

Kuhinje i trpezarije predstavljaju prostor u kojima porodice provode puno vremena, pa je samim tim nekako logično da one budu najmodernije opremljene i uređene sa ukusom. Da bi se to postiglo nije potrebno mnogo novca, dovoljna je jednostavna zamena zavesa pa da vaša kuhinja izgleda novo.

Zebra zavese su jedno od najlakših i najboljih rešenja za jednostavnu modernizaciju kuhinje. Njihova ugradja je brza i jednostavna i dozvoljava montažu na plafon ili zid iznad prozora. Pored toga, njihov mehanizam i same zavese su napravljene od takvih materijala da ne upijaju kuhinjske mirise pa se lako održavaju.

Kada je u pitanju odabir boja i dezena, poslednjih godina dizajneri vole da biraju zelenu i narandžastu boju jer se one najbolje slažu uz sive, crne i bele kuhinjske elemente i kuhinja dobija moderan izgled. Takođe su popularne plava i ljubičasta boja praktičnih zebra zavesi, jer one kuhinju otvaraju i čine prostor većim nego što jeste.

Dizajnerima nije stran ni odabir bordo boje za zebra zavese, jer se ona slaže uz kuhinje u boji drveta, kao i uz saksije u kojima se nalazi začinsko bilja, ukoliko ga imate u kuhinji.

Svetle boje za praktične zebra zavese se ne preporučuju jer se smatra da one lako primaju boje od kuhinjskih isparenja a i ukoliko dođe do prskanja, fleke na takvim zavesama su lako uočljive.

Kada su u pitanju mirisi iz kuhinje, tu ne morate da brinete jer materijali koji se koriste za izradu zebra zavesa ne upijaju mirise i lako se održavaju.

Zebra zavese – odlično rešenje za dnevnu sobu

Dizajneri najviše vole dnevni boravak jer je on prostor gde mogu da eksperimentišu i da se igraju sa zavesama različitih boja i materijala. Takođe, uz zavsese vaš dom možete osvežiti i novim parketom.

Praktične zebra zavese su osmišljene tako da se lako uklapaju u svaki enterijer, a najviše im prija dnevna soba jer stvaraju atmosferu opuštenosti. Bez obzira na boju zavesa koju odabere, mehanizam je takav da se lako kontroliše količina dnevne svetlosti koja želite da uđe u dnevi boravak.

Za dnevnu sobu dizajneri najviše vole da preporuče jedno od četiri vrste platna: “blackout” platno, “screen”, klasično zebra ili dekorativno platno.

Ukoliko želite da se sakrijete od pogleda radoznalih prolaznika ili komšija, za vas su najbolje rešenje “blackout” platna. Ona se izrađuju od materijala koja omogućavaju potpuno zamračenje prostorije, te se ne morate brinuti da li će neko zadirati u vašu intimu.

Posebna tkanina se koristi za izradu zavesa sa “screen” platnom jer pored toga što štite od direktnih sunčevih zraka, ona poseduju i termoizolaciona svojstva i praktično pomažu pri uštedi energije koja se koristi za hlađenje prostorija leti.

Klasično zebra platno se koristi kada želite da stvorite dan-noć efekat jer se izrađuje od dve vrste tkanine koja različito propuštaju svetlost.

Dekorativna platna su možda i najbolje rešenje za dnevni boravak ukoliko niste sigurni kakav efekat želite da postignete. Veliki izbor boja i dizajna ovih platna će vam lako pomoći da uredite vašu dnevnu sobu kako vi želite.

Sve praktične zebra zavese se izrađuju od takvih tkanina i materijala da ne poseduju alergijska, bakterijska, niti statička svojstva, a ukoliko ih redovno održavate, one će dugo vremena krasiti vaš dom.